LA COLTUL CHILIILOR SI PE UN SCURT TRASEU IN PIATRA CRAIULUI

traseu de o zi din Bucuresti, muntii piatra craiului, varful tamasu mare, coltul chiliilor, plaiul foii, zarnesti, obiective turistice brasov, romania, plaiul runcului

Chiar daca am ajuns de mai multe ori la Plaiul Foii, nu am urcat niciodata pana la Schitul Coltul Chiliilor, iar aceasta destinatie a ramas in asteptare in agenda mea. Acum a venit randul sa ajung aici, cu ocazia unui weekend liber in care cautam sa facem un traseu de o zi la munte. Pentru a evita aglomeratia de duminica am ales in ultimul timp sa facem mai mult trasee de o zi, doar sambata si sa avem apoi duminica timp de odihna pentru o noua saptamana de munca.

Plaiul Foii, Schitul Coltul Chiliilor, Piatra Craiului traseu

Efectiv nu pot sa stau acasa un weekend fara a vizita vreun obiectiv turistic sau cultural sau fara a face o drumetie in natura. Mi se pare ca-mi irosesc timpul liber, din care oricum am asa de putin. Sunt multe lucruri de facut si de vazut in lumea asta iar natura este atat de accesibila. Cei ce ajung in mijlocul ei mi se par privilegiati si sunt recompensati cu aer curat, peisaje fumoase si energie. Cel mai mult ii apreciez pe montaniarzii care ne cuceresc muntii, care se bucura de ceea ce le ofera natura din tara asta si care ajung astfel sa o aprecieze si mai mult. Nu sunt foarte multi, romanii nu prea se inghesuie pe trasee de munte sau in muzee. De obicei aici gasesti oameni de bun simt, intelectuali, oameni care iubesc miscarea si carora le pasa de Romania si isi sacrifica din timp ca schimbe ceva.

Cu aceasta ocazie nu am facut vreun traseu spectaculos, voiam doar sa facem putina miscare si sa ne bucuram de vremea buna si de culorile toamnei. Am ajuns la CABANA PLAIUL FOII si pornit pe banda galbena pe care am gasit-o in dreapta cabanei la circa 150 m.

Traseul este foarte potrivit pentru vara, pentru ca este in mare parte prin padure. Pentru copii este destul de obositor dar nu este dificil sau periculos. In circa 2:30-3 ore de mers lejer, dar sustinut, traseul ajunge la 1690m, sub Varful Tamasu Mare care are 1735 m. Noi nu l-am parcurs in intregime. Ne-am intors dupa ce am trecut de poienitele Runcului pentru ca am vazut ca incepem sa coboram, ca mai apoi sa avem inca un urcus sustinut si voiam mai degraba sa ajungem sa vedem chilia rupestra de la Coltul Chiliilor.

Am urcat pe Plaiul Runcului prin padure, calcand pe un covor ruginiu de frunze ce fosneau sub picioarele noastre si gandindu-ne cum iarna pe aici s-ar auzi placutul scartait al zapezii. Din loc in loc ne opream sa admiram calcarosii munti ai Craiului iar cand am ajuns in Poiana Runcului, undeva pe la 1300 m altitudine, acestia ni s-au aratat in toata splendoarea.

Ca la un muzeu am admirat din loc in loc si lucrarile naturii, pe care asemenea sculpturilor si picturilor le-am studiat si le-am pozat pentru amintire.

Am coborat apoi si intr-o ora am fost jos la Cabana Plaiul Foii si de acolo, ne-am intors inspre Zarnesti, iar cand am vazut semnul spre Schitul Coltul Chiliilor am mai continuat cu masina atata cat drumul ne-a permis. Se poate ajunge cu masina pana sus, dar va trebuie una 4X4. Oricum de aici nu mai faci mai mult de 25 de minute de mers pe jos. Este un super traseu care se poate face cu copiii atunci cand sunteti in Plaiul Foii sau in apropiere, la Zarnesti, Bran, Rasnov, Moeciu.

Istoria SCHITULUI COLTUL CHILIILOR a inceput in anii 1400, cand oamenii s-au refugiat in munti din calea otomanilor, iar dupa retragerea lor s-a infiintat in pestera de la schit o mica bisericuta. M-a atras la ea pozele cu scarile ce duc la pestera, scari care trec pe sub o imesa arcada de piatra, parca un portal ce te conduce catre alta lume.

Din pacate bisericuta creata in pestera nu este iluminata si este umpluta intr-un stil kitch cu o multime de icoane de plastic. Preotii de aici ar trebui sa urmeze exemplul celor de la Sinca Veche, care au amenajat acolo formidabil terenul schitului rupestru.

Biserica Schitului a fost realizata din lemn in anii 2007 si sta smerita la baza unui masiv muntos, intr-o poienita larga ce o gajduieste. Pe aici mai trec 2 trasee scurte pe care o sa le facem pe viitor, unul ce ajunge la Refugiul Diana, 1510 m si altul la Varful Turnu, 1920 m.

Am plecat cu satisfactia in suflet spre casa dupa o zi implinita in natura si am adaugat si aceasta asezare rupestra din Romania alaturi de cele de la Turnu, Alunis, Bozioru, Corbii de Piatra, Cetateni, Namaiesti, Sinca Veche.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea iesire in natura!

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

thirty seven − thirty six =