DESPRE MENTALITATE SI BISERICI…

In toate orasele lumii principalele obiective turistice si arhitectonice sunt reprezentate si de biserici, fapt datorat pozitiei privilegiate avute de reprezentantii lor alaturi de alte clase conducatoare. Eu personal le apreciez pentru rolul de propagatoare a scrierii, a arhitecturii, a artei, precum si rolul de pastratoare a istoriei, fiind ingropati in ele inaintasii nostri conducatori. Nu stiu cati romani merg la biserica si pentru aceste aspecte. Cred totusi, ca persoanele care apreciaza arta si arhitectura, apreciaza si din acest aspect vizita la o biserica. Nicolae Iorga a analizat in vizitele lui prin biserici chiar si evolutia vestimentatiei ctitorilor, de la domnitori pana la boierasi si negustori, prezentandu-ne concluziile lui in cartea “Istoria romanilor in chipuri si icoane”.

Cu ajutorul bisericilor observam simplu, nivelul trecut si actual al tarii noastre. Comparati de la inceputul anilor 1200 pana in perioada postbelica, marimea bisericilor de pe actualul teritoriu al Romaniei cu cele din Anglia, Italia, Franta, Spania, s.a.m.d. Comparati cele mai renumite biserici ale noastre, Trei Ierarhi, Curtea de Arges, Coltea, Sinaia, s.a.m.d cu domurile din Milano, Koln, Florenta, Pisa, Biserica San Pietro din Roma si Biserica San Marco din Venetia, Catedrala Notre Dame din Paris, Abatia Wesminster din Londra, Catedrala din Lisabona, Sevilla, s.a.m.d… Incomparabile. Noi eram saraci iar ceilalti in plina goana imperiala dupa bogatii, din care si bisericii ii revenea o parte.

In prezent, acele vremuri sunt apuse, schimbarea de “macaz” s-a facut. E tocmai invers, alte lucruri sunt mai importante. In alte lucruri se masoara maretia si puterea bisericii si a unui stat. Nu in edificiile inutile. Nu in constructia cea mai mare, atunci cand ai alte prioritati si cu altceva trebuie sa contribui in cadrul comunitatii. Aceste lucruri nu le-a inteles Ceausescu cu Casa Poporului si nici Biserica Ortodoxa cu Catedrala asa zisa a “Neamului”. Ca de, banii de unde sunt luati? De la popor si de la neamul asta romanesc…Exemplul clasic de mentalitate inapoiata, de cheltuiala neraportata la statut, la venit, la nevoi. Se stie ca Biserica Ortodoxa s-a reformat mai tarziu decat cea Catolica, ca este mai concentrata pe transmiterea ideologiei si mai putin pe nevoiele comunitatii, mai inchisa, mai rigida, mai inapoiata…Am ajuns in ziua de astazi dupa caderea comunismului, la o acumulare primitiva de capital ce se rasfrange pana la omul de rand, care sta inrt-o garsoniera de 20.000 euro, cu masina la scara de 100.000 euro…

Plecand de la solicitarile contemporanilor nostri si scandarile auzite la mitinguri: “vrem spitale nu catedrale!”, Biserica Ortodoxa s-ar putea redescoperii, combinand alinarea sufleteasca cu cea trupeasca…Aducandu-si aminte de Herodot cere ne-a spus de preotii traci, ce tratau si corpul si sufletul. Lucruri foarte mult apreciate de lumea greceasca, care era superioara tuturor la acel moment.

Un alt lucru deranjant vizual, care completeaza mentalitatea clasei bisericesti, este si pictarea portretelor unor reprezentanti ai bisericii in cadrul unor ansambluri istorice, cum am vazut la Manastirea Brancoveneasca Sambata de Sus si la Manastirea Dealu din Targoviste. Lucruri care dupa parerea mea nu ar trebui sa se intample. Mai intai, reprezentantii bisericii trebuie sa-si merite locul in istorie, infaptuind lucruri marete pentru poporul roman, popor care le sustine existenta prin diferitele moduri, directe sau indirecte si in slujba caruia trebuie sa fie. Inteleg pictura domnitorului care a ctitorit si finantat biserica, a platit, a dat banu’, si-a meritat imaginea. Nu inteleg in schimb existenta picturilor cu chipurile mai multor prelati contemporani pe care i-am vazut la manastirile mentionate mai sus si nu numai. In aceste cazuri cred ca e mai decent si mai moral sa-si pastreze in propia casa chipurile pictate…

Dar cum mai mereu biserica a fost privilegiata pentru puterea si rolul ei in controlul maselor, pot sa inteleg frica autoritatilor de a nu taxa activitatile comerciale ale acesteia si “marinimia” de a o finanta, pana la lipsa de reactia fata de biserica care isi exprima idea de “frumos” punand termopane la bisericile-monument istoric. Mare pacat!

Related Post

2 gânduri despre „DESPRE MENTALITATE SI BISERICI…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty four + = twenty eight