CISNADIOARA, AVRIG, CARTA, FAGARAS

Cetatea Fagarasului, obiective turistice Brasov, Romania (29)

Un traseu foarte frumos pe care l-am facut de mai multe ori venind dinspre Sibiu spre Bucuresti este cel de pe drumul Fagarasului. Cu o mica abatere am vizitat biserica pictata din Cisnadie si biserica romanica fortificata din Cisnadioara, Palatul de Vara Brukenthal din Avrig, biserica cistericiana de la Carta si impresionanta cetate a Fagarasului.

traseu turistic Sibiu, Cisnadie, Cisnadioara, Avrig, Carta, Cetatea Fagarasului, Bucuresti

Micuta localitate Cisnadie care a dat renumitul brand de covoare intalnit si la Palatul Primaverii a sotilor Ceausescu, ocroteste in inima sa o interesanta biserica fortificata.

Aceasta a fost ridicata in anii 1300 de sasii colonisti trimisi in Transilvania de regii unguri si isi pastreaza forma actuala din anii 1500.

BISERICA EVANGHELICA DIN CISNADIE este pictata pe peretele din stanga altarului principal si a gazduit un tezaur care se afla astazi la Muzeul Bruckenthal din Sibiu.

La interior are expuse mai multe pietrele vechi sculptate, machete ale bisericii si o serie de altare interesante.

Merita urcat si in turn prin misteriosul sau tunel de unde puteti admira insiruirea ordonata a caselor sasesti.

Am inconjurat biserica si m-am bucurat de imaginea de basm a casei parohiale cucerita de iedera imensa si am ramas impresionat de poarta de metal protejata parca de zeci de manute si de imaginile altor biserici fortificate din judetul.

Program de vizitare: luni – sambata 10-18, duminica 11-18 cu pauza de la 13-la14.

Pret 7 lei: Telefon 0269654597, http://ekh.ro/contact-2/

Biserica evanghelica Cisnadie, obiective turistice Sibiu, Romania

Biserica evanghelica Cisnadie, obiective turistice Sibiu, Romania

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

De la pensiunea la care sunteti cazati puteti explora usor intreaga zona facand incursiuni pana la Sebes si Alba Iulia, la salba de biserici fortificate ce duc pana la Medias, la cetatile de pe Valea Hirtibaciului, pe Valea Sadului inspre Barajul Negovanu, la troita lui Mihai Viteazul de la Selimbar, la satele din Marginimea Sibiului, s.a.m.d.

Troita lui Mihai Viteazul, Selimbar
troita lui Mihai Viteazul, Selimbar

In functie de zilele alocate mai poti adauga la acest traseu si alte obiective turistice ca biserica Sambata de Sus, Castelul de lut din Valea Zanelorbisericile rupestre de la Sinca Veche, biserica Halmeag, s.a.m.d.

Foarte aproape de Cisnadie am gasit micuta biserica CISNADIOARA, care este una dintre cele mai pitoresti biserici fortificate din Ardeal.

Cetatea Cisnadioara, Obiective turistice in jurul Sibiului

Constructia bisericii ce a fost inchinata Sfantului Mihai, de unde si numele sasesc Michelsberg, a inceput in jurul anilor 1100, cand in zona au fost chemati pentru colonizare sasii iar pentru aparare cavalerii teutoni. Biserica, care ulterior ajunge in subordinea abatiei din Carta, este construita din piatra, iar pentru acustica sa renumita gazduieste frecvent diferite concerte. O alta veche biserica a satului, construita in jurul anilor 1700, detine cea mai veche orga functionala cu tuburi din Transilvania. Probabil ca asa se explica organizarea in fiecare an la Cisnadioara, in luna noiembrie, a concursului national de canari cantareti… 🙂

Am vizitat Cisnadioara intr-o duminica si am gasit deschise si biserica fortificata din deal si biserica evanghelica, unde chiar se tinea un frumos concert, dar din pacate nu am gasit deschis si muzeul etnografic.

 

RESEDINTA DE VARA A BARONULUI BRUKENTHAL a fost construita la sfarsitul anilor 1700 si a avut ca inspiratie Castelul Schonbrunn de langa Viena. Palatul era infrumusetat cu mai multe gradini in stil frantuzesc, englezesc, olandez si adapostea in “orangeria” sa portocali, ananasi si lamai.

Chiar daca in perioada comunista a fost folosit ca si sanatoriu si a fost lasat in paragina mai apoi, palatul are un farmec aparte, ce aminteste de gloria lui de odinioara. Desi edificiul nu se poate vizita in intregime la interior, noi am ajuns aici in mai multe randuri cu placere si am adus cu noi si alti prieteni.

Vizitati Palatul de Vara al Baronului Brukenthal pentru incarcatura lui istorica, dar si pentru placerea unei plimbari intr-un cadru natural idilic, cu fantana arteziana amplasata central, scarile monumentale, minunatele aranjamente florale si podetele rustice ce te conduc peste mici parauri. Luati masa la restaurantul si terasa din gradina sau savurati cel putin o socata racoritoare la umbra deasa a batranilor copaci.

Adresa: Avrig, Str. Gheorghe Lazar 39. Program de vizitare: zilnic 9-22

http://www.palatulbrukenthalavrig.ro/noutati/

 

Si daca tot sunteti in Avrig, va invit sa intrati si in vechea BISERICA ORTODOXA a orasului, pentru a-i transmite recunostinta voastra, celui dintai dascal roman. Gheorghe Lazar s-a nascut in Avrig, iar memoria lui este pastrata cu sfintenie de numele date unor licee din tara noastra si prin statuile croite in cinstea lui. Una dintre statui am admirat-o chiar in Piata Mare a Sibiului, o alta in Piata Universitatii din Bucuresti iar pe o alta o gasiti chiar aici, in Avrig, fiind ridicata de marele nostru sculptor Cornel Mendrea.

Biserica ortodoxa din Avrig, mormantul lui Gheorghe Lazar

Biserica ortodoxa din Avrig, mormantul lui Gheorghe Lazar

ABATIA CISTERICIANA DE LA CARTA este o biserica foarte speciala ce merita vizitata datorita rolului primordial al raspandirii arhitecturii gotice in Transilvania, chiar daca in prezent din constructia ridicata in jurul anilor 1200 a mai ramas doar turla si fatada.

Abatia cistericiana de la Carta, Obiective turistice in judetul Sibiu

Abatia cistericiana de la Carta, Obiective turistice in judetul Sibiu

Ce am mai retinut interesant despre aceasta biserica este ca ordinul cisterician care a ridicat-o, este originar din Franta, iar din acest ordin s-a desprins ordinul trapist care a dat faimoasele beri de abatie…

Abatia cistericiana de la Carta, Obiective turistice in judetul Sibiu

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

CETATEA FAGARASULUI care si in prezent este inconjurata de un mare sant cu apa ce-i confera un aspect pitoresc, asemanator castelelor din Franta si din Anglia, este fara dubiu una dintre cele mai frumoase cetati din tara noastra.

Cetatea Fagarasului, obiective turistice Brasov, Romania

Aceasta se afla pe teritoriul vechii regiuni istorice Tara Fagarasului, de unde, dupa cum stiti, legendarul Negru Voda a plecat la finele anilor 1200, impins de expansiunea ungureasca, ca sa intemeieze Tara Romaneasca.

Cetatea actuala a fost ridicata la inceputul anilor 1300 pe locul unei vechi fortificatii de lemn si pamant si trece pana la sfarsitul anilor 1400 in posesia domnilor Tarii Romanesti (Vladislav, Radu, Dan, Mircea cel Batran, Vlad Tepes, etc). La inceputul anilor 1500 cetatea este fortificata puternic de voievodul Transilvaniei Stefan Mailat, iar la sfarsitul anilor 1500 cetatea ajunge in posesia voievodului Mihai Viteazul care o doneaza sotiei sale Doamna Stanca.

Cetatea Fagarasului, obiective turistice Brasov, Romania (29)

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Cetatea Fagarasului

Cetatea Fagarasului, Obiective turistice din Romania

Cetatea Fagarasului, Obiective turistice din Romania

Cetatea Fagarasului, obiective turistice Brasov, Romania (29)

 

La sfarsitul anilor 1600, in timpul dominatiei austriece, cetatea este transformata in cazarma iar pe la mijlocul anilor 1700, la etajul cetatii isi avea sediul EPISCOPIA ROMANA UNITA CU ROMA transferata apoi de Inocentie Micu la Blaj.

Intre anii 1918-1948 cetatea a fost garnizoana a Armatei Romane iar apoi, pana in anii ’60 a servit ca inchisoare pentru oponentii sistemului comunist. Dupa circa 20 de ani a fost restaurata si deschisa circuitului turistic.

Adresa: Str. Mihai Viteazul nr. 1, Fagaras. Program de vară, Luni: Închis, Marți-Vineri: 08:00-19:00, Sâmbătă-Duminică: 10:00-18:00. Program de iarnă, Luni: Închis, Marți-Vineri: 08:00-17:00, Sâmbătă-Duminică: 09:00-17:00 http://muzeufagaras.ro/contact-muzeu/

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar de acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Daca ti-a placut articolul te rog sa-l promovezi pe facebook cu un share sau un like. Cu drag iti urez calatorie placuta!

Related Post