Cetatea Rasnov, obiective turistice Brasov, Romania, Cumidava, parcul dinozaurilor, Dino Parc

CETATEA RASNOVULUI este cel mai important obiectiv turistic al orasului Rasnov si unul dintre cele mai renumite obiective turistice ale Romaniei. Rasnovul a devenit o atractie turistica si datorita parcului tematic cu dinozauri- Dino Parc, a pesterii Valea Cetatii din apropierea parcului tematic, a Cheilor Rasnoavei -cu faimoasele trasee de via ferrata si spectaculoasa tiroliana amplasata deasupra cheilor, a traseelor din Prapastiile Zarnestilor, dar si datorita apropierii de Bran, Plaiul Foii, Predeal si de obiectivele turistice din Brasov.

Cetatea Rasnov, obiective turistice Brasov, Romania, Cumidava, parcul dinozaurilor, Dino Parc

Cetatea Rasnovului a fost inclusa de o publicatie internationala de turism in “Top 10 Cele Mai Frumoase Castele Inzapezite” si a devenit o vedeta internationala in urma aparitiei in filmul „Cold Mountain”. Mie mi-e draga pentru aparitiile ei din filmele romanesti: „Iancu Jianu Haiducul”, „Nemuritorii” si „Columna”, iar folosirea sa ca decor la numeroasele filme, a dus la organizarea aici a Festivalul de Film Istoric Rasnov.

http://www.cntraveler.com/galleries/2015-12-29/the-10-most-beautiful-snow-castles-in-the-world/10

Pe aceste locuri au fost gasite urme ale locuitorilor din neolitic, iar pe timpul dacilor, aici se desfasura Cumidava- oras dacic mentionat de geograful Ptolemeu si amintit pe enigmaticele placute de plumb gasite la Sinaia- acolo unde e astazi Pelesului (placute presupuse a fi replicele unor placute de aur). Numele de Cumidava a fost preluat de castrul roman ridicat ulterior, apoi, se presupune ca locul a fost folosit ca si fortificatie si de catre Cavalerii Teutoni- cei ce au colonizat Tara Barsei, alaturi de sasi si de valahii care se aflau deja aici.

Prima atestare a cetatii fortificate Rasnov dateaza din jurul anilor 1300. In anii 1400 turcii o asediaza de cateva ori, dar nu reusesc sa o cucereasca, pana cand, la inceputul anilor 1600, datorita lipsei de apa in cetate, cade in mainile principelui transilvanean Bathory. Ulterior, se construieste in Cetatea Rasnovului si o fantana de apa, fantana ce pastreaza ca si la Castelul Huniazilor legenda turcilor prizonieri, ce primesc promisiunea eliberarii lor doar dupa ce sapa fantana.

Infoturism, Cetatea Rasnov (8)

Pe timpul sasilor numele Rasnovului era Rosenau, un nume regasit in cantecul celor de la Calendar. Cetatea Rasnov a urmarit si evenimentele sangeroase ale razboiului civil din Transilvania, sau Revolutia de la 1848-1849, cand sasii si romanii alaturi de slabii generali austrieci, s-au retras din calea fanaticilor si razbunatorilor maghiari, iar cetatea a asistat neputincioasa la crimele facute de catre maghiari (vezi Istoria Transilvaniei scrisa de George Baritiu). Atunci, maghiarii, inspirati de miscarile revolutionare din Franta, intelegeau „Egalitate, fraternitate si libertate” doar pentru natia lor, ingnorand pe ceilalti membri ai Imperiului Habzburgic- pe sarbi, croati, romani, sasi, italieni, etc, care, daca isi cereau la randul lor drepturile, erau declarati din prima dusmani ai lor…

Infoturism, Cetatea Rasnov (2)

Pentru cei care nu vor sa urce pe jos pana la cetate cele 20 de minute prin padure, le este pus la dispozitie un funicular, asa cum am vazut si la Cetatea Devei, in Porto sau la Salzburg. Vino sa vizitezi Cetatea Rasnovului pentru muzeul sau, pentru arhitectura sa medievala, pentru istoria si pentru minunata priveliste pe care ti-o asterne la picioare!

Program de vizitare Cetatea Rasnovului: zilnic 9-19.

https://sites.google.com/site/cumidavaonouaabordare/
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Langa Cetatea Rasnovului se afla si DINO PARC- un parc tematic cu 100 de dinozauri in marime naturala, cu locuri de joaca pentru copii, trasee de aventura, casute in copac, cinematograf 9D si alte atractii pentru mari si mici. Se autointituleaza ca fiind cel mai mare parc cu dinozauri din Sud-Estul Europei si isi atrage vizitatorii prin tot felul de actiuni- de la concerte pentru cei mici, „scoala altfel”, pana la posibilitatea de a dormi printre dinozauri si de a-ti sarbatorii ziua de nastere aici.

Interesant mi s-a parut la Dino Parc si zona care reproduce explozia unui vulcan, unde, trebuia sa stai intr-un loc care vibreaza, o loc ce imita un cutremur. Nu am gasit reprodusi dinozaurii care au existat pe teritoriul Romaniei, botezati latineste cu nume care descriu evident originea lor: ZALMOXES ROBUSTUS, STRUTHIOSAURUS TRANSILVANICUS sau MAGYAROSAURUS DACUS, dinozauri vazuti la Muzeul de Mineralogie din Bucuresti.

In zilele de vara la Dino Parc este destul de aglomerat. Masinile nu mai au loc in parcarea amenajata si parcheaza pe marginea drumului, iar tractorasul care te poate duce pana la parc mai mult deranjeaza, ridicand praful de pe drum si facand zgomot.

Program de vizitare Dino parc:  luni-joi 10-18, vineri-sambata 10-20, duminica 10-19.

http://www.dinoparc.ro/home.html

Mai sus de Dino Parc, pe drumul ce duce la Poiana Brasov, am gasit si PESTERA VALEA CETATII, sau pestera Fundata, o pestera descoperita acum circa 60 ani si amenajata turistic din 2011.

Pestera Valea Cetatii, obiective turistice Rasnov, Brasov, Romania, Rosenau, Cumidava

Pestera Valea Cetatii este destul de mica ca dimensiuni si nu impresioneaza in mod special, in comparatie cu alte pesteri viziate in Romania. Drumul de la parcarea pesterii pana la pestera este racoros si frumos amenajat, cu un traseu eco prin padure si scari din lemn.

Accesul in Pestera Valea Cetatii se face din jumatate in jumatate de ora, iar in timp ce asteptati, puteti sa dati cateva ture cu tiroliana amplasata aici. Pestera Valea  Cetatii este amenajata cu scari de metal- asa cum am mai vazut si la Pestera cu Cristale din Apuseni sau la Pestera Ialomicioarei din Bucegi. Diferit fata de alte pesteri este faptul ca aici este amenajata o mica scena pentru concerte simfonice, iar in partea de sus a fost sculptat in calcar un simpatic calut.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

De aici puteti sa faceti o frumoasa plimbare in Prapastiile Zarnestilor si in Cheile Rasnoavei, iar pentru doritorii de adrenalina va recomand sa incercati Via Ferrata din Cheile Rasnoavei, sau cea mai inalta tiroliana pe care am incercat-o pana acum. Daca aveti mai mult timp la dispozitie puteti ajunge si pana la Sinca Veche inspre Fagaras, la Campulung sau la Brasov si la fortificatiile sale inconjuratoare.

Program de vizitare: luni-duminica 10-20. Pret bilet 15 lei adulti, 10 lei copil

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta! Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

6 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *