Nu departe de Bucuresti am descoperit frumosul Conac al Golestilor- cu foisorul lui Tudor Vladimirescu, un muzeu al satului romanesc si un centru de echitatie, iar apoi in mijlocul unor bogate parcuri dendrologice am gasit doua conace pline de istorie: Vila Florica a Bratienilor si Vila Micescu.

Prima oprire din acest traseu turistic am facut-o la CONACUL GOLESTILOR- conac ce a fost construit in jurul anilor 1600 de catre boierul Stroe Leurdeanu si care a apartinut mai apoi importantei familii a Golestilor.

Conacul Golesti a fost transformat in muzeu in anul 1939, de catre Carol al II lea. Ne-a intimpinat la intrare cu o poarta maiestoasa si peste drum, cu vechea biserica smerita a familiei Golescu.

Langa intrarea in Conacul Golestilor este si foisorul lui Tudor Vladimirescu- unde marele revolutionar roman si-a petrecut ultimele zile din viata sa, in drumul sau spre Targoviste.

La Conacul Golesti am vazut Prima Scola Moderna Romaneasca, infiintata de Dinicu Golescu in anii 1800, scoala care oferea gratuit carti si unde puteau invata impreuna si copiii bogatilor si cei ai saracilor, atat baieti cat si fete.

Am admirat apoi in Conacul Golesti o camera turceasca, frumoase seminee si sobe cu olane, precum si camera de la conac a doctorului Carol Davila- cel care a fost casatorit cu o nepoata a Golestilor, iar cu aceasta ocazie si mai apoi citindu-i biografia, am ramas impresionat de realizarile francezului care a construit sistemul medical din Romania, si a carui frumoasa statuie, realizata de marele sculptor Storck , am admirat-o in Bucuresti.

Conacul Golestilor

Pe domeniul Conacului Golesti a fost amenajata o zona de echitatie si un muzeu al satului romanesc. Acesta din urma este foarte bine intretinut, cu case si dependinte specifice zonei, iar la interior, intr-o sala de expozitii am gasit forme de cas frumos lucrate, stalpi sculptati ca in secuime, viermi de matase, cazane de tuica, s.a.m.d.

Adresa: Str. Banu Radu Golescu nr. 1, Stefanesti, jud. Arges. Program de vizitare: luni inchis, vara 9-18, iarna 8-16.

http://www.muzeulgolesti.ro/

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

A urmat apoi vizita la VILA FLORICA A BRATIENILOR, unul dintre cele mai importante obiective turistice de vizitat de catre cei ce vor sa descopere mai bine istoria Romaniei.

Numele casei provine de la fiica lui I.C Bratianu, fata care a murit la varsta de 3 ani. Este de fapt casa Familiei Bratianu, familie care ni i-a dat pe unii dintre cei mai importanti oameni politici ai tarii noastre. Este casa unde s-au planificat Independenta si Unirea Romaniei.

Vila Florica a Bratienilor

Vila Florica are o nota eclectica, data de elemente ce-si au originea pe intreg teritoriul romanesc si este un frumos exemplu de arhitectura neoromaneasca- o proiectie a lui Petre Antonescu, marele arhitect din Ramnicu Sarat, cel care a proiectat Arcul de Triumf din Bucuresti , palatul neoromanesc al Primariei Capitalei de langa Gradina Cismigiu, Institutul de Istorie “Nicolae Iorga”, Palatul Marmorosh-Blank- decorat la interior de Cecilia Storck, Palatul Kretulescu de langa Gradina Cismigiu-actualul sediu Unesco, Cladirea Facultatii de Drept imbogatita cu sculpturile faimosilor juristi din Antichitate ale lui Ion Jalea, Cazinoul din Sinaia – construit dupa cel vazut in Monte Carlo, Cazinoul din Constanta, Palatul de Justitie din Buzau, Palatul Navigatiei din Galati, Palatul Primariei din Craiova, s.a.m.d.

Mi-a atras atentia la intrarea in Vila Florica, un basorelief cu “Calaretul Trac”, o sculptura luata de la cetatea Histria si incastrata acum in peretele casei.

Apoi, la iesirea pe terasa de la etaj a Vilei Florica, am vazut o frumoasa poarta sculptata in lemn, poarta ce a fost adusa de undeva din zona Transilvaniei si unde am remarcat lupul dacic, exact cum e reprezentat pe Mausoleul Tropaeum Traiani de la Adamclisi. Nu poti sa nu remarci tot pe teresa vilei, undeva in dreapta, un vechi cuptor taranesc cu vatra. Ca orice casa, si aceasta spune foarte multe lucruri despre cei ce au locuit in ea, despre ceea ce au iubit. Nu doar lucrurile mentionate in documentele istorice ne pot spune ca au fost mari patrioti, ci si casa lor. Se vede ca au iubit istoria si arhitectura romaneasca, dar si traditiile si pe oamenii acestor locuri. Aceleasi constatari si aprecieri le-am avut si in urma vizitarii Muzeului Minovici din Bucuresti, a Casei Memoriale Nicolae Iorga, a Casei Federic si Cecilia Storck si a Muzeului Teodor Aman.

Impresionante din Vila Florica sunt si biblioteca familiei, sobele de teracota, masa persana si salonul oriental.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

In frumosul parc dendrologic ce inconjoara Vila Florica, o sa gasiti si Biserica Sfantul Ioan Botezatorul- realizata de vestitul arhitect francez Lecomte de Nouy. Aici sunt ingropati majoritatea membrilor familiei Bratianu.

Adresa: Str. Aleea Statiunii nr. 37, Stefanesti, jud. Arges. Program de vizitare: luni – vineri 8-16, sambata-duminica 9-17.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

CONACUL MICESCU este un frumos conac neoromanesc, care a apartinut avocatului si omului politic Istrate Micescu- cel care a elaborat A Treia Constitutie a Romaniei, cea din 1938.

Conacul Micestilor

Fiind foarte aproape de celelalte obiective vizitate mai sus, Conacul Micescu merita sa va abateti si pe la el. Conacul Micescu i-a „cunoascut” pe Charles De Gaulle, pe Nicolae Ceausescu sau chiar pe „Senatorul Melcilor”… Din pacate, la momentul vizitarii lui, conacul era inchis si nu am vazut cum arata la interior, dar mi-a placut arhitectura lui si parcul ce-l inconjoara.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Va recomand sa faceti cu aceasta ocazie si un popas culinar inedit in orasul Pitesti si sa gustati traditionalele maduvioare in cosita, momitele, fuduliile, s.a.m.d. Daca nu sunteti curios de aceste preparate, orasul are si cateva restaurante internationale bune, un Mc’Donalds si un Kfc. Cu aceasta ocazie puteti sa vizitati orasul Pitesti, pentru ca care are destule argumente pentru a deveni un candidat demn de un citybreak. Aici, cei interesati de istorie si cultura pot vizita Muzeul de Arta, Muzeul Judetean si frumoasa Biserica Domneasca, cei ce cauta relaxare se pot plimba in Parcul Trivale si isi pot duce copiii la Gradina Zoologica, iar cazarea la un hotel cu piscina, la care sa va retrageti pentru relaxare, va desavarsi acest weekend. Nu am mai intalniti nicaieri in tara o traditie in a manca maduvioare asa cum am vazut la Pitesti. Aici, in fiecare vineri, in targul de masini, gratarele sfaraie neincetat cu astfel de bunatati. Vedetele dupa mine sunt aceste maduvioare frumos impletite in cosite, apoi date prin faina de malai si asezate cu drag pe gratar. Se servesc cu un sos gros de usturoi si cu ardei copti.

Pe langa maduvioare, alte mancaruri mai speciale pe care le gasiti aici sunt matele de porc si fuduliile pe gratar, servite cu acelasi sos gros de usturoi si cu ardei copti. Iar pe langa bunatatile de mai sus am incercat de cateva ori si bunatatile clasice: pastrama de oaie, arhiintalnitii carnati Radic si mititeii.

Asadar, se pot satisface aici si gusturile cele mai fine, dar si cele mai “excentrice” pentru gurmanzii curiosi. Trebuie sa stiti ca targul de masini nu e chiar un loc de impresionat noua prietena, e un loc fara pretentii, unde sa vii cu baietii ca la un ospat medieval. Daca vreti sa incercati aceleasi lucruri intr-un loc mai elegant mergeti la un restaurant in centrul Pitestiului.

Din Pitesti se poate vizita orasul Curtea de Arges , se poate face un traseu in Canionul “Valea lui Stan” si urca la Cetatea Poienari si apoi o serpuire pe faimosul Transfagarasan.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta.  Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

39 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *