Atunci cand va intoarceti de la Marea Neagra, va recomand sa va abateti si pe la Adamclisi, pentru ca aici se afla unul dintre cele mai importante monument antice de pe teritoriul tarii noastre- Mausoleul Tropaeum Traiani. Tot in zona se afla si Crama Alira– renumita pentru vinurile sale rosii si Manastirea Dervent- un ansamblu de arhitectura dobrogeana, infrumusetat cu multe sculpturi in piatra.
MAUSOLEUL DE LA ADAMCLISI mi-a amintit de Columna lui Traian vazuta la Roma, si asemenea acesteia, constituie o comemorare a victoriei romanilor asupra dacilor. Monumentul a fost construit dupa bataliile din anii 101-102, in onoarea Imparatului roman Traian si a fost inchinat Zeului razboiului Marte. A fost reconstruit in 1977 si dat in acel an in circuitul turistic.
Turcii, care au stapanit Dobrogea o buna perioada de timp, au presupus ca monumentul este o biserica, si au numit locul “Casa lui Adam”, iar de aici a aparut numele romanizat: Adam clisi.
Pe langa infatisarea impunatoare a monumentului arhitectonic, mi-a ramas in minte reprezentarea stilizata a lui Draco- lupul dacic „imprimat” pe braul mausoleului, un simbol pe care l-am mai vazut reprezentat exact in aceeasi forma pe poarta de lemn de pe terasa Vilei Bratienilor de langa Pitesti.
Langa mausoleul de la Adamclisi se afla un muzeu, ce pastreaza basorieliefurile originale si alte artefacte gasite in zona, iar mai jos de acesta o sa gasiti ruinele intinse ale Cetatii Tropaeum Traiani.
Program de vizitare: vara zilnic 8-20, iarna zilnic 9-17. Adresa: localitatea Adamclisi.
http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=246
Asezat pe cea mai inalta culme din zona, astfel incat sa fie vizibil de departe, mausoleul troneaza asupra Cetatii Tropaeum Traiani– o cetate construita de catre veteranii razboiului daco-roman pe fundatiile unei asezari dacice. Cetatea Tropaeum Traiani, care a ajuns la un moment dat la rangul de municipiu, a avut o existenta de cinci secole, pana la invazia avarilor, fiind distrusa ulterior si data uitarii.
Am gasit in zona doar cateva ruine ce amintesc de maretia cetatii, dar peisajul Dobrogei- o salbaticie austera specifica stepelor, cu un minunat contrast de culori si imaginea mausoleului impunator care vegheaza asupra cetatii de pe platoul alaturat, mi-au bucurat ziua si mi-au lasat un sentiment de mare satisfactie.
De aici puteti sa o luati spre Cernavoda, urmand malul pitoresc al Dunarii pe langa viile de la Aliman si sa va opriti la o degustare de vin la Crama Alira sau, sa continuati spre Manastirea Dervent si apoi sa luati bacul din Silistra, si pe la Calarasi sa ajungeti in Bucuresti.
In spiritul promovarii produselor romanesti si pentru ca istoria si calatoriile se completeaza atat de bine cu nobletea vinului, va recomand cu tarie sa vizitati CRAMA ALIRA de la Aliman. Numele Alira provine de la satele Aliman si Rasova, unde sunt plantate cele 80 de hectare de vie, iar denumirile vinurilor au fost inspirate de istoria zonei. Cei de la ALIRA poarta mandri pe eticheta lor imaginea unui centaur- cu referire la un basorelief gasit in pamanturile de la Aliman. Numele Alira provine de la satele Aliman si Rasova, unde sunt plantate cele 80 de hectare de vita de vie, iar denumirile vinurilor au fost inspirate de istoria zonei, bogata in cetati grecesti si in castre romane. Vinul Tribun-face referire la magistratii romani care aparau drepturile poporului, pe cand Vinul Tribes ne duce cu gandul la triburile geto-dacilor invinsi de imparatul roman Traian, iar vinul Lauri aminteste de cununele purtate de poeti, oratori si eroi.
Exceptionala Feteasca Neagra- mai ales cea din 2016, bun ghiurghiuliul Rose- care imbraca perfect serile de vara, extraordinar baricatul Chardonnay- pe care il gasiti doar aici, superb putin afumatul Concordia si nobilul Grand Vin- potrivit pentru ocazii deosebite! Recomand cu drag o vizita la Alira!
Mai multe detalii gasiti pe site-ul : www.alira.ro
La MANASTIREA DERVENT am remarcat in primul rand arhitectura dobrogeana a turnului de intrare. Te duce imediat cu gandul la bisericile bulgaresti, aflate foarte aproape de aici. Amplasarea Manastirii Dervent este foarte pitoreasca- din curtea amplasata pe un platou mai inalt se poate admira frumosul teritoriu lacustru din imprejurimi.
Am ramas impresionat la Manastirea Dervent si de amenajarea peisagistica a curtii, precum si de frumoasele sculpturi in piatra amplasate din loc in loc.
Biserica Manastirii Dervent a fost ridicata relativ recent, in anii ’30, iar arhitectura ei nu impresioneaza in vreun fel, asa cum nu o face nici pictura murala.
In spatele curtii Manastirii Dervent mi-a atras atentia un ancadrament din piatra, care facea trecerea spre cimitir, o sculptura asemanatoare cu cea vazuta la o veche fantana dobrogeana, aflata intr-un sat prin care am trecut venind incoace, si un model de inspiratie care a mai fost preluat si la fantana din curte.
In apropierea Manastirii Dervent am mai vizitat Cetatea bizantina Pacuiul lui Soare sau Cetatea Vicina, apoi obiectivele turistice din Calarasi, iar in Silistra-Bulgaria am vazut ruinele Cetatii Durostorum si Fortul Medjid Tabia.
Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta, iar in acest sens va invit sa descoperiti harta celor peste 500 de obiective turistice din Romania despre care am scris pe acest site https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/
8 Comments