CUMIDAVA IN TOP 10 CELE MAI FRUMOASE CASTELE INZAPEZITE

Cetatea Rasnov, obiective turistice Brasov, Romania, Cumidava, parcul dinozaurilor, Dino Parc

Chiar daca este unul dintre cele mai renumite obiective turistice ale Romaniei si nu mai are nevoie de nici o promovare m-am decis sa-mi astern si eu pe aceasta pagina sentimentele de admiratie si opiniile, prezentand astfel pentru generatiile tinere sau pentru cei putini care nu au vizitat aceste obiective, lucrurile care mi s-au parut caracteristice acestei formidabile cetati.

Din frumosul Brasov sau din statiunile de pe Valea Prahovei se poate ajunge foarte usor la aceasta fortificatie, pe care trebuie sa o promovam cu mandrie turistilor straini, alaturi de alte arhicunoscute obiective ale zonei: Cetatea Branului si Castelul Peles.

Cetatea Rasnovului a devenit vedeta internationala in urma aparitiei din filmul Cold Mountain, dar mie mi-e draga din filmele romanesti Iancu Jianu Haiducul, Nemuritorii si Columna. Folosirea sa ca si decor la numeroase filme, au facut sa se organizeze aici Festivalul de Film Istoric. Vino s-o vezi pentru muzeul sau, pentru arhitectura medievala si pentru istoria sa, pentru minunata priveliste pe care ti-o asterne la picioare.

Cetatea, care a fost apreciata de o publicatie de turism internationala in “Top 10 Cele Mai Frumoase Castele Inzapezite”,  isi diversifica atractiile pe zi ce trece, completandu-si garderoba cu un funicular si cu un parc al dinozaurilor.

In locul in care sta mandra CETATEA RASNOVULUI, se desfasura pe timpul dacilor Cumidava, oras dacic mentionat de geograful Ptolemeu si amintit intr-o limba asemanatoare limbii grecesti pe enigmaticele placute de plumb gasite la Sinaia, acolo unde e astazi Pelesului, placute presupuse a fi replicele unor placute de aur.

Infoturism, Cetatea Rasnov (8)

Pe aceste locuri au fost gasite urme ale locuitorilor daci, apoi se presupune ca locul a fost folosit ca si fortificatie si de Cavalerii Teutoni, ce au colonizat Tara Barsei alaturi de sasi si de valahii care se aflau deja aici.

Prima atestare a cetatii fortificate dateaza din jurul anilor 1300. In anii 1400 turcii o asediaza de cateva ori dar nu reusesc sa o cucereasca, pana cand, la inceputul anilor 1600 cade in maine princepului Transilvan Bathory datorita lipsei in cetate a unei fantani. Ulterior se construieste in cetate si o fantana de apa ce pastreaza ca si la Castelul Huniazilor legenda turcilor ce primesc promisiunea eliberarii dupa saparea acesteia.

Cetatea a urmarit si evenimentele sangeroase ale razboiului civil din Transilvania sau Revolutia din 1848-1849 cand sasii si romanii alaturi de slabii generali austrieci s-au retras din calea fanaticilor si razbunatorilor maghiari si a asistat neputincioasa ca la majoritatea crimelor facute in toata Transilvania de catre maghiari asa cum am vazut in Istoria Transilvaniei scrisa de George Baritiu. Atunci, maghiarii inspirati de miscarile revolutionare din Franta intelegeau egalitate, fraternitate si libertate doar pentru natia lor ingnorand pe ceilalti membri ai Imperiului Habzburgic, sarbi, croati, romani, sasi, italieni, etc, care erau declarati din prima dusmani ai lor daca isi cereau drepturile.

Infoturism, Cetatea Rasnov (2)

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Pentru cei care nu vor sa urce pe jos cele 20 de minute prin padure pana la cetate le este pus la dispozitie un funicular asa cum am vazut si la Cetatea Devei, in Porto sau la Salzburg.

Program de vizitare Cetatea Rasnovului: zilnic 9-19.

Program de vizitare Dino parc:  luni-joi 10-18, vineri-sambata 10-20, duminica 10-19.

De aici puteti sa faceti o frumoasa plimbare in Cheile Rasnoavei iar pentru doritorii de adrenalina sa incercati aici o via ferrata sau cea mai inalta tiroliana pe care am incercat-o pana acum. Iar daca aveti mai mult timp la dispozitie puteti ajunge si pana la Sinca Veche inspre Fagaras, Campulung sau pana la Brasov si fortificatiile sale inconjuratoare.

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Te rog sa dai share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

http://www.cntraveler.com/galleries/2015-12-29/the-10-most-beautiful-snow-castles-in-the-world/10

https://sites.google.com/site/cumidavaonouaabordare/

http://www.dinoparc.ro/home.html

Related Post

4 gânduri despre „CUMIDAVA IN TOP 10 CELE MAI FRUMOASE CASTELE INZAPEZITE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

42 − = thirty five