obiective turistice Sovata, Praid, Mures, Romania, traseu, lac sarat, kurtos

Statiunea de interes national SOVATA si unul dintre cele mai importante obiective turistice din judetul Mures, a evoluat foarte mult in ultimii ani din punct de vedere turistic. In statiune au fost amenajate mai multe alei turistice si educative, printre care si o alee terapeutica. De-a lungul traseelor au fost amplasate frumoase sculpturi in lemn si expozitii de fotografie cu fauna si natura. Sovata are un parc de aventura cu tiroliana peste lac si trasee de catarare, un turn de observatie denumit Belvedere, o mocanita, pontoane pentru plimbari cu barca pe Lacul Tivoli, asa ca va recomand cu caldura sa o vizitati sau revizitati.

Statiunea Sovata are mai multe camping-uri, pensiuni, hoteluri, vile de inchiriat, restaurante fine sau de mancare traditionala, inghetata in kurtos si prajitura marlenca, magazine care vand obiecte din sare si produse traditionale.

Statiunea Sovata este cautata pentru namolul sau terapeutic, pentru aerul curat si baile in lacurile sale- bai indicate pentru tratamentul bolilor ginecologice, afectiunilor reumatismale si afectiunilor post-traumatice.

Sovata a fost atestata oficial ca statiune balneara in anii 1800. In trecut a existat aici o asezare neolitica, apoi un castru roman in imprejurimi, iar prima atestare documentara a satului Sovata a fost data in anii 1500. Cel mai important lac al statiunii sovata este Lacul Ursu si este si cel mai mare lac heliotermal din lume. Heliotermia este fenomenul prin care apa sarata isi pastreaza caldura acumulata de la soare datorata existentei unui strat de apa dulce la suprafata. Lacul Ursu s-a format in urma unei prabusirii a unei exploatari de sare. In Sovata mai sunt si alte lacuri sarate mai mici, cum sunt Lacul Alunis, Lacul Paraschiva, Lacul Mierlei, Lacul Rosu, Lacul Verde, Lacul Tivoli, lacuri ce s-au format in urma excavatiilor romane pentru preluarea sarii. Sovata are si un munte de sare cum are si statiunea Slanic Prahova.

In Sovata am gasit statuile lui Petofi Sandor si a lui Nicolae Balcescu – doi luptatori din Revolutia de la 1848. Petofi Sandor, poetul maghiar intalnit si la Albesti si la Bohus si Nicolae Balcescu, scriitorul roman care a incercat sa-i uneasca pe unguri si pe romani in timpul Revolutiei de la 1848.

Merita sa vizitati Sovata, dar e bine sa stiti ca vara este foarte aglomerat aici. Mie mi-a placut cel mai mult sa vizitez Sovata toamna, atunci cand padurea este pastelata si cand statiunea este costumata de Haloween.

www.primariasovata.ro

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

SALINA PRAID pune la dispozitia turistilor o serie de activitati ( terenuri de sport, mese de tenis de masa, cinematograf, parc de aventura, s.a.m.d. ), astfel incat timpul petrecut aici sa fie cat mai placut, la fel ca si la salinele Ocnele Mari, Targu OcnaTurda, Slanic Prahova.

Salina Praid nu m-a impresionat in mod special, in comparatie cu celelalte saline din tara, dar mi-a placut piscina cu apa sarata de langa salina.

https://www.salinapraid.ro/salina-praid

In Sovata si Praid se poate ajunge usor din Targu Mures, Sighisoara, Miercurea Ciuc sau Odorheiu Secuiesc. Iar din Sovata/Praid se poate vizita usor Castelul Rhedey din Sangeorgiu de Padure, Calvarul Secuiesc de la Vetca, Castelul Lazar si Valea Zalanului, Corund-ul cu mestesugarii sai priceputi, Biserica Unesco Darjiu, Biserica fortificata Archita, Castelul Teleki, Castelul Bornemisza, cabana regeasca de la LapusnaCrama Villa VineaCrama Liliac. Turismul oenologic sau viticol este in plina dezvoltare in Romania, iar atunci cand vizitati obiectivele turistice dintr-o anumita zona, va recomand sa includeti in traseele voastre si vizita la o crama. In felul acesta, pe langa istoria, arta, arhitectura si frumusetea descoperite in aceste locuri, o sa aflati si despre bauturile tipice zonei, eventual in combinatie cu mancarurile de aici. Calatoriile istorico-turistice in Transilvania se asociaza perfect cu cele gastronomice si cu nobletea unui vin local.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

5 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *