IN VIZITA CU COPIII LA MUZEUL MILITAR NATIONAL ‘REGELE FERDINAND’

Este a doua oara cand vizitez MUZEUL MILITAR NATIONAL ‘REGELE FERDINAND’. Prima data am fost cu nepotelul meu-ajuns intre timp baiat mare, iar acum am vizitat muzeul cu baietelul meu, impreuna cu cativa prieteni de-ai lui.

Pentru baieti muzeul este impresionant, pentru ca sunt expuse aici o multime de arme si de masinarii de razboi amplasate in scene de lupta, iar in curtea exterioara, acum in renovare, sunt expuse exponatele mai mari, avioane, elicoptere, radare, rachete, tunuri antiaeriene.

Aici sunt expuse obiecte ce relateaza o mare parte din istoria actualului teritoriu al Romaniei, deci ai ce sa inveti daca vizitezi acest muzeu! Este un muzeu foarte vast, si daca vrei sa studiezi marea majoritate a exponatelor de aici, trebuie sa stii ca-ti va lua intreaga zi. Chiar daca nu constientizezi pe moment, vizita la astfel de muzee contribuie la dezvoltarea culturii tale generale, te va ajuta sa retii mai usor date legate de personalitatile si istoria Romaniei, sa faci conexiuni cu obiective turistice si culturale de pe teritoriul tarii, sa apreciezi realizarile stramosilor nostri si sa iubesti mai mult pamantul acesta. Sunt expuse in muzeu sabiile domnitorilor romani, obiectele personale ale marilor personalitati ce au condus aceste teritorii, documente importante si arta ce face referire la luptele date pe acest pamant.

Iata mai jos o parte dintre obiectele interesante expuse in acest muzeu!

Prima pusca de infanterie cu capsa fabricate de arsenalul armatei romane si o serie de pusti orientale bogat ornamentate;

Cel mai vechi pistol cu cremene si rotita din colectia muzeului-1596, si o serie de pistoale vechi frumos lucrate;

Revolvere ce au apartinut regelui Carol si primului ministru Ion IC Bratianu;

Uniforma de general si sabia apartinand domnitorului Carol I, Jiltul domnitorului Carol I, saua de cal;

Revolverul lui Alexandru Ioan Cuza si revolverul daruit de acesta aghiotantului sau.

Sabiile ce au apartinut principelui Transilvaniei Gabriel Bathory, a lui Gheorghe Rackoczi al Doilea, a lui Constantin Brancoveanu. Si ma gandeam cu aceasta ocazie ca ar fi fost frumos sa fie aici si sabia lui Stefan cel Mare vazuta in Istanbul.

O serie de machete interesante: Iahtul Stefan cel Mare, panzarul moldovenesc folosit de flota lui Stefan cel Mare, caic brancovenesc. Le-am mai vazut si la Muzeul Marinei din Constanta.

Macheta Cula lui Tudor Vladimirescu pe care am vazut-o in realitate la Cerneti, inelul sigilar apartinand lui Tudor Vladimirescu, pagina din Proclamatia de la Pades, medalia Sf. Vladimir primit de Tudor din Rusia;

Decoratiile generalului Eremia Grigorescu, ale generalului Alexandru Averescu, Constatin Prezan, Constantin Cristescu, care m-au facut sa ma gandesc la mausoleele de la Marasesti, Marasti, Targu OcnaSovejaOarba de MuresPaulis, si MAUSOLEUL DE LA MATEIAS ce pastreaza in memoria romanilor sacrificiile inaintasilor nostri.

Obiect apartinand generalului Pavel Kiseleff si tacamuri si vesela de campanie ale lui Carol Davila si o sabie daruita de acesta unui locotenent. Pe francezul Davila l-am mai intalnit la Conacul Golestilor si este amintit de statuia sculptata de Karl Storck in fata facultatii ce-I poarta numele.

Un scut din carapace de broasca testoasa, un berbec de asalt, murus dacicus – vazut in realitate la Sarmisegetuza.

Sceptru din marmura, borna romana din piatra, ceramica de cult apartinand culturii Cucuteni.

Cea mai veche reprezentare artistica a cultului cavalerilor danubieni- placa votiva din bronz gasita la Polovragi.  Pe Cavalerul Trac l-am intalnit in mai multe locuri de la noi in tara: la Muzeul de Istorie Constanta, la Vila Florica a Bratienilor, la Cetatea Histria si la Manastirea Rupestra Cetateni Negru Voda.

O serie de reprezentarii de soldatii din picturile murale vazute in bisericile romanesti: arcas moldovean- Manastirea Moldovita, osteni transilvaneni- SantaMarie Orlea, osteni moldoveni- Manastirea Popauti, ostas ranit-biserica de lemn Hunedoara, tunuri-manastirea Sucevita, transport militar Sucevita, cavaleri Biserica Darjiu.

Lacatul si cheia portii cetatii Vidin, o copie dupa cronica Notarului Anonim si alte documente ce fac referire la tinuturile romanesti.

Copie dupa tezaurul de la Agighiol vazut in muzeul din Tulcea si o serie de coifuri faimoase vazute in filmele romanesti.

Ceramica din anii 1300 si cahle de cuptor.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Muzeul Militar isi are originile de la inceputul anilor 1900 si este gazduit din anii ‘80 intr-o fosta cazarma militara. Program de vizitare de miercuri pana duminica in intervalul orar 10-16. Bilet de acces 2.5 lei pentru elevi si studenti si 10 lei pentru adulti.

Sper ca v-a placut prezentarea mea si ca v-am inspirat sa vizitat acest important muzeu al Romaniei.

Un gând despre „IN VIZITA CU COPIII LA MUZEUL MILITAR NATIONAL ‘REGELE FERDINAND’

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *