TRIUNGHIUL MANASTIRILOR RUPESTRE. CETATENI, NAMAIESTI, CORBII DE PIATRA

Denumirea treseului  “Triunghiul Manastirilor Rupestre” vine de la faptul ca cele trei manastiri rupestre, Cetateni, Namaiesti si Corbii de Piatra, alcatuiesc un triunghi echilateral cu latura de 20 de kilometri. Acest traseu combina istoria cu spiritualitatea si cu misticismul si se poate face intr-o singura zi din Bucuresti. Sunt locuri naturale impresionante prin frumusete, in care am descoperit schituri rupestre, altare ale lui Zalmoxe, biserici ctitorite de legendarul Negru Voda, pe Cavalerul Trac, o biserica cu doua altare, urme de pasi lasate in piatra, monumente ridicate in cinstea luptatorilor anticomunisti, s.a.m.d.

traseu turistic Cetateni, Namaiesti, Corbii de piatra

MANASTIREA – CETATUIA NEGRU VODA- DE LA CETATENI a fost primul obiectiv vizitat din acest traseu, un obiectiv pe langa care am trecut de atatea ori in drumurile mele spre Rucar-Bran, dar fara sa ma opresc.

Bisericuta este construita langa cateva vechi schituri rupestre, deasupra raului Dambovita, pe o stanca inalta, asemeni Meteorelor pe care le-am vazut in Grecia. Se crede ca a fost ctitorita de Negru Voda, desi intr-unul dintre cele 3 straturi de pictura descoperite in manastire, in cel mai vechi, apare Alexandru Voievod, fiul lui Basarab I. Numele bisericii “Cetatuia” vine de la amintirea unui vechi castru de aparare care exista in zona, iar “Negru Voda” vine de la pestera ce poarta numele legendarului voievod, unde se pare ca a fost un loc de refugiu al acestuia. Am gasit aici si o troita care amintea de faimosii Haiduci ai Muscelului, una dintre cele mai longevive miscari anticomuniste, o grupare despre care am aflat mai multe la Memorialul Inchisorii Pitesti.

In spatele manastirii pe un perete de stanca este reprezentat “Calaretul trac”, al carui cult se celebra in zona tarii noastre pana la Mediterana, fiind preluat de la traci de catre romani. Acesta a fost si unul dintre obiectivele importante pe care tineam sa-l vad in acest traseu, un simbol pe care il veti intalni si in articolele despre Vila Bratienilor, orasul Constanta si in poza principala a articolului “Despre mentalitate si biserici“.

Ca sa ajungeti sus la biserica trebuie sa treceti podul peste Dambovita si apoi sa mergeti pe langa casele de tigani, urmand un drum “purificator” pana in varf, unde veti fi rasplatiti cu o frumoasa priveliste asupra vaii.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

BISERICA DE LA NAMAIESTI a fost pictata de marele pictor roman Nicolae Vermont, asemeni celei de la Manesti, dar nu doar acest lucru o face remarcabila, ci si faptul ca se crede, ca si aceasta biserica a fost ctitorita tot de Negru Voda, pe mai vechi lacasuri de cult ale lui Zalmoxe.

Este tot o biserica sapata in stanca ca si cea de la Cetateni. Unele informatii o dau drept loc de cult a lui Zalmoxe, ceea ce este verosimil mergand pe logica, stiind ca de multe ori in religie noile asezaminte de cult au luat locul celor vechi, dar si cunoscand faptul ca in misteriile lui Zalmoxe se practica claustrofobierea in pesteri. Asa s-ar explica probabil si Calaretul Trac daltuit in stanca de la Cetateni.

Manastirea rupestra Namaiesti

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Am plecat mai departe spre ultimul obiectiv din acest traseu, dar pana sa ajung la acesta, am intalnit in cale sate pitoresti, pastorite de ale lor bisericute smerite si frumoase.

Pentru frumusetea si unicitatea ei, BISERICA CORBII DE PIATRA, intra in topul meu al celor mai frumoase biserici din Romania.

Prima atestare documentara este din jurul anilor 1500, cand se pomeneste reinfiintarea bisericii, dar cu siguranta are o vechime mult mai mare, fiind posibil ca pictura murala de aici sa fie cea mai veche din Romania.

pictura murala, Corbii de Piatra, biserica rupestra

Bisericuta sapata intr-un perete imens de gresie are doua altare, lucru nemaintalnit in Romania, fiind se pare, o caracteristica bizantina de secol X, cu dedicatie hramului dublu.

Va recomand sa nu plecati de aici pana nu urcati pe masivul de piatra al bisericii, urmand scarile sapate in stanca din spatele ei si de aici sa admirati intreaga vale a satului.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

 

In functie de timpul vostru si de obiectivele pe care le-ati mai vazut, puteti include in acest traseu si alte obiective turistice, cum sunt cele de la Curtea de Arges, Poienari, Tutana, Campulung, Potlogi, Vila Bratienilor, Conacul Golescu, s.a.m.d.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie culturala. Cred ca prin astfel de trasee ne putem bucura de locuri frumoase din Romania, de arhitecturi unice, vechi opere de arta si ne descoperim istoria, iar in felul acesta ajungem sa ne iubim mai mult tara, sa contribuim la dezvoltarea ei si sa constientizam care sunt particularitatile ei in raport cu alte tari.

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

6 gânduri despre „TRIUNGHIUL MANASTIRILOR RUPESTRE. CETATENI, NAMAIESTI, CORBII DE PIATRA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *