DIN CONSTANTA LA BUCURESTI PRIN CHEILE DOBROGEI, HISTRIA, ENISALA, CAPIDAVA.

Cetatea Heraclea

Am cautat sa-mi descopar si eu tara, asemenea Reginei Maria a Romaniei, vizitand si din Dobrogea toate obiectivele turistice pe care le-am gasit pe harta sau spre care erau indicatoare pe marginea drumului. Asa am vizitat o multime de cetati incarcate de istorie, de biserici speciale si m-am bucurat de privelisti naturale incredibile. Am gasit multe cetati in ruina sau ingropate la zeci de metri sub pamant, obiective pana la care nu merita osteneala sa ajungi decat daca esti pasionat de istorie si de cunoasterea tarii tale. Ce mi s-a parut mai important si mai spectaculos de vazut din aceasta parte speciala a Romaniei va redau cu drag mai jos, printr-o noua propunere de traseu.

Prima oprire din aceasta calatorie a fost in Cheile Dobrogei, apoi la Manastirea Pestera Sfantului Ioan Casian, pe la biserica ingropata de de la Istria si la Cetatea Histria- primul oras atestat de pe teritoriul Romaniei, pe la Cetatea Enisala- singura cetate medievala din Dobrogea si pe la Cetatea Capidava- fortareata regelui get Dapyx.

Constanta, Cheile Dobrogei, Hitria, Enisala, Capidava

CHEILE DOBROGEI sunt speciale in primul rand prin infatisarea lor mai austera, diferita fata de alte chei din Romania, si prin nuantele vegetatiei si ale recifurilor coraliere ale fostei Mari Thetis.

Se disting de celelalte chei mai renumite din Romania prin dimensiunea redusa a peretilor, dar care sunt tot atat de abrupti. Cheile sunt strabatute de o sosea judeteana si pot fi admirate direct din masina, in timp ce te indrepti spre celelalte obiective.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Foarte aproape de Cheile Dobrogei se afla si PESTERA SFANTULUI IOAN CASIAN, langa care a fost ridicata manastirea ce poarta acelasi nume. Merita sa ajungeti la acest obiectiv in primul rand pentru o placuta plimbare pana la pastera Sfantului Casian, un loc care mi-a amintit de manastirile rupestre de la Alunis, Bozioru, Corbii de Piatra, Turnu, Cetateni, Coltul Chiliilor din Plaiul Foii, Sinca Veche.

Pestera este sapata intr-un perete de calcar deasupra unei vai abrupte, o vale care coboara spre pitorescul lac Casian, format probabil de rausorul Casimcea care trece pe aici. Pe langa pestera si lac au preluat numele lui Casian si satul alaturat, precum si podisul de aici.

Sfantul Casian s-a nascut in anii 360 in Dobrogea, in Casimicea, nu foarte departe de acest loc. Pe atunci aici era Scitia, iar Casian si-a petrecut copilaria aici. A plecat la 20 de ani in Tara Sfanta, in Egipt, in Roma- de unde a fost indemnat de episcop sa intareasca pozitia bisericii crestine in Galia. A infiintat doua biserici in Marsilia, iar in una se afla acum moastele sale. Nu am stiut aceasta istorie cand am vizitat Marsilia, pentru ca as fi trecut sa-l vizitez… Nu stiam ca cel mai important sfant al francezilor s-a nascut pe aceste meleaguri.

Nu sunt dovezi cum ca Sfantul Casian a locuit in aceasta pestera, mai degraba a avut legaturi cu sihastri care locuiau aici. Locul o fi primit ulterior numele renumitului sfant, pentru ca s-a gasit o inscriptie in greaca ce pomeneste de “hotarele casienilor si pestera”.

Drumul pana la pestera este foarte pitoresc, dar nu este accesibil persoanelor cu disabilitati, acestea trebuind sa coboare mai multe trepte si mai apoi sa urce pe scarile metalice ce te conduc in adancurile de piatra.

Dupa ce am urcat scarile, am admirat din prima deschidere mai mare a pesterii privelistea minunata deasupra lacului, iar apoi am continuat in lateralele pesterii explorand cele doua tuneluri inguste unde se aflau doua altare. Nu am inspectat cu atentie peretii, dar am citit ca s-au gasit aici incizate in pereti, urme de cruci si cuvinte religioase grecesti.

Pana la manastire este un drum bun de piatra, locul fiind amplasat pe culmea unui munte, la loc deschis. Este cam cald aici, mai ales in lunile de vara, dar maicutele de la aceasta manastire va asteapta cu socata, galusti cu caise si miere. Prima bisericuta, datand din anii 2000, are o arhitectura doblogeana/bizantina si aminteste de manastirile pe care le-am vazut prin Bulgaria si de Manastirea Dervent de langa Lacul Bugeacului. A doua biserica, care este in constructie, nu pare sa aibe gusturi prea alese.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Inainte sa intrati la Cetatea Histria va puteti opri la biserica ingropata din satul Istria, un monument istoric de la 1860. BISERICA ISTRIA a fost ridicata de o comunitate ortodoxa de bulgari pe teritoriul Dobrogei, ce atunci era in stapanire turceasca.

Bulgarii au facut mai multe solicitari pe langa autoritatile turcesti, care intr-un final le-au permis sa construiasca o biserica fara turle sau clopote si nu mai inalta decat nivelul caselor din sat. Din acest motiv biserica este ingropata partial in pamant, asemenea bordeielor vazute la Muzeul Satului din Bucuresti sau la Muzeul Campiei Boianului. La constructia bisericii, ce are o arhitectura cu influente turcesti si bizantine, s-a folosit piatra din Cetatea Histria, iar pentru imbunatatirea acusticii s-au introdus in pereti anfore de lut ars.

CETATEA HISTRIA a avut o continuitate de peste 1300 ani si a fost infiintata de colonistii greci in jurul anilor 600, inainte de Hristos. Este cel mai vechi oras atestat documentar si locul unde s-au batut primii bani de pe actualul teritoriu al Romaniei. Nu am gasit aceste monezi expuse la muzeul de aici, dar le-am admirat la interesantele muzee din Bucuresti: Muzeul BNR si Muzeul Severeanu.

Monezi Histria

Histria a fost alaturi de Tomis si de Callatis un port important la Marea Neagra, iar pe timpul lui Burebista cetatea facea parte din Dacia.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Loviturile cetelor de migratori si colmatarea golfului in care se afla actualul lac Sinoe, au dus la declinul bogatei cetati Histria.

Cetatea Histria

Ca si la Adamclisi am gasit amenajat langa cetate un mic muzeu, ce expunea obiectele gasite in sit. Aici l-am intalnit din nou pe Calaretul Trac din pictura rupestra de la Cetateni si din statuetele de la Muzeul de arheologie ConstantaVila Florica, s.am.d.

Adresa: Comuna Istria, judetul Constanta. Program de vizitare: vara zilnic 8-20, iarna zilnic 9-17.

http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=225

ENISALA sau HERACLEEA este singura cetate medievala din Dobrogea. Cu origini din jurul anilor 1200, cetatea a fost ridicata tot de bizantinii care au ridicat si Cetatea Vicina.

Fortareata a trecut mai apoi in posesia genovezilor, pe la vlahii lui Mircea cel Batran si apoi la turci. Numele Enisala inseamna “sat nou” in turca/tatara, iar Heracleea vine de la o asezare antica, ruinata de migratori in jurul anilor 500 e.n. Cetatea este situata pe cea mai inalta culme din zona, iar farmecul ei e amplificat de frumoasa priveliste asupra lacurilor Razim si Babadag, a dealurilor terasate si pastelate in nuante magice si a canalelor deltaice, specifice zonei.

Adresa: comuna Enisala. Program de vizitare: luni: inchis, marti-duminica: 9-17

http://www.cetateaenisala.ro/contact.html

http://icemtl.ro/cetatea-medievala-enisala/

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

CAPIDAVA este o cetate ce merita vazuta pentru minunata-i priveliste pe care o are asupra Dunarii, dar si pentru dimensiunea sa, fiind una dintre cele mai mari si mai vizibile cetati de acest gen din Dobrogea. Am ajuns sa laudam si vizibilitatea siturilor arheologice, pentru ca majoritatea sunt inca lasate adanc sub pamant…

In zona actualului castru CAPIDAVA exista fortareata regelui get Dapyx, care, dupa ce i-a fost cucerita cetatea de catre romani, sfarseste ca si Decebal, sinucigandu-se, urmat si de ceilalti soldati geti. Capidava insemna cetatea “de dupa cotitura”, pentru ca in acesta zona, Dunarea face o bucla. In Imperiul Roman cetatea apara limesul Dunarii si era prevazuta cu port si cu therme romane. Initial au stat cantonate aici Legiunea a XI Claudia si Legiunea V Macedonica, pe care o gasim ulterior la Potaissa . Dupa retragerea romano–bizantina din Dobrogea, in jurul anilor 600, cetatea este recladita de bizantini, dar distrusa de pecenegi 400 de ani mai tarziu.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

13 gânduri despre „DIN CONSTANTA LA BUCURESTI PRIN CHEILE DOBROGEI, HISTRIA, ENISALA, CAPIDAVA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *