DIN CONSTANTA SPRE BUCURESTI PE LA MAUSOLEUL SI CETATEA TROPAEUM TRAIANI, ADAMCLISI

obiective turistice Constanta, Romania, Adamclisi si Tropaeum Traiani (56)

Atunci cand va intoarceti de la mare din concediu, sau doar dintr-o escapada de weekend, va recomand sa va abateti si pe la Adamclisi ca sa vedeti cel mai important monument roman de pe teritoriul tarii noastre, iar daca aveti mai mult timp la dispozitie puteti sa treceti si pe la Manastirea Dervent, un ansamblu de arhitectura dobrogeana infrumusetat cu multe sculpturi in piatra.

de la Constanta la Adamclisi si Dervent

MAUSOLEUL DE LA ADAMCLISI mi-a amintit de Columna lui Traian vazuta la Roma, si asemenea acesteia, constituie o comemorare a victoriei romanilor asupra dacilor. Monumentul a fost construit dupa bataliile din anii 101-102 in onoarea imparatului roman Traian si inchinat zeului razboiului Marte. A fost reconstruit in 1977 si dat in acel an in circuitul turistic.

Turcii, care au stapanit Dobrogea o buna perioada de timp, au presupus ca monumentul este o biserica, si au numit locul “Casa lui Adam”, iar de aici a aparut numele romanizat: Adam clisi.

Pe langa infatisarea impunatoare a monumentului arhitectonic mi-a ramas in minte reprezentarea stilizata a lui Draco, lupul dacic „imprimat” pe braul mausoleului, un simbol pe care l-am mai vazut reprezentat exact in aceeasi forma pe poarta de lemn de pe terasa Vilei Bratienilor de langa Pitesti.

Langa mausoleu se afla un muzeu care pastreaza basorieliefurile originale si alte artefacte gasite in zona, iar mai jos de acesta o sa gasiti ruinele intinse ale cetatii Tropaeum Traiani.

Program de vizitare: vara zilnic 8-20, iarna zilnic 9-17. Adresa: localitate Adamclisi. Sau apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=246

Asezat pe cea mai inalta culme din zona, astfel incat sa fie vizibil de departe, mausoleul troneaza asupra cetatii Tropaeum Traiani, o cetate construita de catre veteranii razboiului daco-roman pe fundatiile unei asezari dacice. Cetatea, care a ajuns la un moment dat la rangul de municipiu, a avut o existenta de 5 secole, pana la invazia avarilor, fiind distrusa ulterior si data uitarii.

In prezent am gasit aici doar cateva ruine, dar peisajul specific Dobrogei, o salbaticie austera, specifica stepelor, dar cu un minunat contrast de culori, si imaginea mausoleului impunator care vegheaza asupra cetatii de pe platoul alaturat, mi-au bucurat ziua si mi-au lasat un sentiment de mare satisfactie.

APASA AICI PENTRU MULT MAI MULTE FOTOGRAFII

De aici puteti sa o luati spre Cernavoda, urmand malul pitoresc al Dunarii pe langa viile de la Aliman, sau, sa continuati spre Manastirea Dervent si apoi sa luati bacul din Silistra, si pe la Calarasi sa ajungeti in Bucuresti.

La MANASTIREA DERVENT mi-a placut in primul rand arhitectura dobrogeana a turnului de intrare si a ansamblurilor de langa. Te duc imediat cu gandul la bisericile bulgaresti, aflate foarte aproape de aici. Amplasarea manastirii este foarte pitoreasca, din curtea amplasata pe un platou mai inalt se poate admira frumosul teritoriu lacustru din imprejurimi.

Am ramas impresionat la aceasta manastire si de amenajarea peisagistica a curtii, precum si de frumoase sculpturi in piatra.

Biserica a fost ridicata ridicata relativ recent, in anii ’30, iar arhitectura ei nu impresioneaza in vreun fel, asa cum nu o face nici pictura murala.

Manastirea Dervent, obiective turistice Dobrogea, Constanta, Romania, arhitectura dobrogeana 2

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

In spatele curtii mi-a atras atentia un ancadrament din piatra care facea trecerea spre cimitir, o sculptura asemanatoare cu cea vazuta la o veche fantana dobrogeana dintr-un sat prin care am trecut, si un model de inspiratie care a mai fost preluat si la fantana din curte.

In apropierea manastirii Dervent am mai vizitat cetatea bizantina Pacuiul lui Soare sau Vicina, apoi obiectivele turistice din Calarasi, iar in Silistra-Bulgaria ruinele cetatii Durostorum si fortul Medjid Tabia.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

7 gânduri despre „DIN CONSTANTA SPRE BUCURESTI PE LA MAUSOLEUL SI CETATEA TROPAEUM TRAIANI, ADAMCLISI

  1. Pingback: DIN CONSTANTA SPRE BUCURESTI PE LA MAUSOLEUL SI CETATEA TROPAEUM TRAIANI, ADAMCLISI – TARA DACILOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *