Manastirea Dintr-un Lemn

In acest traseu am vizitat Manastirea Hurez- o capodopera brancoveneasca aflata pe lista Unesco, Manastirea Arnota- ctitoria si locul de ingropaciune al lui Matei Basarab, unul dintre cei mai importanti domnitori ai Tarii Romanesti si Manastirea Dintr-un Lemnlocul de inchinaciune al marinarilor si al aviatorilor. 

Horezu, Arnota si Dintr-un lemn

MANASTIREA HUREZaflata pe lista Unesco, este cea mai de seama ctitorie a lui Constantin Brancoveanu.

Construita la sfarsitul anilor 1700, este cel mai mare ansamblu manastiresc din Romania, un punct de reper pentru stilul architectural brancovenesc si un fost important centru tipografic al Tarii Romanesti.

La Manastirea Hurez a fost infiintata si renumita biblioteca a lui Constantin Brancoveanu, si tot aici se afla mormantul nefolosit al domnitorului. De la arhitectura acestei manastiri s-au inspirat casele din Campulung, regii Romaniei la Cotroceni, Ceausescu la Palatul Primaverii, s.a.m.d.

Manastirea Hurez este un loc sfant, care a pastrat amintirea marelui voievod Constantin Brancoveanu- cel care ne-a dat stilul de arhitectura care-i poarta numele si pe urmele caruia mai puteti ajunge atunci cand vizitati Manastirea Brancoveni- locul unde a copilarit, Biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti- locul in care este inmormantat, Manastirea Surpatele, Biserica DoicestiPodul Mogosoaiei, conacele brancovenesti de la Ramnicu Sarat, Potlogi, Mogosoaia.

Manastirea Hurez, Horezu, obiective turistice Gorj, Romania, Unesco
Manastirea Hurez, Horezu, obiective turistice Gorj, Romania, Unesco, stilul brancovenesc
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

O alta manastire importanta din aceasta zona este MANASTIREA ARNOTA, care trebuie vizitata pentru importanta ei arhitecturala si pentru valoarea ei patrimoniala si istorica.

Manastirea Arnota este necropola domneasca- fiind ingropat aici Domnitorul Matei Basarab. A fost ridicata in prima parte a anilor 1600 de catre tatal lui Matei Basarab- vornicul Danciu, ingropat si el aici. Ambii au fost ingropati initial in alta parte, fiind mai apoi stramutati aici. Matei Basarab a fost ingropat initial in Biserica Domneasca din Targoviste, langa sotia si fiul sau, iar tatal sau a fost ingropat initial in catedrala din Alba Iulia din Transilvania, acolo unde a murit, fiind stramutat dupa un timp de catre fiul sau.

Este remarcabila pictura murala din interiorul Bisericii Arnota, cu tabloul votiv din pronaos ce dateaza din anii 1600. Acest tablou reprezinta familia domitorului Matei Barab, sotia, fiul, parintii, strabunicii, fratele si un nepot.

Catapeteasma originala- poarta de intrare in altarul oricarei biserici, se afla in prezent la Muzeul National de Arta din Bucuresti.

Manastirea Arnota, Matei Basarab, obiective turistice Valcea, Baile Govora, Horezu, Romania

De la Manastirea Bistrita, drumul de asfalt se termina si incepe un drum de piatra, pe care l-am gasit practicabil si iarna.

Ca sa ajungi la Manastirea Arnota vei trece si pe langa Manastirea Bistrita si Cheile Bistritei, iar in zona mai poti vizita Culele de la Maldaresti, Salina Ocnele Mari, Manastirea Govora, Manastirea Surpatele, Manastirea Saracinesti, Baile Olanesti si obiectivele turistice din orasul Ramnicu Valcea.

Pe urmele luia Matei Basarab- cel mai mare ctitor de biserici din Tara Romaneasca- care, asemeni lui Stefan cel Mare ridica cate o biserica dupa victoriile sale, am calcat si atunci cand am vizitat puternica Biserica Brebu, Biserica Negoiesti – unde era curtea de vara a acestuia, Manastirea Plataresti, Manastirea CaldarusaniManastirea Strehaia si Manastirea Gura Motrului, Biserica Domneasca din Ploiesti,  Biserica Soveja de pe teritoriul Moldovei.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII
Manastirea Arnota, obiective turistice Horezu, Gorj, Romania

Pana sa ajung la MANASTIREA DINTR-UN LEMN, drumul mi-a scos in cale frumoase case vechi, cu elemente arhitecturale autentice romanesti. Doar in zonele mai izolate ale judetelor Valcea, Buzau si Campulung am mai gasit astfel de case- bijuterii ale arhitecturii romanesti, acum pe cale de disparitie.

Apoi, intr-un cadru natural de vis, la margine de padure, strajuita de stejari seculari, am gasit-o pe legendara bisericuta de lemn si pe sora ei mai mare- ridicata din piatra.

Manastirea Dintr-un Lemn

Din acesti stejari a fost ridicata prima bisericuta, si din acest motiv ii zice „Dintr-un lemn”. A fost pomenita in cartile lui Odobescu- care culesese despre ea mai multe legende. Se spune ca bisericuta a fost ridicata dintr-un stejar, in care Domnita Ancuta- fiica Doamnei Chiajna, a pus in momentele tragice de dupa omorarea iubitului ei, icoana Fecioarei Maria, facuta de Luca Evanghelistul.

Biserica de piatra a Manastirii Dintr-un Lemn este o ctitorie a Domnitorului Matei Basarab, de la inceputul anilor 1600, fiind o biserica ce mi-a amintit prin pictura ei exterioara de frumoasa Manastire Rila din Bulgaria, iar prin semnele ciudate de Manastirea Strehaia si de Manastirea Tutana de langa Curtea de Arges. Aici, pe langa simbolul traditional floarea vietii- probabil cel mai cunoscut simbol la romani, am mai vazut si niste forme intortochiate, ce aduceau mai degraba a labirint, si nu a motiv floral. Am mai descoperit si altceva, diferit fata de alte biserici de la noi, si anume braul zimtat, care era colorat in culori alternante.

Interesant mi s-a parut sa gasesc la Manastirea Dintr-un Lemn si cateva elici de avion si parame de vapoare. Acest lucru este datorat faptului ca biserica a fost reabilitata in perioada interbelica de catre Ministerul Marinei si Aerului, si astfel Manastirea Dintr-un Lemn a devenit loc de inchinaciune si un simbol pentru marinari si aviatori.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Am facut acest traseu plecand din zona de olari Horezu, iar alta data am ajuns aici de la Baile Govora. Va puteti caza in zona la pensiuni-case istorice, sau la frumoase hoteluri cu SPA, la care sa va intoarceti dupa ce ati facut traseul si sa va rasfatati culinar sau sa va relaxati la piscina.

BAILE GOVORA nu sunt atat de faimoase si de vechi cum sunt Baile Herculane, dar si aici gasesti din pacate cladiri de patrimoniu lasate in paragina. Statiunea Govora a fost infiintata in anii 1910, dupa ce s-au descoperit anterior aici ape sarate, pacura si ape sulfuroase. Medicul militar Nicolae Zorileanu a adus la Manastirea Govora la sfarsitul anilor 1800, soldati raniti in Razboiul de Independenta, pentru a fi tratati de rani cu apa descoperita in zona. Statiunea se va numi Govora, dupa Manastirea Govora si va fi concesionata unei societati detinuta de Familia Bratianu.

Daca esti iubitor de natura, aer curat si cauti liniste, Baile Govora sunt locul perfect pentru plimbari nesfarsite pe aleile inconjurate de paduri, pentru cura cu apa sulfuroase, sau pentru tratamente pentru afectiuni reumatice si respiratorii.

https://www.bailegovora.ro/

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie culturala! Cred ca prin astfel de trasee ne putem bucura de locurile frumoase din Romania, de arhitecturile unice si de vechile opere de arta lasate de stramosi. Totodata, ne vom descoperii istoria, iar in felul acesta vom ajunge sa ne iubim mai mult tara, sa contribuim la dezvoltarea ei si sa constientizam ceea ce avem.

Va invit in incheiere sa descoperiti si alte obiective turistice pe harta de pe taradacilor.ro: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

31 Comments

  1. Pingback: OBIECTIVE TURISTICE IN PLOIESTI SI CONACUL STERE-BUCOV - TARA DACILOR
  2. Pingback: O OAZA DE SANATATE. SALINA OCNELE MARI – TARA DACILOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *