Dupa ce ati vizitat cele mai importante obiectivele turistice din Pitesti, Conacul Golestilor, Vila Bratienilor si Vila Micescu, va recomand sa dati o fuga si la Mioveni, dar nu pentru a vizita fabrica masinii romanesti ce poarta numele Tarii Dacilor, ci pentru a vizita doua obiective istorice interesante, CULA RACOVITA SI MANASTIREA VIEROSI.
Sunt obiective pe care le puteti vedea si intr-un traseu de o zi din Bucuresti, sau atunci cand va intoarceti de pe culoarul Rucar-Bran prin Campulung spre Bucuresti si alegeti treseul cu autostrada, sau puteti sa va abateti pe aici atunci cand mergeti inspre necropola Regilor Romaniei de la Curtea de Arges.
Una dintre putinele cule care au supravietuit istoriei va asteapta la Mioveni cu o poveste interesanta. Tineti minte ca e scumpa la vedere ca orice lucru valoros, putand fi vizitata doar duminica intre 10-14. Si eu tineam sa ajung la ea de mult timp, ori la intoarcere din Ardeal, ori in alte drumuri pe la Pitesti, dar abia acum planul mi-a reusit.
CULA RACOVITA a fost ridicata la inceputul anilor 1800 de Nicolae Racoviceanu, un polcovnic, o denumire derivata din limba rusa ce echivala cu gradul de colonel al unei formatiuni militare destinate apararii publice. Si-a construit-o pentru apararea personala, asa cum isi ridicau boierii Olteniei aceste fortificatii cu nume turcesc. Vremurile erau destul de tulburi atunci si chiar daca era conducatorul unei mici formatiuni de aparare, a simtit nevoia sa ridice fortificatia in curtea conacului sau, ca la vremuri de atac sa se retraga aici impreuna cu familia si cu averea. Din pacate scopul nu a fost atins, acesta fiind surprins de hoti inainte sa ajunga la cula si omorat.
Constructia seamana mai degraba cu Culele Bujoreanu sau Cernatesti, decat cu cele de la Maldaresti sau Curtisoara. A fost renovata ultima data in anii 1975, cand s-a infiintat aici o sectie de ceramica a Muzeului Golesti iar ulterior, prin initiativa profesorului Constantin Nastase din Mioveni, in cula s-a organizat un muzeu etnografic care i-a preluat numele. O actiune patriotica laudabila, prin care a reusit sa conserve si constructia istorica dar si o parte din etnografia poporului roman.
Am gasit in curtea ce gazduieste muzeul si “Cea mai lunga lingura de lemn”, sculptata cu motive traditionale si stema orasului Mioveni, precum si mai multe statui sculptate in lemn, reprezentand fete de daci sau chiar pe Domnisoara Pogany a lui Brancusi.
Am vizitat multe muzee etnografice si de fiecare data, ca si in acest muzeu, obiectele traditionale frumos lucrate, precum si obiceiurile si viata la tara reproduse aici, imi trezeau sentimente de pace, de smerenie, de iubire pentru tot cea ce inseamna romanesc. Cred ca orice roman care a crescut la tara isi aminteste cu drag in aceasta ocazie de bunicii sai, de tihna satului si de activitatile copilariei. Este un moment cand, departe de agitatia orasului, poti sa reflectezi la aspecte importante ale vietii, de la valori esentiale pana la estetica generala a lucrurilor, iar daca esti insotit de copii, poti sa le povestesti de traditiile pierdute sau tot mai rar pastrate, de viata anilor trecuti, de obiectele traditionale ale satului.
Am admirat ca de fiecare data portul romanesc cu frumoasele sale modele. Mi-am amintit cu aceasta ocazie de traditia barbieritului inainte de nunta, traditie pe care am mai vazut-o pastrata la un bun prieten care are radacini in zona. Am aflat ca alaiul de nunta se putea transforma a doua zi in alaiul rusinii, pentru miresa care nu a fost cuminte inaintea casatoriei…
Le transmit si pe aceasta ocazie aprecierile mele Domnilor Nastase si tuturor celor care au contribuit pentru mentinerea acestui monument de arhitectura si pentru strangerea si pastrarea vechilor obiecte traditionale romanesti.
http://www.centrulculturalmioveni.ro/index.php/centrul-cultural/monumente/649-cula-racovita
Tot in zona Mioveniului o sa gasiti o veche biserica romaneasca, cu o arhitectura speciala si o necropola a boierilor Golesti. Biserica Manastirii Vierosi m-a impresionat inca de la intrare, cu stalpii incastrati in fatada si cu doua cornise pictate, una cu stema Tarii Romanesti si una cu o coroana. La interior te intampina o atmosfera incarcata iar clar-obscurul manastirii iti lasa impresia unor mari descoperiri. Dezlusesti pe perete un tablou votiv ce am inteles ca e un Ghigore Ghica, frumoasele pietre funerare ale boierilor Golesti care starnesc admiratie, pomenirea eroilor cazuti in razboi, lucruri care te indeamna la apreciere si reculegere.
Prima biserica a fost ridicata in anii 1500 de un boier din familia Golescu si restaurata in 1600 de acelasi Stroe Leurdeanu care a ridicat si Conacul Golestilor. A fost o manastire puternica, ce in trecut a fost aparata de ziduri groase, folosite mai apoi pentru ridicarea Primariei Mioveni. Ultimele restaurari la MANASTIREA VIEROSI au avut loc la inceputul anilor 1800 si 1900. Am observat ca mai sunt inca sapaturi arheologice aici, pana in prezent descoperindu-se o alimentare cu apa facuta printr-o teava din olane ceramice, fostele chilii monahale si mai multe morminte preotesti.
Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta! Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/
Locuri necunoscute cu parfum de mucegai care te cheamă la întâlnirea cu străbunii noștri. O sa le vizitez. Multumesc pentru informatii.
Gasiti peste 600 de destinatii turistice pe site. Harta va poate ajuta sa alegeti o destinatie si in functie de zona in care va aflati: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/
Cu stima.