DIN CONSTANTA LA BUCURESTI PRIN CHEILE DOBROGEI, HISTRIA, ENISALA, CAPIDAVA.

Cetatea Heraclea

In cazul in care nu mergeti special in Muntii Macinului pentru explorare, va recomand atunci cand va intoarceti de la mare, sa faceti un alt ocol interesant. Am cautat sa-mi descopar tara asemenea Reginei Maria a Romaniei, vizitand si din Dobrogea toate obiectivele turistice care-mi apareau pe harta sau erau indicate pe marginea drumului, de la spectacole ale naturii pana la biserici si cetati incarcate de istorie. Am ajuns si la multe cetati in ruina sau ingropate la zeci de metri sub pamant, obiective pana la care nu merita osteneala de a ajunge. Ce mi s-a parut mai important si mai spectaculos de vazut din aceasta parte speciala a Romaniei va redau cu drag mai jos, cu o noua propunere de traseu.

Am inceput aceasta calatorie vizitand frumoasele Chei ale Dobrogei, apoi pe la Histria, primul oras atestat de pe teritoriul Romaniei, pe la Enisala, singura cetate medievala din Dobrogea si pe la Capidava, fortareata regelui get Dapyx.Constanta, Cheile Dobrogei, Hitria, Enisala, Capidava

CHEILE DOBROGEI sunt speciale in primul rand prin infatisarea lor mai austera, diferita fata de alte chei si prin nuantele vegetatiei si ale recifurilor coraliere ale fostei Mari Thetis.

Se disting de celelalte chei mai renumite din Romania prin dimensiunea redusa a peretilor, dar care sunt tot atat de abrupti. Cheile sunt strabatute de o sosea judeteana si pot fi admirate direct din masina, in timp ce te indrepti spre celelalte obiective.

 

CETATEA HISTRIA a avut o continuitate de peste 1300 ani si a fost infiintata de colonistii greci in jurul anilor 600 inainte de Cristos. Este cel mai vechi oras atestat si locul unde s-au batut primii bani de pe actualul teritoriu al Romaniei. Monezi pe care nu le-am gasit aici, dar le-am admirat la interesantele muzee din Bucuresti: Muzeul BNR si Muzeul Severeanu.

Monezi Histria

Histria a fost alaturi de Tomis si de Callatis un port important la Marea Neagra, iar pe timpul lui Burebista cetatea facea parte din Dacia.

 

Loviturile cetelor de migratori si colmatarea golfului in care se afla actualul lac Sinoe au dus la declinul bogatei cetati Histria.

Cetatea Histria

Ca si la Adamclisi, am gasit langa cetate amanajat un mic muzeu cu obiectele gasite in sit si l-am intalnit din nou pe Calaretul Trac din pictura rupestra de la Cetateni, Muzeul de arheologie ConstantaVila Florica, s.am.d.

Adresa: Comuna Istria, judetul Constanta. Program de vizitare: vara zilnic 8-20, iarna zilnic 9-17.

http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=225

ENISALA sau HERACLEEA este singura cetate medievala din Dobrogea. Cu origini din jurul anilor 1200, cetatea este ridicata tot de bizantinii ce au ridicat pentru apararea gurilor Dunarii, Cetatea Vicina.

Trece mai apoi pe la genovezi, vlahii lui Mircea cel Batran si turci. Numele Enisala inseamna “sat nou” in turca/tatara, iar Heracleea vine de la o asezare antica, ruinata de migratori in jurul anilor 500 e.n. Cetatea este situata pe cea mai inalta culme din zona iar farmecul ei e amplificat de frumoasa priveliste asupra lacurilor Razim si Babadag, a dealurilor terasate si pastelate in nuante magice, precum si a canalelor deltaice, specifice zonei.

Adresa: comuna Enisala. Program de vizitare: luni: inchis, marti-duminica: 9-17

http://www.cetateaenisala.ro/contact.html

http://icemtl.ro/cetatea-medievala-enisala/

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

CAPIDAVA este o cetate ce merita vazuta pentru minunata priveliste pe care o are asupra Dunarii, dar si pentru dimensiunea sa, fiind una dintre cele mai mari si mai vizibile cetati de acest gen din Dobrogea. Am ajuns sa laudam si vizibilitatea siturilor arheologice, pentru ca majoritatea sunt inca lasate adanc sub pamant…

In zona actualului castru Capidava exista fortareata regelui get Dapyx, care, dupa ce i-a fost cucerita cetatea de catre romani, sfarseste ca si Decebal sinucigandu-se, urmat si de ceilalti soldati geti. Capidava insemna cetatea “de dupa cotitura”, pentru ca in acea zona, Dunarea face o bucla. In Imperiul Roman cetatea apara limesul Dunarii si era prevazuta cu port si cu therme romane. Initial aici au stat cantonate Legiunea V Macedonica, pe care o gasim ulterior la Potaissa si Legiunea a XI Claudia. Dupa retragerea romano–bizantina din Dobrogea, in jurul anilor 600, cetatea este recladita de bizantini, dar distrusa de pecenegi 400 de ani mai tarziu.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Sper ca ti-a placut bucata de istorie prezentata si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Te rog sa dai share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul “navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post

6 gânduri despre „DIN CONSTANTA LA BUCURESTI PRIN CHEILE DOBROGEI, HISTRIA, ENISALA, CAPIDAVA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

six + two =