Casa domneasca de la Brebu, muzeu, Matei Basarab, Nicolae Grigorescu, Sava Hentia, arhitectura, obiective turistice Prahova, Valea Doftanei, Romania
Campina si Brebu

Traseul de mai jos atinge obiective turistice foarte frumoase din zona orasului Campina. Am ajuns cu aceasta ocazie sa vizitez Casa Memoriala Nicolae Grigorescu, locul sau de veci si cea mai veche casa o orasului Campina, Castelul Hasdeuridicat in memoria primei romance ce a absolvit Universitatea Sorbona, Manastirea Brebu- una dintre cele mai frumoase biserici fortificate din Tara Romaneasca si casa domneasca a domnitorului Matei Basarab- acum transformata in muzeu, iar la final am trecut pe la un monument ridicat in cinstea regelui Carol I al Romaniei.

Acest traseu este o destinatie perfecta de o zi din Bucuresti, dar si de un minunat sfarsit de saptamana, atunci cand puteti face si o drumetie pana la barajul Paltinu sau sa adaugati la traseu si unele dintre  atractiile turistice din Ploiesti si imprejurimi, pe cele din Busteni, Sinaia, Cheia, Slanic Prahova, s.a.m.d.

CASA MEMORIALA NICOLAE GRIGORESCU DE LA CAMPINA este casa in care a trait si a pictat marele nostru artist. Deschisa ca si muzeu in anii ’50, este  un obiectiv simbolic care trebuie vizitat de fiecare roman.

Casa memoriala Nicolae Grigorescu, obiective turistice Prahova, Romania2 (2)

Muzeul Nicolae Grigorescu de la Campina este un loc in care am admirat mai multe opere pictate de cel mai mare artist al neamului, precum si numeroase obiecte orientale si de mobilier cumparate de artist din Istambul si din Franta.

Acest loc a fost descris atat de bine de nemuritorul nostru Alexandru Vlahuta: ” In ce lumină fermecătoare ni se arată frumusețile țării pe pânzele acestui maestru! Sub ceruri albastre, calde, pe-ntinse revărsări de plaiuri, pasc turme de oi; un cioban stă rezemat în bâtă pe o muche de deal; păduri ruginite de toamnă își scutură frunza, nori albi, ușori se mișcă pe deasupra lor; pe văi depărtate sclipesc râuri de argint; căsuțe albe, vesele, se ivesc dintre copaci; de pe coline coboară-ncet, alene, boi înjugați la care încărcate cu fân, într-un nor de praf trece pe drum o laie de țâgani; o țărancă-naltă, zveltă, pășește agale și toarce, ducând la păscut un cârd de viței… Și nu știu ce aer de bunătate, de liniște și de curată și înălțătoare iubire plutește în jurul acestei lumi ieșite din mâna artistului, — o lume sănătoasă, în care toate trăiesc: un colțișor de pajiște, o tufă subțire și albă de mesteacăn, o gingașă floare de câmp, vii te privesc din tablou, îți surâd, îți vorbesc cu drag, și ce de lucruri frumoase-ți spun de țara ta! Ieșim înseninați din casa maestrului, ca dintr-o biserică în care ne-am rugat.” 

Program de vizitare: luni: inchis, marti-duminica 9-17. Adresa: Campina, Bulevardul Carol 108.

https://www.artmuseum.ro/ro/muzeul-memorial-nicolae-grigorescu-campina/

Casa Memoriala Nicolae Grigorescu din Campina

N-am plecat din Campina fara sa ma opresc si la mormantul marelui nostru artist care se gaseste in cimitirul de pe strada Bobalna. Acesta s-a nascut in satul Pitaru, prin care am trecut atunci cand am vizitat conacul brancovensc de la Potlogi si am venit la mormantul lui ca la un stramos drag, asa cum am am fost la Constantin Lecca, Theodor Aman, Eminescu, Aurel VlaicuGheorghe Lazar, Avram Iancu, Axente Sever, Cuza, Carol I, Mihai Viteazul, Matei Basarab, Cantemir, Iancu de Hunedoara, Vlad Tepes, Stefan cel Mare, s.a.m.d.

MUZEUL MEMORIAL IULIA HASDEU sau „Castelul”, a fost deschis ca si muzeu in anii ’60 si fost ridicat de catre savantul B.P. Hasdeu in memoria ficei sale Iulia Hasdeu, prima femeie romanca care a absolvit Facultatea Sorbona din Paris, dar care din pacate, a decedat de tuberculoza la doar 19 ani.

In castel am vazut diverse camere cu  portrete si obiecte apartinand familiei Hasdeu, documente originale, tablouri semnate de pictori renumiti  si camera obscura- unde aveau loc sedintele de spiritism prin care parintii incercau sa intre in contact cu Iulia…

Program de vizitare: luni: inchis, vara: marti – duminica 9-17, iarna : marti – duminica 9-16. Adresa: Campina, Bd. Carol, nr. 199.

http://www.muzeulhasdeu.ro/

obiective turistice Campina, Romania, Castelul Hasdeu (1)
Castelul Iulia Hasdeu, Campina

Un alt obiectiv interesant al Campinei este si CASA PAROHIALA. Cea mai veche casa din oras, un monument istoric construit in jurul anilor 1800, nu poate fi vizitata la interior, fiind locuita de familia preotului, dar merita sa ajungeti aici pentru a-i admira frumoasa arhitectura, asemanatoare cu cea a casei de pe bancnota de 10 lei pe care am vazut-o la Muzeul Astra din Sibiu.

Langa Casa Parohiala se afla si doua biserici. Una este contemporana cu Casa Parohiala si  este dedicata Sfantului Nicolae, sfant pe care „l-am vizitat” in biserica sa din Bari, Italia si la biserica lui Brancoveanu din Bucuresti. Iar cealalta construita mai recent, in anii ’90, are o frumoasa arhitectura brancoveneasca. Doar acest lucru spune multe despre aceasta parohie. Cati preoti s-au gandit la arhitectura veche, la incadrarea in zona si nu si-au facut langa sfinte monumente istorice, biserici imense in culori stridente si poleite cu aur ?

Preotul parohiei m-a vazut ca dau tarcoale si ca fotografiez tot ce misca, si a iesit impreuna cu copiii sai oferindu-se sa-mi deschida si sa-mi arate pictura celor doua biserici. La cea veche pictura este tipica anilor 1800, atingand si latura artistica nu doar cea religioasa, dar are nevoie de reconditionare. Am gasit aici mormantul ctitorului, ingropat in biserica cu o caramida sub cap, un obicei pe care l-am descoperit la Muzeul de Istorie din Buzau. Acesta era preot si se numea Damaschin. A slujit si la Manastirea Sinaia si este pictat si in acea biserica. Apoi a venit in satul de romani liberi Slobozia, de langa Campina, acum un cartier al orasului si s-a calugarit cu numele Dionisie- zeitatea dacilor preluata mai apoi de romani.

Chiar daca pictura bisericii noi nu are valoare istorica, am gasit aici cateva picturi stilizate interesante, pe sfintii Romaniei, Stefan Cel Mare si Constantin Brancoveanu, pictati grupat pe peretele din stanga, precum si alte pilde nu neaparat bisericesti.

Mi s-a mai parut interesant si faptul ca beciul bisericii gazduieste o alta biserica, impreuna cu o biblioteca pusa la dispozitie enoriasilor.

Pot sa spun ca este una dintre cele mai bine organizate biserici din cate am intalnit. Pe langa curtea frumos amenajata peisagistic, am ramas impresionat si de mintea deschisa a preotului, un lucru care se vede si din multimea atelierelor care se organizeaza aici: de olarit, cultural istoric, muzical, arheologie, filme, studierea costumului traditional romanesc, atelier ecologic, gradinita pentru copii...Spuneam intr-un articol despre lucrurile pe care le apreciez la biserica si anume faptul ca a fost primul mediu pentru educarea oamenilor si ca a avut un rol important in pastrarea arhitecturii si a artei romanesti. Aici am gasit cu adevarat ceea ce a uitat biserica romaneasca sa mai fie, doar ca reprezinta o exceptie intre miile de biserici din tara.

http://www.parohiasfnicolae.ro/acasa-la-sf-nicolae/atelier-cultural-istoric

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Am mai gasit interesanta si arhitectura neoromaneasca a Liceului National Nicolae Grigorescu precum si imaginea Parcului Lac.

MANASTIREA SI CASA DOMNEASCA BREBU au fost construite la mijlocul anilor 1600 de catre voievodul Matei Basarabiar in anii ’50 casa domneasca devine muzeu de istorie si de arta.

Matei Basarab, Casa domneasca Brebu, obiective turistice Prahova, Romania

Frumoasa arhitectura romaneasca a bisericii Brebu, asezata langa un pitoresc lac, pazita de ziduri groase si de un turn de veghe la intrare, m-a atras de mai multe ori in aceasta zona de paduri dese si de coline.

Biserica Brebu a fost inspirata dupa manastirea Dealu din Targoviste si a fost repictata de Sava Hentia in jurul anilor 1900. Muzeul expune la interior obiecte medievale si opere ale pictorilor romani celebri- in special Nicolae Grigorescu si Sava Hentia, cateva imagini ale satului romanesc, precum si schite si imagini din Razboiul de Independenta- cei doi fiind si pictori de razboi. Vi le recomand cu drag!

Program de vizitare:  luni: inchis, marti-duminica: 9-17. Adresa: comuna Brebu Manastirei.

http://www.histmuseumph.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=67&Itemid=73

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII
Casa Domneasca de la Brebu, Obiective turistice in Prahova, Valea Prahovei
Slide2
Slide3
Slide4

Cand va intoarceti inspre Campina va recomand sa faceti stanga, inainte de a intra in oras, si sa va indreptati spre Telega si satul Melicesti, unde, se afla o cruce ridicata la sfarsitul anilor 1800, in memoria regelui Carol I. Domnitorul nostru a trecut pe aici la putin timp dupa preluarea domniei sale, in drumul sau de descoperire a tarii. Dupa cum am citit in memoriile lui, plaiurile acestea muntoase si impadurite i-au amintit de locul unde si-a petrecut tineretea, de Sigmarigen, astazi in landul Baden-Wurttemberg, acolo unde am fost sa-i vizitez impresionantul castel al familiei sale.

CRUCEA DOMNITORULUI este amplasata pe o culme cu o frumoasa panorama spre Muntii Baiului. Se ajunge la ea din satul Melicesti, iar ultima portiune de circa un kilometru se face pe un drum de piatra. Crucea a fost sculptata de Paul Focsaneanu si poarta pe ea un blazon regal acoperit de o coroana.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

27 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *