Iata-ma ajuns si la MUZEUL GEORGE SEVEREANU, un muzeu aflat intr-o casa de Bucuresti de la inceputul anilor 1900, cu influente baroce.

Casa Muzeului George Severeanu este frumos renovata si gazduieste o impresionanta colectie de numismatica, prezentata in ordine cronologica si raportata la teritoriul Romaniei. Colectii numismatice am tot vazut in muzeele din Romania, dar nu au fost memorabile. Aceasta colectie e cumva “completa” si are un important sens pedagogic. Am luat astfel o frumoasa lectie care m-a costat 5 lei- atat cat costa biletul de intrare, cu bunavointa celui ce a fost membru fondator al Societatii Numismatice Romane- George Severeanu.

muzeul-severeanu-bucuresti-1

Nu am vazut la MUZEUL GEORGE SEVEREANU cossoni dacici de aur, cum am intalnit la Muzeul din Deva, dar am vazut alte monede geto-dace, monede grecesti, romane, care au circulat in prima faza pe teritoriul Romaniei. Apoi am aflat ca primele monede “romanesti” se numeau ducati, imprumutand termenul de la venetieni si au fost batute in Tara Romaneasca la 1300 de Vlaicu Voda – avand reprezentata stema tarii. Subdiviziunea lor era banul din ziua de astazi. Cea mai veche emisiune monetara a Tarii Romanesti avea reprezentata un scut despicat, o semiluna, o cruce cu bratele egale, o acvila tinand in cioc o cruce, un coif. In Moldova, putin mai tarziu, Petru I bate monezi numite „grosi de argint”.

Am vazut si monezile bizantine care circulau pe teritoriul tarii, cele unguresti, cele poloneze, cele turcesti. Apoi interesantele cursuri de schimb intre monezile anilor 1600-1700, denumirile de parale ale turcilor, techinii si monezile patrate pe care le-am vazut si in Muzeul Brasovului. Am aflat de monedele Sadagura care imbinau ambele Principate Romane si care au fost batute de un rus atunci cand eram sub influenta Imperiului Tarist. Am gasit aici istoria monezilor lui Constantin Brancoveanu, care l-au costat capul, istoria leului romanesc pe care o stiam deja- cu leul inspirat de talerii olandezi, devenind oficial denumirea monezilor din Tara Romaneasca sub Alexandru Ghica. Am vazut apoi o multime de bancnote interesante printre care le-am remarcat pe cele cu capul lui Decebal si al lui Traian, pe cele cu tarani romani si am vazut pomenita incercarea lui I.C Bratianu de a emite primele bancnote despre care am citit in memoriile lui Carol I…

George Severeanu a fost intemeietorul radiologiei romanesti si un infocat colectionar de arta, lasand romanilor averea sa pentru infiintarea unui muzeu. Tot el a fost si primul director al Muzeului Bucuresti- muzeu ce se afla in prezent in Palatul Sutu din Piata Universitatii.

Dupa toate informatiile prezente pe internet ma asteptam sa vad la MUZEUL GEORGE SEVEREANU numai numismatica, dar am gasit si artefacte de ceramica, unelte vechi, statui, tablouri s.a.m.d.

In curte, langa statuia generosului donator, am gasit si alte statui care par sa semene cu cele ale sculptorului targovistean Vasile Blendea, un Nicolae Iorga, un Sadoveanu, etc. probabil aduse aici ulterior de conducerea muzeului.

muzeul-severeanu-bucuresti-16
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Si daca tot sunteti aici, intrati vis-a-vis si la Institutul de Arheologie Vasile Parvan, care se afla langa frumoasa cladire a Ambasadei Italiei- pe care am avut placerea sa o vizitez de cateva ori. Institutul este prezentat in continuare pe unele site-uri ca si muzeu, desi nu mai e. Am vizitat la interior frumoasa cladire, care din pacate se afla intr-o stare deplorabila – asemenea arheologiei din Romania, iar in curte un lapidariu in care am remarcat o piatra de mormant cu celebrul Cavaler Trac si statuia marelui nostru arheolog Vasile Parvan, autorului Getica, care se odihneste in pace in Cimitirul Bellu.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Iar daca mergeti mai in fata pe Blvd. Dacia, o sa vedeti si o impozanta statuie a lui I C Bratianu, o statuie realizata de sculptorul croat Ivan Mestrovic, cel care a realizat si prima sculptura a lui Carol I din fata Palatului Regal.

Pentru alte obiective turistice si istorice din Bucuresti va recomand sa rasfoiti articolele din meniul: https://www.taradacilor.ro/category/obiective-turistice-in-bucuresti/

Similar Posts