Cetatea Fagarasului, obiective turistice Brasov, Romania (29)

Atunci cand veniti din Sibiu catre Bucuresti si aveti mai mult timp la dispozitie, va recomand sa urmati drumul ce trece pe la Fagaras, chiar daca traseul ce strabate Valea Oltului dureaza mai putin. Traseul Sibiu-Bucuresti via Fagaras este foarte pitoresc si are multe obiective turistice pe care puteti sa le vizitati.

Am urmat acest traseu de multe ori, astfel incat am vizitat cele mai multe obiective turistice ale sale, pe unele chiar de mai multe ori. Totusi, pentru ca zona are multe obiective turistice de vizitat, o sa grupez in acest articol doar vizitele facute la biserica pictata din Cisnadie, la biserica romanica fortificata din Cisnadioara, la satele Rasinari si Saliste din Marginimea Sibiului, la Palatul de Vara Brukenthal din Avrig, la abatia cistericiana de la Carta si la impresionanta cetate a Fagarasului

Traseu TRASEU TURISTIC PE LA CISNADIE, CISNADIOARA, RASINARI&SALISTE, AVRIG, CARTA, FAGARAS.

Cu alta ocazie cand am mai ajuns in zona, am facut un circuit pe Valea Hartibaciului, iar alta data am vizitat Castelul de Lut din Valea Zanelor, Cabana Negoiu si Schitul Rupestru Sinca Veche.

Incep acest tur cu vizita in Cisnadie- localitate care a dat pe timpul comunismului renumita marca de covoare (intalnita si la Palatul Primaverii a sotilor Ceausescu). 

Principalul obiectiv turistic al orasului Cisnadie este biserica sa fortificata. Aceasta biserica a fost ridicata in anii 1300 de sasi- colonistii trimisi in Transilvania de regii unguri si isi pastreaza forma actuala din anii 1500. Impresioneaza chiar de la intrare cu poarta sa, facuta din zeci de manute metalice.

Biserica evanghelica Cisnadie, obiective turistice Sibiu, Romania

BISERICA EVANGHELICA DIN CISNADIE pastreaza o pictura murala in stanga altarului principal si a gazduit in trecut un tezaur care se afla astazi la Muzeul Bruckenthal din Sibiu.

La interiorul bisericii am gasit expuse mai multe pietre vechi- sculptate, machete ale bisericii si o serie de altare interesante, iar dupa ce le-am analizat in detaliu, am urcat in turnul bisericii prin misteriosul sau tunel si de aici de sus, am admirat insiruirea ordonata a vechilor case sasesti.

Casa parohiala se afla in curtea bisericii si are o imagine de basm, fiind cucerita de o iedera imensa.

Program de vizitare: luni – sambata 10-18, duminica 11-18 cu pauza de la 13-la14.

Pret vizitare 7 lei: Telefon 0269654597, http://ekh.ro/contact-2/

Biserica evanghelica Cisnadie, obiective turistice Sibiu, Romania
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Foarte aproape de Cisnadie am vizitat si micuta biserica CISNADIOARA, care este una dintre cele mai pitoresti biserici fortificate din Ardeal.

Cetatea Cisnadioara, Obiective turistice in jurul Sibiului

Constructia bisericii din Cisnadioara a inceput in jurul anilor 1100, cand in zona au fost chemati pentru colonizare sasii, iar pentru aparare cavalerii teutoni. Biserica din Cisnadioara a fost inchinata Sfantului Mihai- de unde si numele sasesc Michelsberg si ajunge in subordinea abatiei din Carta. Este construita din piatra, iar pentru acustica sa renumita gazduieste frecvent diferite concerte. O alta veche biserica a satului Cisnadioara, construita in jurul anilor 1700, detine cea mai veche orga functionala cu tuburi din Transilvania. Probabil ca asa se explica organizarea in fiecare an la Cisnadioara, in luna noiembrie, a concursului national de canari cantareti… 🙂

Am vizitat Cisnadioara intr-o duminica si am gasit deschise si biserica fortificata din deal si biserica evanghelica, unde chiar se tinea un frumos concert, dar din pacate nu am gasit deschis si muzeul etnografic.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Din Cisnadioara puteti explora usor intreaga zona, facand incursiuni pana la Sebes si Alba Iulia, la salba de biserici fortificate ce ajung pana la Medias, la cetatile de pe Valea Hirtibaciului, pe Valea Sadului inspre Barajul Negovanu, la troita lui Mihai Viteazul de la Selimbar, la satele din Marginimea Sibiului, la Paltinis, s.a.m.d.

Troita lui Mihai Viteazul, Selimbar
troita lui Mihai Viteazul, Selimbar

Din Marginimea Sibiului, cel mai mult mi-au placut satele Saliste, Gura Raului si Rasinari. La RASINARI am gasit casele in care s-au nascut Emil Cioran si Octavian Goga, o biserica de la mijlocul anilor 1700, un muzeu etnografic si Fantana lui Rosca- „din apa careia Fat Frumos a prins putere si l-a invins pe Zmeul cel Rau”…

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 In Saliste am vizitat MICRO-BERARIA SB si am descoperit unele dintre cele mai bune beri artizanale produse in Romania. Berile artizanale SB sunt profund legat de acest loc, avand un gust special, dat de retetele proprii ce au fost mestesugite dupa o pregatire temeinica in Franta si in Belgia si de apa proaspata a Muntilor Cindrel. Saliste este “capitala Marginimii Sibiului”, un loc important pentru romanii din Transilvania, renumit pentru arta populara, pentru ciobanii care aduceau carti din Tara Romaneasca, locul care avea la 1900 peste 10 biblioteci, care a dat Romaniei o serie de academicieni, dar si pe castigatoarea primul concurs de Miss Romania (Maria Peligrad in 1906). Nu degeaba istoricul P. Panaitescu numeste Saliste ““Satul fetelor frumoase şi a taranilor cu biblioteci”. Si astfel, imaginea berilor SB a fost influentata de traditia si de renumele romanilor din Marginimea Sibiului- loc din care sunt si stramosii fondatorului Cosmin Soaita (prezenti in pozele de pe peretii berariei).

Numele berariei SB imita cusatura de IE si foloseste culoare neagra- specifica pentru portul popular sibian. Iar mesajele de promovare create de Cosmin pentru fiecare bere au rime iscusite si fac aluzie la fetele frumoase pentru care este renumit Saliste.

  • “Berile SB sunt bine mestesugite, cu grija primenite, sa incante simturile oricarui mesean. De-o fi Ardelean, banatean, muntean, oltean, dobrogean sau bucurestean, pragul de ni-l trece, gust-o bere rece. Blonda ori Roscata, Bruneta sau Platinata, toate-s faine delicate, din retete la noi la Sibiu testate”
  • Preferata mea este berea blonda, complexa, cu patru tipuri de hamei, descrisa de Cosmin cu urmatorul mesaj: “Astampar de naduf si zapuseala, blonda noastra dulce-amara!”
  • Berea neagra SB/Bruneta este “Oachesa din Marginime, dac-o ai n-o dai la nimeni! Cu gust de taciune stins, sufletul ti l-am aprins”.
  • Berea platinata SB este “De neam bun, apriga jupana, din spic de grau a sa cununa”, iar
  • Berea roscata- printre singurele certificate eco din Romania, este “Gingasa si aromata sade bine ochiului. Sincera, dar tantosa cum ii place baciului”.

Sunt genul de mesaje de promovare care mi-au amintit de reclama gasita la Muzeul I.L Caragiale, create de Caragiale pentru o bere faimoasa “Bere excelenta, blonda <coroana>, bruna <salvator>, consumatiuni de prima calitate, preturi moderate”.

SB este  “micro-beraria faina si cu dichis” ce a aparut in emisiunea “Romania te iubesc” a lui Alex Dima, o berarie ce a fost prezenta la Muzeul Astra, la brunch-urile, targurile, concursurile de ciclism si de masini vechi organizate in judetul Sibiu. Pe langa gustul inegalabil al berii SB si pastrarea valorilor traditionale romanesti, am apreciat la Cosmin si faptul ca se implica in evenimentele actuale ce ne inconjoara si nu-si urmareste doar interesul economic. Am retinut faptul ca a creat o bere pentru a sustine Ucraina, ca a luat atitudine odata cu veto-ul Austriei la aderearea Romaniei in Spatiul Schengen si ca berea SB a fost aleasa de Ambasada Germaniei pentru a celebra 30 de ani de parteneriat roman-german. Marginimea Sibiului.

Cand comanzi sau cumperi o bere artizanala de la Beraria SB nu ai cum sa dai gres! Este o bere gastronomica. O bere facuta cumsecade. Bere 100% produs natural, nefiltrat, nepasteurizat, cu drojdii care-ti dau o stare de bine, care te hranesc ca un aliment. Serveste un pahar de bere atunci cand ajungi in zona sau la pensiune dup ace ti-ai incheiat traseele turistice. Asorteaza berea cu o pastrama de oaie, cu o branza, cu mezelurile ciobanilor din Marginime.

MICRO-BERARIA SB se afla in centrul Saliste, langa Paraul Negru Cibin, intr-o casa monument istoric- fosta brutarie, punct colectare a lapte si statie de pompieri. Urmariti pagina de Facebook a berariei ca sa aflati la ce targuri sunt prezenti, in ce magazine au mai intrat sau in ce restaurante. Contactati-i pentru un tur al berariei sau pentru organizarea unor evenimente.

www.beresibiu.ro

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

RESEDINTA DE VARA A BARONULUI BRUKENTHAL a fost construita la sfarsitul anilor 1700 si a avut ca inspiratie Castelul Schonbrunn de langa Viena. Palatul era infrumusetat cu mai multe gradini in stil frantuzesc, englezesc, olandez si adapostea portocali, ananasi si lamai in “orangeria” sa.

Chiar daca in perioada comunista palatul a fost folosit ca si sanatoriu si a fost lasat in paragina mai apoi, acesta are un farmec aparte, ce aminteste de gloria lui de odinioara. Desi edificiul nu se poate vizita in intregime la interior, noi ne-am oprit aici in mai multe randuri si am adus cu noi si alti prieteni.

Merita sa vizitati Palatul de Vara al Baronului Brukenthal pentru incarcatura lui istorica, dar si pentru placerea unei plimbari intr-un cadru natural idilic- cu o fantana arteziana amplasata central, cu scarile monumentale, minunatele aranjamente florale si podetele rustice ce te conduc peste mici parauri. E placut si sa luati masa la restaurantul si terasa din gradina, sau doar sa savurati o socata racoritoare la umbra deasa a batranilor copaci.

Adresa: Avrig, Str. Gheorghe Lazar 39. Program de vizitare: zilnic 9-22

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Si daca tot sunteti in Avrig, va invit sa intrati si in vechea BISERICA ORTODOXA a orasului, pentru a-i transmite recunostinta voastra lui Gheorge Lazarcel dintai dascal roman. Acesta s-a nascut in Avrig, iar memoria lui este pastrata cu sfintenie de numele date unor licee din tara noastra si de statuile croite in cinstea lui. Una dintre aceste statui am admirat-o chiar in Piata Mare a Sibiului, o alta in Piata Universitatii din Bucuresti, iar pe o alta o gasiti chiar aici, in Avrig, fiind ridicata de marele nostru sculptor Cornel Mendrea.

Biserica ortodoxa din Avrig, mormantul lui Gheorghe Lazar
Biserica ortodoxa din Avrig, mormantul lui Gheorghe Lazar

ABATIA CISTERICIANA DE LA CARTA este o biserica foarte speciala. In prezent, din constructia ridicata in jurul anilor 1200, a mai ramas doar turla si fatada, dar biserica merita vizitata asa cum e, datorita rolului primordial al acesteia la raspandirea arhitecturii gotice in Transilvania.Abatia cistericiana de la Carta, Obiective turistice in judetul Sibiu

Abatia cistericiana de la Carta, Obiective turistice in judetul Sibiu

Ce am mai retinut interesant despre ABATIA CISTERICIANA DE LA CARTA, este ca ordinul cisterician care a ridicat-o, a fost originar din Franta, iar din acest ordin s-a desprins ordinul trapist- cel care a dat faimoasele beri de abatie…

Abatia cistericiana de la Carta, Obiective turistice in judetul Sibiu
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 CETATEA FAGARASULUI este si in prezent inconjurata de un mare sant cu apa- ce-i confera un aspect pitoresc, asemanator castelelor din Franta si din Anglia, fiind fara dubiu una dintre cele mai frumoase cetati din tara noastra.

Cetatea Fagarasului, obiective turistice Brasov, Romania

Cetatea Fagarasului se afla pe teritoriul vechii regiuni istorice Tara Fagarasului, de unde, dupa cum stiti, legendarul Negru Voda a plecat la finele anilor 1200, impins de expansiunea ungureasca, ca sa intemeieze/”descalece” in Tara Romaneasca.

Cetatea actuala a fost ridicata la inceputul anilor 1300, pe locul unei vechi fortificatii de lemn si pamant. Trece pana la sfarsitul anilor 1400 in posesia domnilor Tarii Romanesti, Vladislav, Radu, Dan, Mircea cel Batran, Vlad Tepes. La inceputul anilor 1500 Cetatea Fagarasului este fortificata puternic de voievodul Transilvaniei Stefan Mailat, iar la sfarsitul anilor 1500 cetatea ajunge in posesia voievodului Mihai Viteazul- care o doneaza sotiei sale Doamna Stanca.

La sfarsitul anilor 1600, in timpul dominatiei austriece, Cetatea Fagarasului este transformata in cazarma, iar pe la mijlocul anilor 1700, la etajul cetatii, isi avea sediul EPISCOPIA ROMANA UNITA CU ROMA -transferata apoi de Inocentie Micu la Blaj.

Intre anii 1918-1948 cetatea a fost garnizoana a Armatei Romane, iar apoi pana in anii ’60 a servit ca inchisoare pentru oponentii sistemului comunist. Dupa circa 20 de ani Cetatea Fagarasului a fost restaurata si deschisa circuitului turistic.

Adresa: Str. Mihai Viteazul nr. 1, Fagaras. Program de vară, Luni: Închis, Marți-Vineri: 08:00-19:00, Sâmbătă-Duminică: 10:00-18:00. Program de iarnă, Luni: Închis, Marți-Vineri: 08:00-17:00, Sâmbătă-Duminică: 09:00-17:00 http://muzeufagaras.ro/contact-muzeu/

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

17 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *