COMANA, CALUGARENI, DRAGANESCU

Mihai Viteazul la Calugareni

Urmatorul traseu ajunge in Delta Neajlovului de la Comana, unde faimosului Vlad Tepes si-a ridicat o manastire fortificata, apoi langa Argedava, capitala lui Burebista, la Biserica Draganescu, unde renumitul Arsenie Boca a pictat un mesaj religios in stil comunist dar pe note science fiction si in final la Calugareni, unul dintre locurile sacre ale romanilor.

Manastires Comana, Crucea de la Calugareni si Biserica Draganescu

Zona COMANA a devenit tot mai vizitata in ultimul timp datorita parcului de aventura pentru copii, a biciclistilor care strabat rezervatia in lung si-n lat si din pacate mai putin pentru admirarea deltei si in special a MANASTIRII COMANA.

PARCUL DE AVENTURA ofera destule atractii si pentru cei mari si pentru cei mici si este destul de aglomerat vara. Gasesti aici mai multe tiroliene, dintre care una este chiar peste lac, trasee diverse prin copaci, caiace si barci cu vasle, tir cu arcul, plimbari cu trasura, zid de escalada, restaurante, s.a.m.d.  (http://parcaventuracomana.ro/tarife/).

Mult mai educativ mi se pare a fi MOARA DE HARTIE (https://moaradehartie.ro/) cu al sau minunat Sat al Mestesugarilor (www.satulmestesugurilor.ro.). Am vizitat-o intr-o vara si am ramas impresionati de multimea atelierelor organizate aici: de cusaturi romanesti, de opincarit, de olarit, de pictura pe lemn, de impletit papura, de hartie manuala, s.a.m.d. Este un loc de suflet care ajuta la pastrarea mestesugurilor si a traditiilor locale, un spatiu armonios creat de sotii Georgescu, in care iti poti invata copiii sa creeze si sa aprecieze altfel lucrurile.

In Parcul Natural Comana poti admira pasarile din turnurile de observatie sau te poti plimba cu bicicleta adusa de acasa sau inchiriata de la Parcul de Aventura Comana. Iti recomand sa ajungi aici toamna sau la inceputul verii, cand inca nu e aglomerat. Seteaza pe gps sau telefon adresa Parcul de Aventura Comana, nu Parcul Natural Comana, pentru ca o sa te duca in mijlocul padurii, iar drumul poate sa fie foarte dificil mai ales dupa ploaie. Lasa-ti masina la Parcul de Aventura Comana si continua de acolo cu bicicleta sau pe jos.

Oricum ar fi zona Comana are ce oferi din punct de vedere turistic, lucru pe care nu l-a aflat inca nimeni din Ministerul Turismului, astfel incat sa sustina reabilitarea drumului. Sau poate ca face parte dintr-o mai mare “strategie nationala” a conducatorilor nostri, astfel incat, daca tot nu ne descoperim vestigiile arheologice in mod deliberat, cu arheologi, atunci poate le vom descoperi in timp, prin craterele formate de rotile masinilor…

Am vizitat de mai multe ori zona deltei Comana si cel mai mult m-a atras istoria MANASTIRII COMANA si privelistea ei imprejmuita de ape. Este asezata intr-un un loc deltaic, mlastinos, ce inainte a fost chiar o insula iar pe raul Neajlov, aproape de fiecare data am vazut gaste sau rate care au sporit pitorescul locului.

Ultima data cand am fost manastirea era intr-un proces de amenajare, care m-a cam speriat. Arata diferit, isi pierduse farmecul avut inainte, cu zidul inconjurator din caramida aparenta si obiecte de ceramica in firidele sale, cu tarcul plin de pasari de tot felul- o minune pentru copii, cu un mic muzeu rustic…Sper totusi ca la final va arata bine, in sensul de renovat cu raspundere, conform standardelor pentru cladiri istorice, nu cu termopane si ciment.

Manastirea – cetate a fost ctitorita de Vlad Tepes in anii 1400. Locul inmormantarii lui Vlad Tepes nu se cunoaste inca cu exactitate. Se stie ca a fost ucis pe langa Balteni si se presupune ca e inmormantat la Manastirea Snagov sau chiar aici. Biserica a fost recladita la sfarsitul anilor 1500 de boierul Radu Serban, paharnicul lui Mihai Viteazul, langa care a luptat in zilele lui glorioase. A ajuns mai tarziu domnitor si i-a continuat marelui voievod lupta antiotomana, invingandu-i pe Bethlen Gabor intalnit la Ilia si pe Movila dusmanul lui Mihai- ambii sprijiniti de otomani. Se odihneste aici dupa ce a murit la Viena si a fost repatriat de fiica sa casatorita cu Patrascu, fiul lui Mihai Viteazul. Celui ce a lasat numele Cimitirului Serban Voda sau Bellu din Bucuresti ii sta alaturea si Serban Cantacuzino, cel care a introdus porumbul in tarile romane pe la jumatatea anilor 1600 si care a ajuns si el domn al Tarii Romanesti. A fost inmormantat la Comana pe la 1700 si nu la Biserica Cotroceni, cea mai importanta manastirea a sa.

 

Si BISERICA DRAGANESCU este amplasata tot pe marginea unui lac, artificial de data aceasta, dar cu o priveliste la fel de frumoasa. Drumul din sat pana la mica bisericuta este oarecum dezolant dar am tinut sa vad picturile facute de Arsenie Boca-duhovnicul arhipromovat de Biserica Romana de ceva timp. Obiectivul a fost si legat de vizitarea sitului Argedava- presupusa capitala a lui Burebista, ajunsa acum “morman de pamant”. Fara nici o semnalizare, este un obiectiv istoric lasat nevalorificat de autoritati, in stilul caracteristic.

Asa ca, in comparatie cu movilele inalte si pline de balarii de la “Argedava”, care m-au intristat, pictura inedita, neobisnuita pentru o biserica, au fost imagini care m-au mai inseninat. Am descoperit in pictura murala o imagine casnica cu antene de satelit si cu omul contemporan, arogant, ce vorbeste la telefon cu Dumnezeu iar pe fundal se zareste o racheta spatiala ce aduce a Apollo – denumita de americani dupa zeitatea traca cu origini pe aceste meleaguri.

Bisericuta are si ea ceva vechime, fiind construita la sfarsitul anilor 1800 pe locul uneia de lemn, luata de valurile raului Arges, pe care in Epoca Ceausista s-a construit barajul de la Mihailesti.

Biserica Draganescu

Daca sunteti pasionati de istoria noastra si nu va petreceti toata ziua la Comana sau va gasiti vre-o data in drum spre Giurgiu, va recomand sa va opriti cateva clipe pentru CRUCEA DE LA CALUGARENI.

Monumentul a fost ridicat in cinstea bataliei purtate de Tara Romaneasca si marele nostru Mihai Viteazul- “restitutorul Daciei”, cum a fost numit in vremea sa, impotriva puternicei armate turcesti conduse de vizirul Sinan. O lupta in care turcii de 10 ori mai multi au fost umiliti, vizirul Sinan Fulgerul nemainvins pana atunci, cazut in balta si pierzandu-si ultimii doi dinti. O vitejie nemaivazuta a marelui Mihai Viteazul care ii cauta in lupta pe Pasa Hasan si pe tradatorul Mihnea, recitata de George Cosbuc si frumos cantata de formatia Phoenix in ale lor cantece “Pasa Hassan” si “Baba Novac” – “…Voda ghiaurul in turci a bagat o groaza nebuna…” si “…caii cad, rosu-i pamantul, nu mai e dinte…”

Iar din aceasta lupta in care Mihai Viteazul se arunca in lupta cu o secure ostaseasca, i-a ramas probabil imaginea intiparita in cele mai multe statui.

Mihai Viteazul la Calugareni

La Calugareni exista mai exact trei cruci. Prima cruce, mai mica, dar cea mai veche, a fost ridicata de Domnitorul Serban Cantacuzino la sfarsitul anilor 1600-fiind protejata in prezent de o capela, undeva pe dreapta drumului cum mergi inspre Giurgiu. A doua cruce a fost ridicata pe timpul lui Carol I in 1913, rege pe care l-am vazut neintrecut in ridicarea de monumente nationale peste tot in tara. A fost amplasata probabil pe dealul de unde s-a pornit marele voievod asupra turcilor dar din pacate, marele cutremur din ’77 a doborat-o iar in prezent se odihneste in fata primariei, acolo unde a fost ridicata si o statuie a lui Mihai Viteazul.

Iar a treia cruce o inlocuieste in anul 1993, pe cea distrusa de cutremur si troneaza frumos asupra intregii vai.

Am gasit cu aceasta ocazie unul dintre putinele lucruri ce pot sa i le apreciez lui Ion Iliescu, pentru ca pe timpul mandatului sau s-a ridicat aceasta a treia cruce.

Nicolae Balcescu in cea mai importante carte a sa, “Romanii subt Mihai Voievod Viteazul” se intrista de faptul ca la 1848 nu exista in acel “Termopile al romanilor” nici un monument care sa ne arate ca “acolo fu lupta cea crancena pentru libertate” exclamand ca “atat suntem de nesimtitori la gloria nationala”. Am constatat si eu cu mahnire ca si in zilele noastre vorbele lui Balcescu se potrivesc inca si ca “romanul trece cu nepasare printr-aceste locuri sfinte” fara sa-si aduca aminte ca “pamantul ce calca e framantat cu singele parintilor sai si acopera oasele vitejilor”.

Amintirea eroului pentru care a scris Balcescu in pribegie pana la ultima suflare, amintire pe care a folosit-o si Tache Ionescu urandu-i Regelui Carol I sa se incoroneze la Alba Iulia sau sa moara la Campia Turzii.

Zona dupa parerea mea, are potential si ar trebui dezvoltata, chiar si daca numai pentru valoarea sa istorica. Neajlovul a creat aici o lunca frumoasa, pitoreasca, cu mici canale, stuf, palcuri de padure, zona care in trecut era frecventata de iubitorii de gratare in aer liber. Insa, lipsa de interes a autoritatilor si delasarea locuitorilor au contribuit la crearea unei imagini dezolante, in care paragina descrie putinul construit- asa cum sunt scarile ce urca la cruce. Iar singurele “amenajari” facute sunt din gunoaie si balarii…

Spre deosebire, la Podul Inalt unde i-a birut Stefan cel Mare pe osmani, cu aceeasi vitejie si inferioritate numerica, situatia monumentului este mult mai buna iar Mausoleele de la Marasesti, Targu Ocna, Soveja si Oarba de Mures sunt si ele foarte bine intretinute.

PS: Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Te rog sa dai share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane

Apasa mai sus pe numele scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul “navigare” ca sa te duca direct la obiectivul turistic…

[adrotate banner=”13″]

Related Post

20 de gânduri despre „COMANA, CALUGARENI, DRAGANESCU

  1. Pingback: COMANA, CALUGARENI, DRAGANESCU – TARA DACILOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 3 = one