CONACUL BOHUS, CETATEA SIRIA, CASTELUL PURGLY SI PALATUL CERNOVICI

Obiective turistice in jurul Aradului

Dupa ce ne-am bucurat de obiectivele turistice ale Aradului am pornit sa descoperim imprejurimile orasului. Am ales sa vizitam Casa Memoriala a scriitorului Ion Slavici din Conacul Bohus si sa urcam pana la mandra Cetate Siria de pe dealul apropiat, apoi parca trebuia sa mancam tematic la Hanul Moara cu Noroc despre care a scris Slavici (chiar daca hanul actual nu este exact cel descris de Slavici, merita o vizita pentru mancare si atmosfera). Am continuat dupa traseul pentru cateva poze la Palatul Cernovics din Macea si la Castelul Purgly din Sofronea.

obiective-turistice-in-jurul-aradului-siria-macea-sofronea

Cand am ajuns in Siria, ceata ce ameninta inaltimile ne-a grabit sa urcam mai intai la cetatea cu acelasi nume si sa lasam Conacul Bohus pentru la intoarcere.

Obiective turistice in jurul Aradului

Din pacate am pierdut timpul degeaba urcand cu greutate pana la Cetatea Siria unde era o ceata prin care nu vedeai la un metru. Am lasat-o pentru a doua zi cu sperante de noroc si am coborat sa vizitam MUZEUL ION SLAVICI SI EMIL MONTIA DIN CONACUL BOHUS.

Muzeul memorial al celor doi ilustri oameni de cultura nascuti sau care au trait aici sunt gazduite de un conac ridicat la inceputul anilor 1800 intr-un stil baroc de familia nobiliara Bohus.

Cladirea este renumita pentru istoria sa, aici semnandu-se capitularea armatei maghiare in fata fortelor austriace si rusesti, pastrandu-se pana astazi masuta pe care s-au semnat documentele.

masa din Conacul Bohus

Salonul mare gazduieste o colectie de pictura a unor artisti locali si conduce in fata vizitatorul catre camera dedicata Revolutiei de la 1848-1849, in care mi s-a parut interesant sa gasesc chiar pistolul generalului armatei unguresti, al polonezului Bem.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

In partea dedicata marelui scriitor roman Ioan Slavici am gasit biroul sau de lucru si mai multe obiecte personale.

casa-memoriala-ion-slavici-si-montia-conacul-bohus-18

Am mai remarcat macheta casei sale natale, manualele scolare de pe timpul sau si extrasul din ziarul Tribuna din Sibiu, ziar la care a fost director si pentru care a fost inchis de autoritatile maghiare.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

In camera dedicata compozitorului Emil Montia am gasit expusa camera sa de lucru cu documentele si instrumentele sale muzicale, precum si o serie de distinctii si diplome acordate de-a lungul timpului celui care odihneste in cimitirul din sat.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Este un muzeu interesant unde am intalnit si o domnisoara ghid foarte entuziasta, bine pregatita cu informatii, un model care poate sa schimbe imaginea personalului muzeal din Romania, asa cum am mai intalnit si la Muzeul Theodor Aman din Bucuresti, la Castelul Rhedey din Sangeorgiu de Padure, la Conacul Golestilor, Vila Bratienilor sau la Conacul Balcestilor.

Program de vizitare miercuri – duminica 9-17, luni si marti inchis. Bilet 2 lei.

http://www.museumarad.ro/ro/pages/menu_1.htm

Am revenit a doua zi sa vedem CETATEA SIRIA, atrasi de la distanta de imaginea sa pitoreasca. In varf am intalnit din nou ceata dar nu atat de deasa ca si ieri astfel incat am reusit sa vedem cetatea. Chiar daca astazi este o ruina ajunsa asa din cauza trupelor austriece care nu voiau sa pastreze fortificatia, merita sa ajungeti pana aici pentru imaginea oferita si pentru istoria sa.

Construita in jurul anilor 1300 apartine pe rand lui Iancu de Hunedoara si fiului sau Matei Corvin. Este asediata si cucerita de rasculatii lui Gheorghe Doja si batuta cu tunurile pana la pierzare de armata austriaca.

Trebuie sa stiti ca se poate ajunge cu masina pe un drum nou asfaltat pana foarte aproape de cetate, astfel incat nu se mai petrec doua ore pe traseul pedestru.

oBIECTIVE TURISTICE IN JURUL aRADULUI, Cetatea Siria

Ioan Slavici cunoscut pentru opera sa celebra MOARA CU NOROC ecranizata in perioada comunista, ne-a inspirat sa mergem sa luam masa la hanul cu acelasi nume.

Am gasiti aici o atmosfera de han rustic cu scaune deosebit sculptate si cu loc de joaca pentru copii si ne-am simtit foarte bine servind preparate romanesti gustoase alese dintr-un meniu povestit cu accent ardelenesc.

La PALATUL CERNOVICI de la Macea ma gandeam sa ajungem pentru o plimbare in parcul sau dendrologic dar vremea nu a tinut cu noi…

Intelesesem ca este administrat de Universitatea Vasile Goldis din Arad si ca pe cele peste 10 hectare de parc dendrologic se afla si arborele de aur sau Ginko Biloba intalnit si la castelele Sturdza si Teleki, copaci monumentali de peste 300 ani si alte plante rare. Am vazut la intrare ca este prezentat ca si muzeu iar pe internet am gasit informatii cum ca are un loc interesant pentru copii creat din arbusti taiati in forma unor personaje de basm si desene animate si un mic colt zoo.

Palatul Cernovici, Macea, Obiective turistice in jurul Aradului

Am intalnit aici doar un paznic care iti poate spune cate ceva despre palat si care te lasa sa te plimbi in voie prin gradini.

Originea palatului incepe cu familia sarba Cernovici sau Csernovics care dupa ce primeste de la Imperiul Austriac aceste domenii ridica aici in anii 1700 un palat. Este pierdut la carti si intra in familia Karolyi, aceeasi intalnita si la castelul din Carei care ii da o forma frantuzita adaugandu-i si un mare turn si expunandu-si blazonul unitarian cu porumbelul protejat de dragon chiar la balconul principal.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Am ajuns apoi la CASTELUL PURGLY atrasi de imaginea sa, parca de castel in miniatura. Am aflat ca este chiar o miniatura mai stilizata a Castelului Huniazilor, fiind inspirat de acesta si construit de socrul lui Miklos Horty, conducatorul controversat al Ungariei in Cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Castelul nu se poate vizita la interior fiind in renovare, dar voiam totusi sa-i facem o vizita si sa-i surprindem frumusetea in cateva poze. Stiam ca domeniul beneficiaza de bazine romane cu bai termale si ni s-a parut interesant cadrul acesta in care puteai sa ai parte si de un mic rasfat la SPA.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Va rog sa dati share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

PS: Apasati mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si veti ajunge direct la harta google iar de acolo daca apasati butonul “navigare” va va duce direct la destinatia turistica…

Related Post

4 gânduri despre „CONACUL BOHUS, CETATEA SIRIA, CASTELUL PURGLY SI PALATUL CERNOVICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eighty two − 73 =