Chiar daca am ajuns de nenumarate ori la Plaiul Foii, nu am urcat niciodata pana la Schitul Coltul Chiliilor, iar aceasta destinatie a ramas mult timp in asteptare in agenda mea, iar pe langa acest obiectiv am adaugat traseului si o drumetie pana la Plaiul Runcului, sub Varful Tamasu Mare.
Acum a venit randul sa ajungem aici, cu ocazia unui weekend liber, in care cautam sa facem un traseu de o zi la munte. Am ales in ultimul timp sa facem doar trasee de o zi in weekend, doar sambata, pentru a evita aglomeratia de duminica si astfel sa avem apoi duminica libera pentru alte activitati.
Nu pot sa stau acasa in weekend fara a vizita vreun obiectiv turistic sau cultural, sau fara a face o drumetie in natura. Mi se pare ca-mi irosesc timpul liber, din care oricum am atat de putin. Sunt multe lucruri de vazut in lumea asta, iar natura este atat de accesibila. Cei ce ajung in mijlocul naturii mi se par privilegiati si sunt recompensati cu aer curat, peisaje fumoase si energie. Cel mai mult ii apreciez pe montaniarzii care ne cuceresc muntii, care se bucura de ceea ce le ofera natura din tara asta si care ajung astfel sa o aprecieze si mai mult. Nu sunt foarte multi, pentru ca romanii nu prea se inghesuie pe trasee de munte. De obicei gasesti pe munte oameni de bun simt, intelectuali, oameni care iubesc miscarea si carora le pasa de Romania.
Cu aceasta ocazie nu am facut vreun traseu spectaculos, voiam doar sa facem putina miscare si sa ne bucuram de vremea buna si de culorile toamnei. Dupa ce am ajuns la CABANA PLAIUL FOII, am inceput traseul spre PLAIUL RUNCULUI urmand marcajul banda galbena, pe care l-am gasit-o in dreapta cabanei la circa 150 m.
Traseul spre Poiana/Plaiul Runcului din Muntii Piatra Craiului este foarte potrivit pentru vara, pentru ca se face in mare parte prin padure. Pentru copii urcusul poate sa fie destul de obositor, dar nu este dificil sau periculos. In circa 2:30-3 ore de mers lejer, dar sustinut, am ajuns in Plaiul Runcului, la altitudinea de 1690 metri, sub Varful Tamasu Mare (care are 1735 metri).
Am urcat spre Plaiul Runcului prin padure, calcand pe un covor ruginiu de frunze, ce fosneau sub picioarele noastre. Ne gandeam cum iarna, pe aici, s-ar auzi placutul trosnit al zapezii. Din loc in loc ne-am oprit sa admiram calcarosii munti Piatra Craiului, iar cand am ajuns in Poiana Runcului, acestia ni s-au aratat in toata splendoarea.
Ca la un muzeu am admirat din loc in loc lucrarile naturii, pe care, asemenea sculpturilor si picturilor, le-am studiat si le-am pozat pentru amintire.
Traseul continua spre Saua Comisu, dar noi nu l-am parcurs in intregime. Ne-am intors dupa ce am trecut bine de Poienita Runcului, pentru ca ne doream sa ajungem tot astazi si la Schitul Coltul Chiliilor.
Am coborat spre Cabana Plaiul Foii si intr-o ora am fost jos, iar de acolo am luat masina si ne-am intors spre Zarnesti, iar cand am vazut semnul spre Schitul Coltul Chiliilor, am mai continuat cu masina atat cat drumul ne-a permis. Se poate ajunge cu masina pana sus, dar va trebuie una 4X4. Oricum de aici nu mai faci mai mult de 25 de minute de mers pe jos. Este un super traseu care se poate face cu copiii atunci cand sunteti in Plaiul Foii sau in apropiere, la Zarnesti, Bran, Rasnov, Moeciu.
Istoria SCHITULUI COLTUL CHILIILOR a inceput in anii 1400, cand oamenii s-au refugiat in munti din calea otomanilor, iar dupa retragerea lor s-a infiintat in pestera de la schit o mica bisericuta. M-au atras la Schitul Coltul Chiliilor pozele cu scarile ce duc la pestera, scari care trec pe sub o imesa arcada de piatra- de parca ar fi un portal ce te conduce catre alta lume.
Din pacate bisericuta rupestra nu este luminata si este umpluta intr-un stil kitch cu o multime de icoane de plastic. Preotii de aici ar trebui sa urmeze exemplul celor de la Sinca Veche, care au amenajat extraordinar de frumos terenul din jurul schitului rupestru.
Biserica Schitului Coltul Chiliilor a fost realizata din lemn in anii 2007 si sta smerita intr-o poienita larga, la baza unui masiv muntos. Pe aici mai trec doua trasee scurte, pe care o sa le facem in viitor- unul ce ajunge la Refugiul Diana, la 1510 m si altul la Varful Turnu, la 1920 m.
Am plecat spre casa de la Coltul Chiliilor din Piatra Craiului cu satisfactia in suflet, dupa o zi implinita in natura si am adaugat si aceasta asezare rupestra din Romania pe lista celor intalnite la Turnu, Alunis, Bozioru, Corbii de Piatra, Cetateni, Namaiesti, Sinca Veche.
De aici se mai pot face trasee spre Refugiul Spirlea, La Zaplaz, Poiana Taamasel, Cerdacul Stanciului.
Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea iesire in natura! Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/
3 Comments