CELE MAI INTERESANTE OBIECTIVE TURISTICE IN ZONA DEVEI

DEVA poate sa fie pentru cateva zile locul tau de cazare de unde sa pornesti spre interesante trasee prin Tara Hategului sau Muntii Apuseni. De aici se pot vizita cetatile dace si romane, Castelului Huniazilor, se poate face un tur pe la Manastirea Prislop, Biserica Densus, Cetatea si Biserica Colti, Biserica Santamarie Orlea, Geoagiu Bai, cu trecere pe la frumusica biserica Rotonda, Rezervatia de zimbri si Geoparcul dinozaurilor, Mormantul lui Avram Iancu de la Tebea si Casa Memoriala de la Incesti precum si salba de pesteri si cascade din Apuseni.

Orasul nu se lasa mai prejos in fata multimii de obiective turistice ce se gasesc in zona si va asteapta sa-i vizitati frumosul Palat Bethlen ce gazduieste mai multe muzee, apoi neinfricata Cetate a Devei, mai multe monumente istorice si distractivul parc acvatic.

Daca sunteti pasionat de istorie este obligatoriu sa vizitati MUZEUL CIVILIZATIEI DACICE SI ROMANE din Deva, pe care il consider principalul obiectiv turistic al orasului.

Infoturism, Deva (2)

Infoturism, Deva (87)

Acesta are una dintre cele mai bogate oferte arheologice din tara noastra, aici fiind aduse vestigiile gasite in siturile din cetatile dacice ale Muntilor Orastie. Am gasit aici faimoasa matrita de bronz gasita recent in Sarmisegetuza Regia, monezile de aur dace- celebri cossoni si blocurile de piatra din Sarmisegetuza Regia inscriptionate cu literele grecesti. Am vazut aici multe unelte si arme ale dacilor, panouri care descriau viata acestora si o serie de instrumente de proiectie 3D prin care am explorat mai usor obiectele de aici si am vazut reconstituiri ale constuctiilor dace.

Infoturism, Deva (34)

Muzeul mai gazduieste si statuile preistorice Menhir, gasite in tara noastra in anii 1800 in zona Tebea. Cinci statui din eneolitic cu forma umana ce aveau rol funerar sau de cult dar si alte interesante statui demne de orice muzeu mare al lumii.

Palatul mai gazduieste un mic muzeu de stiinte ale naturii si Muzeul de Arta, unde am remarcat un imens tablou reprezentandu-l pe Iancu de Hunedoara, “Maternitatea” lui C. Baba dar si picturi reprezentand nobili maghiari.

Zona de istorie ne-a aratat multe lucruri interesante, de la arme, pipe, vesela si sigili gasite in Cetatea Devei pana la lazi de bresle, mobilier si documente lasate mostenire orasului.

Program de vizitare: marti duminica 10-18, luni inchis. Acces: 10 lei adulti, 2 lei elevi si studenti.

http://www.mcdr.ro/

 

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Din fata muzeului nu aveti cum sa nu remarcati in fundal CETATEA DEVEIridicata mandra pe o stanca ce domina imprejurimile. Cetatea a fost construita pe la mijlocul anilor 1200 si distrusa de o explozie in timpul Revolutiei Maghiare de la 1848, cand acestia, beti fiind, au dat foc incaperii cu praf de pusca (asa cum am vazut in cartea scrisa de George Baritiu). In prezent, in urma renovarii, cetatea se prezinta mai ingrijit si ofera ca si inainte de renovare aceeasi frumoasa priveliste asupra orasului, dar din pacate, nu este deloc animata si a ramas tot austera asemenea Cetatii Rupea. Accesul la ea este asigurat de o gondola sau se poate urca pe jos din parcul orasului.

Program de vizitare:zilnic 09-21. Intrare libera.

http://cetateadeva.ro/

Orasul mai are si o serie de statui impresionante, iar favorita mea amplasata in Piata Victoriei este Decebal calare, opera a marelui nostru sculptor Ion Jalea. Apoi statuia lui Decebal din Parcul Cetatii, statuile rasculatilor Horia, Closca si Crisan, statuile gimnastelor romane, s.a.m.d.

De istoria Devei este legat si numele lui Francisc David, despre care am mai vorbit si in alte articole. Fondatorul Bisericii Unitariene, care s-a raspandit in lume din Transilvania, este ingropat  in acest oras.

Foarte aproape de Deva am vizitat Gradina Botanica din Simeria, “ARBORETUM SIMERIA“. Este cea mai mare gradina botanica de la noi si a treia ca intindere din Europa. A devenit cu aceasta ocazie a doua cea mai frumoasa gradina botanica dupa cea din Jibou. Mai interesanta decat cea din Cluj si incomparabila cu cea din Bucuresti.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

 

Zona DEVEI este o frumoasa destinatie de concediu in principal vara. Daca esti din Bucuresti sau din alte zone mai indepartate iti trebuiesc mai multe zile pentru a te bucura de principalele obiective turistice de aici iar daca mai incluzi la intoarcere si alte trasee din zona Alba Iuliei atunci numarul de zile se mareste considerabil…Totul tine de cate zile iti aloci, de zonele tale de interes si de modul tau de vizitare al unui obiectiv, pe indestulate, in tihna sau pe modul “rapid”, de bifat…Eu am vizitat zona de multe ori, nu am facut neaparat un tur. Au fost minitururi, de mini concedii.

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Te rog sa dai share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post