Din Ramnicu Valcea va recomand sa vizitati si SALINA OCNELE MARI. Acest obiectiv turistic se poate adauga si traseelor care ajung la culele de la Maldaresti, la manastirile Horezu, Arnota, Dintr-un Lemn, Surpatele, Govora si Bistrita, la rezervatia Buila Vanturarita, la pesterile Muierii si Polovragi, la obiectivele turistice de pe Valea Oltului, s.a.m.d.
Daca nu aveti copii si nu cautati vreun remediu naturist pentru a trata anumite afectiuni de sanatate, atunci probabil ca nu veti gasi vreo atractie in vizitarea Salinei Ocnele Mari. Desi trebuie sa stiti ca salina de la Ocnele Mari pune la dispozitia turistilor o serie de activitati, astfel incat timpul petrecut aici sa fie cat mai placut. Pe langa locurile de joaca pentru copii, Salina Ocnele Mari are un minicinematograf, terenuri de tenis, de fotbal, de baschet, mese de billiard, de tenis de masa, biblioteca, magazin de suveniruri si chiar si o pista de carting si o biserica- asa cum are si Salina Targu Ocna.
Chiar daca nu este atat de spectaculoasa si de moderna asa cum este Salina de la Turda, este o salina unica prin crama sa interesanta si prin restaurantul sau rustic- pe care nu le-am mai intalnit in alte parti. Salina Ocnele Mari este deosebita si prin expozitia internationala de arta- gazduita de imensa simeza de sare.
Ca si la Salina Slanic Prahova si la Salina Ocnele Mari au fost expuse o serie de sculpturi in sare, foarte interesante.
Am aflat cu ocazia vizitei la Salina Ocnele Mari, de cele cateva mentionari ale sarii in istoria religiei si in proverbele romanesti si de cat de folositoare pentru sanatate este sarea.
Salina Ocnele Mari se mai evidentiaza si prin mobilierul comod, sculptat in lemn masiv, cu forme care se incadreaza atat de bine in mediul natural, emanand o energie pozitiva.
Chiar daca in prezent este o oaza de sanatate, nu am uitat istoricul acestor saline unde, in perioadele intunecate, aici au suferit atatia detinuti/ocnasi. Pana in anii ’48, cand aceasta salina s-a surpat, a existat aici Peniteniarul de la Ocnele Mari- in care a fost inchis si presedintele comunist Gheorghe Gheorghiu Dej. Au fost inchisi aici si luptatorii miscarii nationale de rezistenta anticomunista, iar cu aceasta ocazie am aflat si despre activitatea filozofului roman Petre Tutea- supranumit “Socrate” de Romania.
Intrarea in Salina Ocnele Mari se face cu autocarul, ca si la cele de la Targu Ocna, Praid, Slanic Prahova. Program de vizitare: marti-duminica 10-14. Ultima intrare se face la ora 13.
http://www.salinaocnelemari.ro/
Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de timp liber! Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/
10 Comments