Dupa ce am vizitat cetatile dacice Blidaru, Piatra Rosie, Cetatuie si Sarmisegetuza, am ales sa ne intoarcem spre Bucuresti, urmand din nou ruta de pe Valea Jiului si sa vizitam astfel si cateva obiective turistice care erau de mult timp pe lista noastra. Asa am ajuns la Pestera Bolii- una dintre cele mai frumoase pesteri din Romania, renumita in principal prin coloritul ei, apoi la Cheile Banitei de la baza cetatii dacice cu acelasi nume si la cula Primului Ministru al Romaniei, Gheorghe Tatarescu. Traseul se poate imbogatii si cu o oprire la Manastirea Lainici si cu vizitarea operelor lui Brancusi din Targu Jiu.
PESTERA BOLII impresioneaza inca de la intrare, atunci cand, raul vitezoman care coteste pe langa masivul muntos, intra in portalul pesterii ca in gura larg deschisa a unui urias insetat. Nu am mai vazut la alte pesteri un rau de dimensiunile acestuia, care sa intre vizibil in pestera pe usa din fata, sa o strabata in intregime si apoi sa iasa pe usa din dos.
Apoi, imediat ce intri in Pestera Bolii, masivul tunel al pesterii creaza alte mici tuneluri, pe care le poti explora de asemenea.
Pe partea cealalta a apei, privirea mi-a fost atrasa de o logie frumos luminata in culori pal, logie la care am ajuns printr-un alt tunel, dupa ce am traversat podul albastru.
In aceasta zona a Pesterii Bolii am intrat parca intr-o atmosfera de basm, unde, trebuia sa ma lupt in bezna cu balaurii care pazeau podul albastru si sa strabat apoi pasaj-ul secret care conducea la logia amintita mai devreme, de unde domnita castelului, astepta sa fie salvata de cavaleri.
In Pestera Bolii mai sunt si alte podete de lemn, podete care traverseaza raul si te conduc astfel pana spre iesirea din spate, care, datorita faptului ca dadea chiar langa linia ferata, a fost inchisa.
Ultima parte a Pestera Bolii nu este luminata, dar pana sa ajungi acolo o sa exclami la fiecare pas, privind formele ciudate create de natura si puse frumos in valoare de luminile verzi, rosii, galbene.
Am mai intalnit in Pestera Bolii si un altar al minerilor, altar inchinat Sfintei Varvara sau Barbara care-i ocroteste pe mineri. Am vazut aici si mai multe desene murale, ce au fost facute acum zece ani, la turnarea unui film.
Ce mi s-a mai parut remarcant la Pestera Bolii, a fost faptul ca inca din anii 1800 pestera a fost folosita pentru acustica sa deosebila la reprezentari muzicale si mai este folosita si in prezent, fiind amenajate aici doua scene.
Program de vizitare: sambata-duminica 10-19. Tarif intrare: 5 lei adultii si 2.5 lei copiii.
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFIIFoarte aproape de Pestera Bolii se afla si masivul care gazduieste ramasitele Cetatii Dacice Banita. O cetate care nu a fost cucerita prin forta de catre romani si care este si astazi tot atat de inaccesibila pentru turisti. Nici nu ne-am incumetat sa ajungem sus, stiind deja de pe internet, dar si de la ghidul pesterii, ca in partea de sus trebuie sa ai bune abilitati de escalada ca sa ajungi in cetate, fiind un traseu destul de periculos.
Pentru CHEILE BANITEI trebuia sa ne intoarcem in drumul principal si sa facem dreapta de unde am venit, apoi dupa urcarea dealului, imediat la coborare, sa facem dreapta unde vedeam o benzinarie dezafectata. Am fost avertizati ca nu este nimic amenajat aici si ca raul umflat nu o sa ne lase sa traversam Cheile Banitei, dar am mers totusi mai departe.
Ajunsi cumva prin spatele unei curti lasate in paragina, am continuat pe jos pana ni s-au infatisat in fata frumoasele Chei ale Banitei, care ne-au atras aici cuprin pozele vazute de pe internet. Din pacate a fost asa cum am fost avertizati, podetul de trecere ne astepta naufragiat pe partea cealalta, iar raul furios ne avertiza sa nu trecem…
Ne-am continuat traseul pentru a prinde deschis MUZEUL ARHITECTURII POPULARE DIN GORJ, unde ne asteptau doua cule- CULA GHEORGHE TATARESCU SI CULA CORNOIU.
Cu sufletul la gura, am ajuns sa prindem inca muzeul deschis si sa ne bucuram astfel de o plimbare frumoasa, in care am admirat vechea arhitectura romaneasca, asezata intr-un peisaj de poveste.
CULA TATARESCU poarta numele primului ministru al Romaniei, Gheorghe Tatarescu. Acesta a achizitionat cula in 1919, fiind o constructie ridicata la sfarsitul anilor 1700 de un boier al vremii. Astfel, un alt om marcant al tarii, asemenea lui I.G. Duca care a cumparat Cula Maldarescu, achizitioneaza spre pastrare un monument architectonic local. Mi-a placut mereu sa vizitez vechile cule, sa le admir la fata locului, nu doar din cartile cumparate. Aceste case fortificate ale boierilor romani, in care se pazeau de cetele de turci sau de haiduci, au o arhitectura unica in peisajul Romaniei, Serbiei si Albaniei. Chiar daca Cula Tatarescu a suferit modificari dupa stricaciunile Primului Razboi Mondial si a fost adaptata unui mai modern stil de viata, pastrand astazi mai degraba infatisarea unui conac, tot am avut motive de admiratie si de explorare.
Am gasit in curtea bine intretinuta din fata culei, cativa lei sculptati, care o pazeau, apoi un mic leu in basorelief, incastrat chiar la intrare si alte ornamente de acest gen incastrate in fatada la fel cum am mai vazut si la Vila Florica a Bratienilor, la Casa Dumitru Minovici sau la casa sotilor Storck.
Am apreciat ca si aceste cule sunt protejat si ingrijite in cadrul unui muzeu, asa cum sunt cele de la Maldarasti sau din Muzeul Satului din Ramnicu Valcea, altfel, probabil ca ar fi avut soarta altor cule vizitate, pe care le-am gasit in paragina sau inaccesibile.
Cula Tatarescu a fost mutata aici din Satul Poiana, impreuna cu Biserica “Sfantul Gheorghe” din acelasi sat si ne asteapta astazi alaturate ca sa ne bucure privirea si poate sa ne inspire cu elemente de arhitectura romaneasca.
Mi-a mai placut in acest muzeu si o alta casa taraneasca, care avea ca si element inedit pentru mine, o “trecatoare”, ce ajungea din pridvorul casei, pana la un loc special creat pentru satisfacerea nevoilor fiziologice ale proprietarului… Un sistem care probabil a inspirat o solutie asemanatoare in cadrul CULEI CORNOIU, din acelasi ansamblu muzeal sau a Culei lui Tudor Vladimirescu.
Cula Cornoiu este o cula adevarata, puternic fortificata, cu locuri de tragere, usi mici de lemn masiv ferecate cu barne de lemn, fantana in beci, etc.
Adresa: Sat Curtisoara. Program de vizitare: luni inchis, marti-duminica 9-17.
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFIIPentru MUZEUL ARHITECTURII POPULARE DIN GORJ ne-am abatut 1.5 km de la drumul principal, dar a meritat pe deplin. Din pacate nu am mai avut timp cu aceasta ocazie sa ajungem si in Satul Cartiu alaturat, unde se afla frumoasa Cula Cartianu.
Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee de pe harta taradacilor.ro: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/
Multumesc