PESTERA BOLII, CHEILE BANITEI SI CULELE GORJENE

Plecand de la cetatile dacice am ales sa parcurg din nou Valea Jiului si sa vizitez cateva obiective care erau de mult timp pe lista mea. Asa am ajuns sa vad una dintre cele mai frumoase pesteri din Romania, remarcanta in principal prin coloritul ei, apoi Cheile Banitei de la baza cetatii dacice cu acelasi nume si cula Primului Ministru al Romaniei, Gheorghe Tatarescu. Traseul se poate imbogatii si cu o oprire la Manastirea Lainici si cu vizitarea operelor lui Brancusi din Targu Jiu dar despre asta o sa vorbesc in alt articol.

PESTERA BOLII impresioneaza inca de la inceput, cand, raul vitezoman care coteste pe langa masivul muntos, intra in portalul pesterii ca in gura larg deschisa a unui urias insetat. Nu am mai vazut la alte pesteri un rau de dimensiunile acestuia, care sa intre vizibil in pestera pe usa din fata, sa o strabata in intregime si apoi sa iasa pe usa din dos.

Spre Cetatea Dacica Blidaru (3)

Pestera Bolii, infoturism (14)

Apoi, imediat ce intri in pestera, masivul tunel creaza alte mici tuneluri pe care deasemenea le poti explora, contribuind astfel la sentimentul de aventura deja creat.

Pestera Bolii, infoturism (8)

Pestera Bolii, infoturism (10)

Pe partea cealalta a apei, privirea ti-e atrasa de o logie frumos luminata in culori pal si la care se ajunge prin alt tunel dupa ce traversezi podul albastru.

Pestera Bolii, infoturism (15)

Am intrat astfel intr-o atmosfera de basm, unde, trebuia sa ma lupt in bezna cu balaurii care pazeau podul albastru si sa strabat apoi pasaj-ul secret care conducea la logia amintita mai devreme, de unde domnita castelului astepta sa fie salvata de cavaleri.

Pestera Bolii (5)

In pestera mai sunt si alte podete de lemn care traverseaza raul si te conduc astfel pana spre iesirea din spate care, datorita faptului ca dadea chiar langa linia ferata, a fost inchisa.

Pestera Bolii (11)

Pestera Bolii (15)

Ultima parte a pesterii nu este luminata dar pana sa ajungi acolo o sa exclami la fiecare pas privind formele ciudate create de natura si puse frumos in valoare de luminile verzi, rosii, galbene.

Pestera Bolii (10)

Pestera Bolii, infoturism (34)

Pestera Bolii, infoturism (28)

Am mai intalnit in pestera si un altar al minerilor inchinat Sfintei Varvara sau Barbara care-i ocroteste, precum si mai multe desene murale ce au fost facute acum zece ani la turnarea unui film.

Pestera Bolii, infoturism (20)

Ce mi s-a mai parut remarcant la aceasta pestera a fost si faptul ca inca din anii 1800 a fost folosita pentru acustica sa deosebila la reprezentari muzicale si mai este folosita si in prezent, fiind amenajate aici doua scene.

Pestera Bolii (9)

Program de vizitare: sambata-duminica 10-19. Tarif intrare: 5 lei adultii si 2.5 lei copiii.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Foarte aproape de Pestera Bolii se afla si masivul care gazduieste ramasitele Cetatii Dacice Banita. O cetate care nu a fost cucerita prin forta de catre romani si care este si astazi tot atat de inaccesibila pentru turisti. Nici nu ne-am incumetat sa ajungem sus stiind deja de pe internet, dar si de la ghidul pesterii, ca in partea de sus trebuie sa ai bune abilitati de escalada ca sa ajungi in cetate, fiind un traseu destul de periculos.

Pentru CHEILE BANITEI trebuia sa ne intoarcem in drumul principal si sa facem dreapta de unde am venit, apoi dupa urcarea dealului, imediat la coborare, sa facem dreapta unde vedeam o benzinarie dezafectata. Am fost avertizati ca nu este nimic amenajat aici si ca raul umflat nu o sa ne lase sa traversam cheile dar am mers totusi mai departe. Ajunsi cumva prin spatele unei curti lasate in paragina si am continuat pe jos pana ni s-au infatisat in fata frumoasele chei care ne-au atras de pe internet. Din pacate a fost asa cum am fost avertizati, podetul de trecere ne astepta naufragiat pe partea cealalta iar raul furios ne avertiza sa nu trecem…

Cheile Banitei (2)

Am pornit apoi mai departe pentru a prinde deschis MUZEUL ARHITECTURII POPULARE DIN GORJ unde ne asteptau doua cule, CULA GHEORGHE TATARESCU SI CULA CORNOIU.

Cu sufletul la gura am ajuns sa prindem inca muzeul deschis si sa ne bucuram astfel de o plimbare frumoasa, in care am admirat vechea arhitectura romaneasca intr-un peisaj de poveste.

CULA TATARESCU poarta numele primului ministru al Romaniei ce a achizitionat in 1919, constructia ridicata la sfarsitul anilor 1700 de un boier al vremii. Astfel, un alt om marcant al tarii, asemenea lui I.G. Duca, achizitioneaza spre pastrare un monument architectonic local. Pentru mine a fost o placere sa admir la fata locului si nu doar din cartile cumparate, casele fortificate ale boierilor romani, in care se pazeau de cetele de turci sau de haiduci, o arhitectura unica a Romaniei, Serbiei si Albaniei. Chiar daca aceasta cula a suferit modificari dupa stricaciunile primului razboi mondial si a fost adaptata unui mai modern stil de viata, pastrand astazi mai degraba infatisarea unui conac, tot am avut motive de admiratie si de explorare.

Cula Tatarascu, Poenaru (3)

Cula Tatarascu, Poenaru (4)

Am gasit in curtea bine intretinuta din fata culei cativa lei sculptati care o pazeau, apoi un mic leu in basorelief incastrat chiar la intrare si alte ornamente de acest gen incastrate in fatada, asa cum am mai vazut si la Vila Florica a Bratienilor, la Casa Dumitru Minovici sau la casa sotilor Storck.

Imi place ca si aceste cule sunt protejat si ingrijite in cadrul unui muzeu, asa cum sunt cele de la Maldarasti sau din Muzeul Satului din Ramnicu Valcea, altfel probabil ca ar fi avut soarta altor cule vizitate, pe care le-am gasit in paragina sau inaccesibile.

Cula a fost mutata aici din satul Poiana impreuna cu biserica “Sfantul Gheorghe” din acelasi sat si ne asteapta astazi alaturate sa ne bucure privirea si poate sa ne inspire cu elemente de arhitectura romaneasca.

Cula Tatarascu, Poenaru (6)

Cula Tatarascu, Poenaru (5)

Mi-a mai placut in acest muzeu si o alta casa taraneasca, care avea ca si element inedit pentru mine, o “trecatoare”, ce ajungea din pridvorul casei pana la un loc special creat pentru satisfacerea nevoilor fiziologice ale proprietarului… Un sistem care probabil a inspirat o solutie asemanatoare in cadrul CULEI CORNOIU, din acelasi ansamblu muzeal. O cula adevarata, puternic fortificata, cu locuri de tragere, usi mici de lemn masiv ferecate cu barne de lemn, fantana in beci, etc.

Adresa: Sat Curtisoara. Program de vizitare: luni inchis, marti-duminica 9-17.

Muzeul Arhitecturii Populare Gorj (2)

Cula Cornoiu

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Pentru acest muzeu trebuie sa te abati 1.5 km de la drumul principal, dar merita pe deplin, iar daca mai ai timp, pe partea cealalta a drumului, in satul Cartiu, o sa gasesti frumoasa Cula Cartianu.

Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee poate mai putin cunoscute pe harta de pe taradacilor.ro: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

7 gânduri despre „PESTERA BOLII, CHEILE BANITEI SI CULELE GORJENE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *