In acest traseu turistic am vizitat Manastirea Zamfira- pictata de marele nostru Nicolae Grigorescu, Statiunea Slanic Prahova, Casa Memoriala Nicolae Grigorescu din Valenii de Munte si Statuia lui Teodor Diamant de la Scaieni.

Traseu turistic din Bucuresti la Manastirea Zamfira, Slanic Prahova, Casa Memoriala Nicolae Iorga din Valenii de Munte

MANASTIREA ZAMFIRA este o manastire pictata de Nicolae Grigorescu. A fost construita la inceputul anilor 1700 din initiativa vaduvei unui comerciant bogat, de la care isi trage si numele de Zamfira. Nu am intalnit in tara prea multe biserici pictate de marele nostru pictor Nicolae Grigorescu. In afara de aceasta si de renumita Agapie din Moldova, doar la Puchenii Mari din Prahova am mai gasit opera lui.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Zona Slanic Prahova este una dintre alternativele de relaxare la arhiaglomerata Valea Prahovei. Aproape de Bucuresti, Slanic Prahova este o destinatie de orice anotimp si pentru toata familia, dar care totusi mi se pare ca se evidenteaza mai mult toamna, atunci cand, obiectivele turistice din zona sunt inundate de pastelul padurilor. O culoarea ruginie care ma duce cu gandul la recolta si la belsug si care cere sa adaug turului si binemeritata nota culinara- o pastrama de berbecut cu mamaliguta, udata din plin cu must sau un vin rosu sec.

Principalul obiectiv turistic din Slanic Prahova este bineinteles Mina Unirea din SALINA SLANIC PRAHOVA. A fost descoperita pe la sfarsitul anilor 1600 de spatarul Mihai Cantacuzino, ctitorul frumoaselor biserici Coltea, Sinaia, Filipestii de Padure, Ramnicu Sarat si Fundenii Doamnei. Salina Slanic Prahova s-a tot dezvoltat de-a lungul timpului prin eforturile ocnasilor proveniti probabil de la renumita puscarie Doftana, pana in anii ’70, cand a intrat in circuitul turistic.

In fiecare anotimp, dar vara trebuie sa tineti totusi cont ca zona e mai aglomerata, Salina Slanic Prahova cu aerosolii ei binefacatori ofera un loc perfect pentru intreaga familie. Cavitatile Salina Slanic Prahova aflate la o adancime de circa 200 de metri in pantecul pamantului, pun la dispozitie o seama de locuri de joaca, de la tobogane la cartinguri cu pedale, astfel incat copiii sa-si doreasca sa stea cat mai mult timp in acest spatiu sanatos. Totusi, minusul acestor spatii de joaca, banale si cam epuizate moral, este faptul ca-i obliga pe copii sa se descalte, iar cum temperatura este in jur de 13 grade ii obliga apoi pe parinti sa reanalizeze efectele salinei asupra intaririi sistemului imunitar…

Mi-au placut la Salina Slanic Prahova Planetariul si sculpturile in sare ale lui Decebal, Traian si Eminescu, acompaniate de daci si romani pictati pe peretii de sare, opere de arta ce o fac diferita fata de salinele de la TurdaPraid, Targu Ocna si Ocnele Mari.

Program de vizitare: luni inchis, marti- vineri 8-15:30, sambata-duminica: 9:16:30. Tarif de vizitare 20 lei.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Alte obiective de vizitat in Slanic Prahova sunt Piatra Verde- unde se ajunge dora cu masina, Izvorul Fantana Rece- o drumetie de circa 1 km, Muntele de Sare si Grota Miresei.

Nu foarte departe de aici, in drumul de intoarcere spre Bucuresti, am vizitat in Valenii de Munte si CASA MEMORIALA a marelui istoric NICOLAE IORGA, pe langa care am trecut de prea multe ori fara sa ma opresc.

Frumosul conac alb ce gazduieste Casa Memoriala Nicolae Iorga, a fost construit pe la inceputul anilor 1800 si cumparat de Nicolae Iorga pe la inceputul anilor 1900 de la urmasii proprietarului. Datorita arhitecturii sale, acest edificiu seamana foarte mult cu alte constructii istorice ale zonei, cum sunt: Casa de targovet a lui Hagi Prodan, Casa Memoriala a lui I.L Caragiale din Ploiesti si Conacul Bellu din Urlati. Cum intri in curtea Casei Memoriale Nicolae Iorga, dupa ce reusesti sa-ti dezlipesti privirea de la coloanele pridvorului, cu interesantele sale capiteluri sculptate si de la pasajul de lemn ce uneste cele doua case, vei gasi pe stanga statuia lui Nicolae Iorga- o opera realizata de sculptorul Oscar Han.

Interesante la Casa Memoriala Nicolae Iorga sunt si poarta de acces catre pivnita, poarta ce este sculptata in lemn cu motivul „floarea vietii”, iar in spatele curtii, am remarcat masiva sculptura bovina.

Urcand scarile casei, intampini cu emotie pe veranda, mobilierul de vara, prezent in fotografiile lui Nicolae Iorga, iar in casa, setul de mobilier cu modele taranesti produs la Campulung- o alta evidentiere a patriotismul lui Nicolae Iorga. Impresioneaza si biblioteca ticsita, in mare parte cu vasta lui opera, neegalata pana in prezent de alt scriitor roman, precum si mobilierul de factura orientala, imbinat cu modele autentice taranesti, unde am regasit ca model principal aceeasi arhiprezenta floare a vietii.

Casa Memoriala Nicolae Iorga (14)

Din vasta activitate a lui Nicolae Iorga am apreciat in principal contributia pe care a dat-o istoriei nationale. A scris carti pe care ar trebui sa le citeasca si sa le aibe in biblioteca proprie orice roman si amintesc aici doar cateva dintre acestea: “Istoria Romanilor ” in 10 volume, “Istoria romanilor in chipuri si icoane”, “Sate si manastiri din Romania”, “Neamul romanesc in Ardeal si Tara Ungureasca”, “Negoturile si mestesugurile in trecutul romanesc”, ” Istoria armatei romanesti”, “Viata femeilor in trecutul romanesc”, “Istoria comertului la romani”, “Istoria romanilor din Peninsula Balcanica, aromanii, istroromanii și meglenoromanii”, ” Istoria literaturii romanesti”,“Istoria presei romanesti”, „Arta populara in Romania”, “Istoria artei medievale și neamul romanesc din Ardeal”, “Istoria industriei la romani”,  „Istoria Bisericii”, monografii de orase pana la monografii de domni, intre care-i amintesc pe Mihai Viteazul, Stefan cel Mare, Dimitrie Cantemir.

Poliglot, cunoscand peste 15 limbi straine, Nicolae Iorga a scris „Istoria Imperiului Otoman”, „Istoria Frantei”, lucrari care au stat la baza istoriei Albaniei- descoperind cel mai vechi document scris in albaneza, dar si lucrari despre secvente istorice legate de Italia, Serbia, Polonia, etc.

Nu stiu ce alta personalitate romana a mai fost chemata atat de mult sa prezinte conferinte internationale in Italia, Franta, Suedia, Spania, Anglia, America-unde l-a intalnit si pe presedintele Hoover si cine a mai obtinut distinctia “doctor honoris causa” din partea a zeci de universitati europene. Dovada acestui prestigiu fiind si arborarea steagului in berna de catre peste 40 de universitati internationale, la moartea lui Nicolae Iorga.

Nu doar cu aceasta ocazie m-am intrebat care sunt criteriile de selectie pentru ca o personalitate sa apara pe bancnotele romanesti. Cum se face clasamentul? De ce Nicolae Iorga e pe bancnota de 1 leu, iar Caragiale pe bancnota de 100 de lei? E o metoda a punctajului? A fost depunctat Iorga pentru cariera lui politica, pentru antisemitism si pentru polemicile cu Stere, Arghezi si alti oameni de seama? Sau rationamentul este invers, de fapt o personalitate marcanta trebuie pusa pe bancnotele cele mai mici, care sunt cele mai numeroase.

Nicolae Iorga se pare ca a avut origini aromane. S-a nascut la Botosani, pe unde, desi am trecut de multe ori, nu m-am oprit sa-i vizitez casa memoriala. A fost participant la Marea Unire de la 1918, deputat, ministru, prim ministru, sustinator al Antantei-desi se pare ca a fost de acord si cu perioada neagra a antisemismului, care facea parte din peisajul vremii. Probabil renumele lui, dar mai ales oratoria- care si astazi ii propulseaza pe politicieni, dovedindu-se totusi ca nu e suficienta, fiind chiar catastrofala fara pragmatism, l-a adus pe Iorga in sfera politico-guvernamentala, unde nu a prea lasat urme memorabile, “ajutat” probabil si de contextul si de sustinerea lui Carol al Doilea, intr-o perioada prea putin buna pentru Poporul Roman.

Pentru un astfel de geniu, oricate polemici ar fi creat, nu trebuia permisa omorarea lui de catre legionari, asa cum a fost omorat si I.G. Duca. Iar pentru vasta lui contributie si insemnatate cred ca merita sa calci pe urmele lui si sa-i aduci un omagiu la Valenii de Munte, la Strejnicu si la Cimitirul Bellu.

Adresa: Strada George Enescu nr. 3, Valenii de Munte. Program de vizitare: luni inchis, marti-duminica 9-17.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Daca mai aveti timp la dispozitie, va recomand sa va opriti pe drum si in Scaieni, asupra caruia vegheaza cocotata pe un deal, renumita Crama Seciu. Va intrebati probabil ce m-a facut sa ma opresc in Scaieni? M-am oprit pentru STATUIA LUI TEODOR DIAMANT de langa gara, un nume pe care probabil doar localnicii il cunosc prin numele liceului din localitate.

Teodor Diamant, socialism, statuia de la Scaieni, obiective turistice si monumente Prahova, Romania

Teodor Diamant a adus la inceputul anilor 1800 din Franta, conceptul de socialism si a infiintat in Scaieni un falanster, sau o societate agronoma a sotilor. Societatea a fost desfiintata de autoritati un an mai tarziu. Nu a functionat se pare si din cauza celui ce a donat acest teren, dar si din cauza nemultumirii celor inscrisi in acest colectiv, desi aducea cateva principii utile pentru dezvoltarea societatii noastre , cu sunt: dezrobirea tiganilor, munca de opt ore, egalitatea intre sexe, s.a.m.d.

Teodor Diamant, socialism, statuia de la Scaieni, obiective turistice si monumente Prahova, Romania

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Comunistii au gasit in Teodor Diamant (Mehtupciu zis Diamanti) un precursor al comunismului, iar in anii ’50 a aparut cartea „Falansterul de la Scaieni” si in ’79 filmul „Falansterul” (https://www.cinemagia.ro/filme/falansterul-3667/)

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

39 Comments

  1. Pingback: ZAMFIRA, SLANIC PRAHOVA SI CASA MEMORIALA A LUI NICOLAE IORGA DE LA VALENII DE MUNTE – TARA DACILOR
  2. Pingback: OBIECTIVE TURISTICE IN PLOIESTI SI CONACUL STERE-BUCOV - TARA DACILOR
  3. Pingback: O OAZA DE SANATATE. SALINA OCNELE MARI – TARA DACILOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *