In traseul de mai jos am vizitat Manastirea Bogdana si fumoasa Vale a Asaului. Am ajuns in aceste locuri frumoase impreuna cu mai multi prieteni, care au inchiriat o cabana la sfarsit de saptamana, unde ne-am bucurat impreuna de linistea naturii, de aerul tare de munte si de un ospat pe cinste.

Bucuresti, Bogdana si Comanesti

In frumoasa zona de munte, puternic impadurita, undeva PE VALEA RAULUI ASAU, dupa Comanesti, raul a format cascade minunate si mici lacuri de turcoaz, iar in piatra muntelui si-a modelat adevarate canale.

Astfel, intr-un cadru natural superb si acompaniati de lume buna, ne-am ozonificat in drumetiile facute prin padure pana la pastravarie si pe drumul cascadelor formate de raul Asau si pazite de salamandre.

Iar cand ne-am flamanzit, ne-am adunat cu mic cu mare in jurul focului la o savuroasa tocana de capra, facuta la ceaun, servita cu muraturi de hribi, si la o minunata scrumbie pe gratar, acompaniata de un vin ghiurgiuliu.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

La intoarcere spre Bucuresti ne-am oprit si la MANASTIREA BOGDANApentru o placuta pauza din galopul drumului.

Aici, dupa ce va abateti putin de la drum, in linistea sateasca si intr-un frumos cadru natural, o sa gasiti o manastire incarcata de povestile istoriei, cu un mic muzeu cu obiecte medievale si carti vechi bisericesti. Am remarcat inca de la intrarea in curtea Manastirii Bogdana portile mari, frumos sculptate cu simboluri istorice, steagul dacic, capete de mari domnitori romani, dar si o imensa capita facuta din lemne, asa cum nu am mai vazut in alta parte.

Manastirea Bogdana (1)
Manastirea Bogdana

Manastirea Bogdana este construita dupa arhitectura Manastirii Putna, a lui Stefan Cel Mare si este diferita de cea pe care am vazut-o la Radauti, care poarta acelasi nume.

Manastirea Bogdana a fost infiintata in jurul anilor 1600 de catre Solomon Barladeanu, un logofat al Moldovei, adica secretar al cancelariei domnesti, asa cum a fost si marele scriitor Miron Costin.

Ctitorul Manastirii Bogdana ajuns in timp chiar mitropolit al Moldovei si a construit aceasta biserica fortificata pentru apararea satului. A ales pentru aceasta manastire, locul unui mai vechi schit, al unor calugari veniti odata cu descalecarea lui Bogdan din Maramures si pentru acest motiv, manastirea preia numele lui Bogdan.

In anii 1800 se construieste la Manastirea Bogdana o scoala pentru copii, pentru ca in anii 1960 sa gazduiasca un azil pentru bolnavi neuropsihici si apoi o tabara pentru copii, pana cand intr-un final, a redevenit manastire.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

O alta escapada de weekend pe frumoasele plaiuri ale Tarii Dacilor, in care ne-am bucurat de viata, de prieteni si de mancare buna. 

In incheiere va urez drumetie placuta si va invit sa descoperiti si alte obiective turistice interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

Similar Posts

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *