Crucea lui Mihai Viteazul de la Stoenesti, Valea Badenilor, Arges, obiective turistice Romania

De atatea ori cand ma intorceam din zona Rucar-Bran, si treceam prin Stoenesti, vedeam din goana masinii indicatorul catre Crucea lui Mihai Viteazul, dar de fiecare data ne grabeam sa ajungem in Bucuresti din diverse motive…Asa ca, a trebuit sa organizez o zi in care sa ajung pana aici si sa explorez pe indelete aceasta zona de mare importanta istorica. In Stoenesti s-a retras strategic Mihai Viteazul dupa batalia de la Calugareni. Si-a adunat ostenii in “lagarul”de la Stoenesti in asteptarea ajutorului de la transilvaneni si moldoveni.  

Planul acestui traseu era sa vedem in primul rand crucea veche- de pe timpul lui Mihai Viteazul, cea amplasata in fata Primariei Stoenesti, apoi, sa urcam circa 30-40 de minute prin padure pana la crucea amplasata pe piatra “Coltii Albinei”, o alta cruce ridicata in cinstea lui Mihai Viteazul si in final sa mergem pe Valea Badenilor la un picnic.

CRUCEA LUI MIHAI VITEAZUL este amplasata peste drum de Primaria Stoenesti, in curtea unui vechi conac boieresc. Pe o latura a crucii este scris un mesaj in alfabetul chirilic, probabil fiind mesajul tradus mai jos, sculptat intr-o placa de piatra, aproape indescifrabil, care zice in esenta ca aceasta cruce a fost ridicata pentru lauda domnitorului si pe timpul lui Mihai Voievod.

Langa cruce se afla si un monument al eroilor din satele Stoenesti si Slobozia, cazuti in Al Doilea Razboi Mondial.

Foarte frumoasa este si arhitectura vechiului conac boieresc, transformat in tabara pentru copii -din cate am inteles de la un localnic, astazi uitat de autoritati si condamnat la ruina. Din curtea conacului am facut cateva poze frumoase cu Coltii Albinei- masivul de piatra ce se ridica din padure, deasupra satului Stoenesti, acolo unde este amplasata a doua cruce ridicata in cinstea lui Mihai Viteazul.

Citisem inainte de a pleca de acasa, ca exista o poteca ce porneste de la biserica din sat si ajunge prin padure pana sus la cruce. Am intrat in curtea bisericii dar nu am gasit un drum care sa duca spre padure. Am intrebat apoi un localnic, care ne-a aratat ca se face un drum pe langa a patra casa de la biserica, un drum care era inchis cu o poarta de tabla. Ciudat. Poarta era deschisa, am intrat, am trecut pe langa o mini ferma si am data poi intr-o poteca, dar care ne-a condus apoi spre stanga in lateralul masivului, pe cand noi trebuia sa urcam spre cruce. Ne-am intors si am luat-o direct prin padure spre cruce, fara sa vedem un traseu marcat sau macar o poteca. Pacat ca autoritatile din Stoenesti nu se ingrijesc de acest traseu. In plus, avand in vedere cat de frumoasa este zona, ar putea atrage o parte din turistii care vor sa evite aglomeratia de pe Valea Prahovei, dar pentru asta ar trebui sa faciliteze constructia pensiunilor agroturistice, sa creeze poteci de drumetie, trasee de biciclete, locuri amenajate cu masute, foisoare, gratare – asa cum am vazut in zona Pietrele lui Solomon din Brasov sau Lacul Paltinu de langa orasul Campina.

Dupa un urcus sustinut pana la CRUCEA DE PE COLTII ALBINEI, efortul ne-a fost rasplatit cu o priveliste panoramica asupra Muntilor Leaota, a satului Stoenesti si a Raului Dambovita ce-l strabate. 

Crucea a fost amplasata la inaltimea de 1125 m cu un elicopter, in data de 8 noiembrie 2003, la initiativa Fundatiei Sfantul Apostol Andrei.

Am coborat apoi prin padure, incercad sa gasim o poteca pe partea cealalta a masivului, dar nu am gasit-o, asa ca ne-am intors aproape pe unde am urcat.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Pe urmele lui Mihai Viteazul am mai fost atunci cand am vizitat Mausoleul de la Campia Turzii– unde a fost ucis si unde se afla trupul acestuia, la Manastirea Dealu – unde se afla capul domnitorului, la Biserica Mihai Voda din Bucuresti, la Monumentul de la Guruslau, la Troita de la Selimbar, la biserica sa din Ocna Sibiului, s.a.m.d.

Am plecat apoi spre Valea Badenilor, unde aflasem la un moment dat ca este foarte frumos si ca se poate campa off camping. Noi voiam sa facem de aceasta data doar un picnic pe malul paraului- un affluent al Raului Dambovita. Pana la iesirea din sat drumul este de asfaltat si se continua apoi cu un drum de piatra si in final cu unul forestier, dar de pamant. Noi am mers cat drumul a permis unei masini cu garda joasa si ne-am oprit in dreptul unor mici cascade. Pe acest drum am inteles ca se se poate ajunge pana la Varful Leaota chiar cu o masina 4X4 sau pe jos pe un traseu slab marcat si dificil, asa ca, daca vreti sa ajungeti pe Varful Leaota va recomand traseul facut de noi de la Cabana Bratei.

Nu departe de Stoenesti veti gasi Mausoleul de la Mateias– care aproape se vede de sus de la Crucea din Stoenesti, iar in zona mai puteti sa parcurgeti Triunghiu Manastirilor Rupestre, sa vizitati obiectivele turistice din orasul Campulung, sa parcurgeti drumul pitoresc ce trece prin Valeni Dambovita si neaparat cand va intoarceti sa va alimentati cu suc proaspat de mere, cu fructe si branzeturi delicioase din renumita zona Voinesti.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta.  Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *