Castelul lui Lazar, Lazarea, obiective turistice in Romania

Am ajuns in aceasta zona de mai multe ori si i-am vazut infatisarea in fiecare anotimp. Vara ne-am bucurat de aerul „tare” si de baile facute in lacurile sarate de la Sovata, toamna am cautat cetati si ne-am minunat de pastelul padurilor, iarna am schiat pe micutele partii de la Bucin, Harghita si Homorod, iar primavara am apreciat aerosolii de la salina Praid si am facut vizite la renumitele targuri de mestesugari de la Corund.

De la Sovata la Castelul Lazar

Cel mai interesant castel din aceasta zona este CASTELUL LUI LAZAR sau Lazar Castely, cum este numit in maghiara. Asezat la poalele unui deal impadurit, castelul a fost ridicat in jurul anilor 1500 pe o mai veche fortificatie medievala, de catre familia de nobili Lazar.

Castelul lui Lazar (4)

Ulterior, in anii 1600, 1700, s-au adaugat si alte cladiri care i-au dat constructiei un aer original, unic, eclectic. Nu am mai intalnit o asemenea arhitectura pe teritoriul Romaniei, o combinatie intre mai multe stiluri, romanic, renascentist, baroc. Un obiectiv turistic care pentru unicitatea sa, trebuie sa-l aveti in lista de calatorii si pentru care trebuie sa va abateti, daca e cazul, atunci cand ajungeti in zona.

Castelul lui Lazar (5)

Din pacate si acest castel a suferit distrugeri din partea austriecilor in timpul Revolutiei Curutilor a lui Rakoczi, din anii 1700, la fel ca si Cetatea Trascaului si a Ciucului, aflandu-se si el de partea revolutionarilor maghiari.

In 2014 cand am ajuns in zona castelul era in renovare si arata asa cum se vede in poze. Nu am gasit inca pe internet o pagina oficiala de prezentare, astfel incat sa aflu stadiul renovarii si sa va informez asupra programului de vizitare. Sper totusi ca in prezent Cenusareasa s-a transformat in printesa, astfel incat sa mai adaugam pe lista turistica a Romaniei un alt obiectiv cu care sa ne mandrim.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Zona este foarte bogata in atractii turistice, iar un concediu chiar si generos in numar de zile, ar parcurge doar o parte din acest tinut al chimionatei, al colacului secuiesc si al gulasului. De aici se poate ajunge usor in statiunea Borsec sau in Cheile Bicazului, la Castelul Ciucului de la Miercurea Ciuc, Lacul Stanta Ana, Baile Tusnad, Zetea, in vizita la renumitele sate frecventate de printul Charles al Angliei, MICFALAU, VALEA ZALANULUI, la bisericile fortificate de la AITA MARE si APATA, la Castelul Bornemisza, la Cabana Regala de la Lapusna si la Castelul Rhedey…

In zona Borsec
In zona Borsec
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Sper ca v-a placut traseul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta! Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

8 Comments

  1. Pingback: MIERCUREA CIUC, ODORHEIU SECUIESC SI SITUL UNESCO DIRJIU - TARA DACILOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *