O FRUMOASA LECTIE ASUPRA EVOLUTIEI BANILOR DE PE TERITORIUL ROMANIEI

Iata-ma  ajuns si la MUZEUL GEORGE SEVEREANU, un muzeu care a fost inchis mult timp si care s-a lasat descoperit de ceva timp in diferite ipostaze. Dupa toate informatiile prezente pe internet ma asteptam sa vad aici nu doar numismatica ci si artefacte de ceramica, unelte vechi, statui, tablouri s.a.m.d.

Am gasit intr-o casa frumos renovata, de Bucuresti de la inceputul anilor 1900 cu influente baroce, o impresionanta colectie de numismatica prezentata in ordine cronologica si raportata la teritoriul Romaniei. Colectii numismatice am tot vazut in muzeele din Romania dar nu memorabile. Aceasta parca e cumva “completa” si are un important sens pedagogic. Am luat astfel o frumoasa lectie care m-a costat 5 lei, cat costa biletul de intrare, cu bunavointa celui ce a fost membru fondator al Societatii Numismatice Romane.

muzeul-severeanu-bucuresti-1

George Severeanu a fost intemeietorul radiologiei romanesti si un infocat colectionar de arta, lasand romanilor averea sa pentru infiintarea unui muzeu. Tot el a fost si primul director al Muzeului Bucuresti, muzeu ce se afla in prezent in Palatul Sutu din Piata Universitatii.

Nu am vazut cossoni de aur dacici cum am vazut la Muzeul din Deva, dar am vazut alte monede geto-dace, monede grecesti, romane, care au circulat in prima faza pe teritoriul Romaniei. Apoi am aflat ca primele monede “romanesti” se numeau ducati, imprumutand termenul de la venetieni si au fost batute in Tara Romaneasca la 1300 de Vlaicu Voda avand reprezentata stema tarii. Subdiviziunea lor era banul din ziua de astazi. Cea mai veche emisiune monetara a Tarii Romanesti avea reprezentata un scut despicat, o semiluna, o cruce cu bratele egale, o acvila tinand in cioc o cruce, un coif. In Moldova putin mai tarziu Petru I bate monezi numite grosi de argint.

Am vazut monezile bizantine care circulau pe teritoriul tarii, cele unguresti, cele poloneze, cele turcesti. Apoi interesantele cursuri de schimb intre monezile anilor 1600-1700, denumirile de parale ale turcilor, techinii si monezile patrate pe care le-am vazut si in Muzeul Brasovului. Am aflat de monedele Sadagura care imbinau ambele Principate Romane si care au fost batute de un rus atunci cand eram sub influenta Imperiului Tarist. Am gasit aici istoria monezilor lui Constantin Brancoveanu care l-au costat capul precum si istoria leului romanesc pe care o stiam deja, cu leul inspirat de talerii olandezi, devenind oficial denumirea monezilor din Tara Romaneasca sub Alexandru Ghica. Am vazut apoi o multime de bancnote interesante printre care le-am remarcat pe cele cu capul lui Decebal si al lui Traian dar si pe cele cu tarani romani si am vazut pomenita incercarea lui I.C Bratianu de a emite primele bancnote despre care am citit in memoriile lui Carol I.

In curte, langa statuia generosului donator, am gasit si alte statui care par sa semene cu cele ale sculptorului targovistean Vasile Blendea, un Nicolae Iorga, un Sadoveanu, etc. probabil aduse aici ulterior de conducerea muzeului.

muzeul-severeanu-bucuresti-16

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Nu aveti foarte mult timp la dispozitie ca sa-l vizitati pentru ca am inteles ca se va inchide in aprilie pentru a reveni ulterior intr-o alta forma. Dar cum nu se stie cum si cand, va recomand sa nu mai asteptati…

Si daca tot sunteti aici intrati vis-a-vis si la Institutul de Arheologie Vasile Parvan, care se afla langa frumoasa cladire a Ambasadei Italiei pe care am avut placerea sa o vizitez de cateva ori. Institutul este prezentat in continuare pe unele site-uri ca si muzeu, desi nu mai e. Am vizitat frumoasa cladire, care din pacate se afla intr-o stare deplorabila asemenea arheologiei din Romania iar in curte un lapidariu in care am remarcat o piatra de mormant cu celebrul Cavaler Trac si statuia marelui nostru arheolog Vasile Parvan, autorului Getica, care se odihneste in pace in Cimitirul Bellu.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Iar daca mergeti mai in fata pe Blvd. Dacia, o sa vedeti si o impozanta statuie a lui I C Bratianu, o statuie realizata de sculptorul croat Ivan Mestrovic, cel care a realizat si prima sculptura a lui Carol I din fata Palatului Regal.

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post

5 gânduri despre „O FRUMOASA LECTIE ASUPRA EVOLUTIEI BANILOR DE PE TERITORIUL ROMANIEI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

26 − = twenty four