CETATEA SI BISERICA COLT, DENSUS, SANTAMARIE ORLEA, PRISLOP, ROTONDA SI GEOAGIU

Biserica Densus, obiective turistice Hunedoara, Deva, Romania, concediu, infoturism

Un alt traseu care se poate face din zona Devei atinge obiective turistice interesante  si unice: CETATEA SI BISERICA COLT, BISERICA DENSUS, BISERICA SANTAMARIE ORLEA, BISERICA  PRISLOP SI BISERICA ROTONDA , CASCADA CLOCOTA SI TERMELE ROMANE.  O zona pe care nu o vei uita datorita frumusetii ei si pe care o vei pastra in memorie si prin faptul ca ai ajuns la “Castelul din Carpati”, mentionat de Jules Verne in cartea sa.

Colti, Densus, Santamarie Orlea, Prislop, Rotonda

La una dintre portile de intrare in masivul Retezat, cneazul roman Candea a ridicat pe la mijlocul anilor 1200 (sau 1300 dupa alte surse) CETATEA COLT, iar la poalele ei o biserica ortodoxa. Ulterior, la presiunea maghiarilor si probabil pentru supravietuire, numele acestuia si al familiei sale a fost maghiarizat si transformat in Kendeffy, devenind astfel boier-grof ungur. Transformarea in cazul acesta a fost facuta dupa aproximativ 100 de ani, urmand obiceiul maghiar bine cunoscut de a adauga la denumire terminatia ffy. Am mai intalnit in tara noastra asemenea cazuri si la familia Dragosestilor de la Cetatea Ardud, ajunsi Dragffy, apoi a familiei Banffy cu referire la un anume ban, s.a.m.d.

Cetatea Colti, Jules Verne (1)

Chiar daca nu ai timp o jumatate de ora sa urci prin padure pana la ruinele cetatii, merita sa ajungi in acest frumos cadru natural, unde imaginile cu privelistea cetatii, ridicata pe colt de stanca si bisericuta de piatra, cu turn piramidal, tipic zonei, iti vor ramane intiparite in memorie mult timp, asa cum mi-au ramas si mie. Din pacate, din cetate a ramas doar o ruina asa cum am mentionat mai sus, iar biserica, din cate am inteles, a fost folosita pe timpul comunistilor pentru adapostirea animalelor… Probabil comunistii au considerat ctitorul un tradator si au procedat la fel ca si in cazul altor asemenea monumente istorice. Le-au lasat in paragina, au infiintat in ele adaposturi de animale, C.A.P-uri, spitale “de nebuni”, de bolnavi de TBC, etc, iar in felul acesta au fost incet, incet, distruse.

BISERICA DENSUS este una dintre cele mai vechi biserici de piatra din Romania. Construita pe la 1200, din ruinele orasului Ulpia Traiana Sarmisegetuza, este intradevar o biserica “fara perche in toata Romanimea”, asa cum a numit-o Nicolae Iorga.

Nu stiu exact cine a ctitorit-o, daca a fost cneazul Litovoi sau daca a fost un templu inchinat lui Marte construit de romani, in schimb, arhitectura ei, data parca de mai multe epoci, cu o combinatie de elemente romanice si picturi deosebite, nu are cum sa nu te impresioneze. Un turn pramidal deasupra naosului, modelat in mai multe trepte, lei venetieni, coloane romane ce parca strajuiesc biserica, dantela de caramida de jur imprejur, lespezi si blocuri masive de piatra incastrate in pereti, pictura unui sfant ce-si poarta pielea in bat si a unuia ce pare imbracat in straie taranesti, totul uimeste in aceasta biserica unicat.

 

BISERICA SANTAMARIE ORLEA este situata in satul cu acelasi nume, chiar langa conacul familie Kendeffy, a Candestilor, mentionati mai sus. Biserica este recunoascuta in primul rand pentru vechimea ei, care totusi nu se cunoaste cu exactitate, fiind undeva in jurul anilor 1200, dar si pentru combinatia in cadrul acesteia a ortodoxismului cu catolicismul. Se intalnesc aici picturi bizantine de la 1300 si scrieri chirilice, impreuna cu ferestre si elemente romanice si gotice. Cu siguranta este o ctitorie a familiei Candestilor iar datorita maghiarizarii lor, biserica a primit probabil ambele influente religioase.

Biserica, SantaMarie Orlea (1)

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Arhicunoscuta MANASTIRE PRISLOP, una dintre cele mai importante manastiri ortodoxe din Transilvania, isi are originile in jurul anilor 1400. Infatisarea actuala a primit-o in jurul anilor 1500, cand a fost construita de catre Zamfira, fiica lui Moise Voivod din Tara Romaneasca, langa locul uneia mai vechi ctitorita de familia Candrea intalnita la cetatile Malaiesti si Salasu de Sus. Zamfira a fost casatorita aici cu nobili transilvaneni catolici sau catolizati/maghiarizati, iar manastirea a devenit romano-catolica in jurul anilor 1700. In anii ’40 preot aici devine Arsenie Boca, duhovnicul arhipromovat de Biserica Romana. Lucru acesta a contribut mult la celebritatea bisericii, astfel incat s-a ajuns sa fie un loc de pelerinaj ultraaglomerat, mai ales la sarbatori, asa cum am vazut ca este si Manastirea Sambata de Sus, impreuna cu izvorul si chilia lui Arsenie Boca din imprejurime. Arhitectura bisericii de piatra nu m-a impresionat prea mult, in schimb, mi-a placut tencuiala pictata de la exterior, ce a fost pastrata din loc in loc si cadrul natural ce inconjoara biserica.

 

BISERICA ROTONDA SI GEOAGIU Bai

Nici datele de intemeiere a bisericii ROTONDA nu se cunosc cu exactitate si ea concurand pentru titlul de cea mai veche biserica din Romania, alaturi de Densus, Santamarie Orlea si Strei. Iar alaturi de data si ctitorul a ramas necunoscut. Conform unei legende, biserica a fost contruita de cruciati, la intoarcerea lor spre locurile de origine. Numele ei, e dat de forma circulara a cladirii, fiind o constructie tip capela, ce seamana cu ‘Capela lui Isus’ pe care am vazut-o la Odorheiu Secuiesc. Ma duce si cu gandul la casutele albe, de strumfi, pe care le-am vazut in situl Unesco de la ALBEROBELLO, din regiunea Puglia, Italia.

Mai sus in Geoagiu Bai, mai poti vedea alte doua obiective turistice interesante: Cascada Clocota si Termele Romane.

Pe langa frumusetea ei aparte, am gasit foarte interesanta Cascada Clocota. Am intrat pana in spatele acesteia pentru o experienta inedita. Apa a fost calda iar piatra pe care curgea nu aluneca deloc.

Cascada Clocota

La baza acesteia sa-u format mici lacuri calcaroase asa cum am vazut in Turcia la Pamukkale, doar ca la un alt nivel…

Cascada Clocota, Geoagiu Bai

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Din Geoagiu, care poate constitui in locul Devei punctul de cazare si de SPA, puteti sa vizitati si alte obiectivele din Tara Hategului: Castelul Huniazilor, cetatile dacice si romane, Arboretumul de la Simeria, s.a.m.d

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Te rog sa dai share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post

8 gânduri despre „CETATEA SI BISERICA COLT, DENSUS, SANTAMARIE ORLEA, PRISLOP, ROTONDA SI GEOAGIU

  1. Pingback: MIERCUREA CIUC, ODORHEIU SECUIESC SI SITUL UNESCO DIRJIU - TARA DACILOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five + two =