ALTE OBIECTIVE ISTORICE INTERESANTE IN JURUL ORASULUI RAMNICU VALCEA. BISERICA LUI HOREA SI MANASTIRILE SARACINESTI SI COMANCA.

Manstirea Saracinesti, obiective turistice din Ramnicu Valcea, Baile Olanesti, Romania

Un alt traseu care se poate face din interesantul oras Ramnicu Valcea sau din statiunile de pe Valea Oltului este la Biserica lui Horea, liderul rascoalei taranesti din Transilvania si la manastirile Saracinesti si Comanca, doua locuri pitoresti, incarcate de istorie. Asta imi place la astfel de trasee, faptul ca descopar sau imi reamintesc parti din istoria noastra si povesti interesante, ca aflu frumoase locuri noi si ca ma bucur de arhitectura veche romaneasca.

Manastirea Saracinesti, Biserica lui Horea din Baile Olanesti si Manastirea Comanca, traseu turistic din Ramnicu Valcea

MANASTIREA SARACINESTI a fost ctitorita la sfarsitul anilor 1600 de episcopul Ramnicului de la acea vreme, care se retrage si este inmormantat aici. Biserica a fost ridicata pe mosia unor boieri Saracinesti si astfel le preia numele.

 

Prea multe despre acesti boieri nu am aflat, in schimb le-am vazut chipurile pictate pe un perete al bisericii. Numele lor m-a dus cu gandul la familia cnezilor Saracin intalniti la cetatile Salasu de Sus si Malaiesti dar nu stiu daca au vreo legatura cu acestia, daca o parte dintre ei s-au refugiat la un moment dat peste munti odata cu cresterea puterii maghiarilor in Transilvania.

M-a atras de la drum cu imaginea ei fortificata, ce radia a loc incarcat de istorie, iar la interior m-a fermecat cu pridvoarele pline de flori si cu bancutele cu scoarte oltenesti, cu ornamentele traforate de la cladirile manastiresti si cu atentia amenajarii intregului spatiu asa cum este caracteristic unei manastiri de maicute.

La exterior biserica este vopsita simplu, in alb si ornamentata doar cu cateva ocnite si imprejmuita de un brau, in schimb ramai impresonat de pridvorul frumos pictat, sustinut de coloane brancovenesti si de pictura mesterilor de la Horezu care au infrumusetat si Schitul Fedelesoiu, Manastirea Arnota, s.a.m.d.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

De mult voiam sa ajung la BISERICA LUI HOREA sau Biserica din Albac, micuta bisericuta de lemn care a calatorit din Transilvania, din satul lui Horea pana la Vila Florica a Bratienilor si care acum poposeste in Baile Olanesti.

Bisericuta in care a invatat si s-a rugat Horea fost construita in anii 1700 in Albac. Ulterior satenii Albacului si-au construit o biserica mai incapatoare si au lasat-o pe marginea drumului pana cand Nicolae Iorga l-a informat pe I.C Bratianu care o cumpara si o instaleaza la Vila Florica. In anii 1950 odata cu venirea comunistilor, timpul o prinde in paragina la vila Bratienilor si din idea episcopului de Ramnic si Arges este mutata la Baile Olanesti.

La interior a fost repictata odata cu mutarea ei la Olanesti, adaugandu-se pe un perete si chipul lui Horea dar si scene religioase in care se aflau si tarani romani.

Rascoala lui Horea, Closca si Crisan de la mijlocul anilor 1700 a rasunat in toata Europa, Horea fiind numit de catre unii autori ai perioadei “Rex Dacie”, regele Daciei asemenea lui Avram Iancu sau Mihai Viteazul care era supranumit “Malus Dacus”. In urma rascoalei taranesti a iobagilor din Transilvania acestia au obtinut o serie de inlesniri ca: permisiunea casatoriei fara consimtamantul nobilului, dreptul la invatatura, desfiintarea legarii de glie, s.a.m.d. Iar pentru romani in mod special, pentru ca s-a pus cu aceasta ocazia in discutie statutul defavorizat al poporului roman, cel mai numerous din Transilvania, miscarea a capatat o conotatie nationala, conducatorii rascoalei ramanand cu drag in inimile noastre. I-am vazut in biserica de langa mormantul lui Avram Iancu, la mausoleul de pe Dealul Furcilor din Alba Iulia, in sculptura lui Oscar Han de la Muzeul Cezar Petrescu din Busteni,  in Craisorul Horea a lui Liviu Rebreanu sau poezia “Bisericuta din Albac” a lui Octavian Goga.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

La iesirea din Baile Olanesti, mergand pe un drum forestier de-a lungul caruia se insira vestitele izvoare tamaduitoare, am gasit MANASTIREA COMANCA, ctitorita in anii 1700 de catre boierul roman Preda Bujoreanu.

Nu stiu daca Cula Bujoreanu intalnita in Ramnicu Valcea apartine familiei acestuia, dar am aflat aici ca, micuta bisericuta ce impresioneaza prin simplitate, a fost construita in urma deciziei boierului de a se calugarii, dat fiind faptul ca si-a pierdut in mod tragic copiii.

Merita sa ajungeti aici pentru frumusetea locului, o vale larg deschisa plina de mure si inconjurata de culmi cu paduri dese. Am vazut ca este si un loc destul de popular pentru cei care cauta sa campeze in natura, mai jos fiind un camping amenajat iar mai sus de bisericuta pe valea raului Olanesti, o zona plina de corturi.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Este un traseu pe care poti sa-l combini cu o vizita in spectaculoasa rezervatie Buila Vanturarita, cu manastirile Dintr-un Lemn, Surpatele, Govora, Bistrita, Hurez, Arnota, Conacul Balcestilor, Culele Maldaresti, Schitul Fedelesoiu sau obiective de pe Valea Oltului.

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Te rog sa dai share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

3 gânduri despre „ALTE OBIECTIVE ISTORICE INTERESANTE IN JURUL ORASULUI RAMNICU VALCEA. BISERICA LUI HOREA SI MANASTIRILE SARACINESTI SI COMANCA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *