Palatul Parlamentului Bucuresti, Casa Poporului, Obiective turistice Romania

Datorita dimensiunii gigantice a cladirii, PALATUL PARLAMENTULUI sau CASA POPORULUI– asa cum era numita in perioada ceausista, este pentru straini probabil cel mai renumit simbol al Bucurestiului.

Mi-au placut la acest edificiu in special salile cu arhitectura de inspiratie brancoveneasca si neoromaneasca, dar si cele din alte curente artistice. Mi-a placut idea oglindirii modelului plafonului in modelul covorului sau a pardoselii- indiferent daca acesta era de lemn sau de marmura.

M-au impresionat lucrurile stiute deja, si anume ca, aproape toate materialele si obiectele de ornament au fost produse in Romania, lucru pe care l-am intalnit si la Palatul Primaverii al sotilor Ceausescu.

Nu m-au impresionat dimensiunile faraonice ale cladirii- Palatul Parlamentui fiind cea mai mare cladire de uz civil din lume, cu draperii de 250 de kg, cu peste 1000 de incaperi, construita mai mult sub pamant decat la suprafata. Este si cea mai scumpa, cea mai grea, “ cea mai cea” …lucruri care cred ca mai degraba sunt de rezonanta pentru un strain, si mai putin pentru romanul simplu.

Constructia Casei Poporului a inceput in anii ’80, dar idea se pare ca este mai veche, fiind preluata de Ceausescu de la Carol al Doilea, care voia sa construiasca aici, pe Dealul Arsenalului, o cladire administrativa pentru Camera Deputatilor. Numele salilor, dat dupa numele unor mari personalitati romanesti, ca: BalcescuTake IonescuBratianuCuza, s-au dat dupa anii ’90, atunci cand s-a finalizat si lucrarea.

Am vizitat acest edificiu de doua ori. Prima data mi-a lasat o impresie foarte urata, iar turul a durat circa o ora. A doua oara, dupa cativa ani, impresia mi-a fost schimbata radical.

Prima data, cu ocazia vizitarii lui, am facut cunostinta si cu starea de fapt a acestei tari, stare datorata in principal conducatorilor ei, iar “alesii nostri”, ce ne sunt “serviti” de un sistem vicios, creat tot de ei, demonstreaza valabilitatea proverbului romanesc: “omul sfinteste locul”…Inca de la intrare, placile de marmura de pe cladire erau desprinse sau lipseau, candelabrele si alte surse de iluminat palpaiau sau se prezentau ca o “gura stirba”. Mobilierul din spatiul de primire era vechi, de pal scorojit, iar baile aduceau a bai de autoservire neingrijita din anii ’90. “Cireasa de pe tort”, caracteristic celor care fac legea si o “respecta”, a fost chioscul-bar de la intrare, in care se vindea bere, iar totul se marca nu pe casa de marcat, ci pe caiet…Acest edificiu ce a fost construit cu sacrificiul a mii de oameni, ar trebui sa fie cel putin mentinut, dar din pacate. pana acum nu am avut conducatori capabi nici macar sa faca asta…

Alte imagini memorabile, tot in sens neplacut, au mai fost si asteptarea de dupa controlul de securitate, asteptare facuta “confortabil” pe niste scari, la ingesuiala. Tpt la aceasta categorie s-a inscris si lipsa POS-ului pentru plata cu cardul a suvenirurilor la magazinele-gherete de la intrare-iesire …Comunismul s-a pastrat aici cel mai bine! Aici s-a vazut clar mentalitatea, ingnoranta si lipsa de viziune a celor ce ne conduc.

A doua vizita a fost cu ocazia portilor deschise de 1 Iunie, atunci cand am intrat in cladire pe la intrarea principala, nu prin lateral, cand am vizitat si Sala de Plen, terasa si biroul presedintelul Camerei Deputatilor. A fost altceva, alta experienta, asa cum ar trebui sa fie o astfel de vizita.

In concluzie, cladirea aceasta ar trebui sa fie utilizata mai mult in folosul poporului, cu scop turistic sau recreativ, nu doar ca si gaura neagra a  “alesilor”… 

Program de vizitare:  cu programare.  Adresa: Strada Izvor,, nr. 2-4. Sau apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul “navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

http://cic.cdep.ro/

Palatul Parlamentului Bucuresti, Casa Poporului, Obiective turistice Romania
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Foarte aproape de Palatul Parlamentului am vizitat si fostul palat al Camerei Deputatilor si biserica domnitorului Constantin Serban, biserica Domnita Balasa sau obiectivele turistice din Centrul Vechi.

Iar intr-o seara de weekend am ramas incantat de FANTANILE ARTEZIENE, care au „dansat” pe muzica Rapsodiei Romane si a altor melodii ritmate a unor artisti consacrati cum sunt: Queen, AC/DC, Tina Turner.

Aceste fantani urbane au fost construite in anii ’80 si sunt unele dintre cele mai lungi din lume. Incepand cu anul 2018 fantanile au fost reconditionate si transformate in fantani cinetice, fiind iluminate in culori si animate pe ritmuri muzicale. Programele de simfonie a apei incep cum se intuneca, vara de la ora 21 si tin circa 45 de minute. Asemenea fantani mai sunt in tara noastra la Pitesti, Braila, Constanta si Drobeta Turnu Severin, dar nu se ridica bineinteles la nivelul celor din Bucuresti.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

In incheiere va invit sa vizitati si alte obiective turistice ale Bucurestiului:

https://www.taradacilor.ro/category/obiective-turistice-in-bucuresti/

Similar Posts