Am ajuns din nou pe Transfagarasan și la Cabana Bâlea Lac, de data aceasta ca să sărbătorim undeva mai jos, la un hotel, aniversarea unui prieten. Ne făcusem de acasă planul ca să ajungem înainte de petrecere și la o drumeție, astfel încât să facem și ceva mișcare. Am pornit din București dis de dimineață. Pe la barajul Vidraru copiii s-au plictisit, așa ca ne-am oprit câteva minute ca sa se dezamorteasca.
După ce am pornit din nou la drum, am provocat-o pe poeta publicată a grupului, să ne compună o poezie legată de drumeția noastră. Eram toți în conferință telefonică și fiecare i-a transmis câteva cuvinte cheie care să fie introduse în poezie, și după puțin timp, pac, magie, au ieșit strofele de mai jos:
“In gasca mare am pornit la drum,
Trebuia sa mergem la Lacul Caltun.
Unele persoane de ursi tare s-au speriat
Si traseul la cerere l-am schimbat.
Spre Balea Lac ne indreptam acum
Si mi s-a dat tema de gandire pe drum
Cu voievozi, manastiri si munte
Si peisaje ce urmeaza sa ne incante.
Culori de toamna suav ne inconjoara
E o zi superba, parca ar fi vara
Si suntem veseli si de-abia asteptam
Pe traseul de munte cu spor sa urcam!”
-poezie compusa de Cristiana Varasteanu
Inițial propunerea a fost să ajungem până la Lacul Călțun, dar am schimbat ulterior planul ca sa fie un traseu mai ușor, pe care să-l putem face și cu copiii. Din zona Bâlea mai ajunsesem cu copiii la Șaua Capra si la lacul omonim, la Cascada Balea, la Cascada Piscu Negru și de la Cabana Capra până la Cascada Capra.
Până la urmă ne-am hotărât să pornim de la Cabana Bâlea Lac spre Varful Paltinu, Saua Paltinu, Turnul Paltinului. Traseul durează circa 45 min pe sens, dar noi eram cu copiii și cred ca am făcut cam o ora pe sens. După ce am lasat Cabana Balea Lac in spatele nostru, am traversat drumul national, apoi am urcat pieptis urmand marcajul cu cruce rosie care s-a intersectat la un moment dat cu poteca marcata cu linie albastra.
Este un traseu ușor, mai ales dacă menții poteca. Priveliștile traseului sunt amețitoare, cu versanți abrupți de pe care se scurg apele în mici lacuri mai jos, cu grohotișuri mari și cu piscuri ascuțite.
Am prins o zi însorită de noiembrie, dar totuși, sus pe Vârful Paltinu a trebuit să ne luptăm puțin cu vântul aprig, care parcă nu voia să ne lase să facem și noi câteva poze.
A fost un traseu foarte spectaculos, cu priveliște ample în toate direcțiile. De aici, colinele Transilvaniei păreau minuscule, parcă formau o câmpie care se pierdea la orizont.
Ne-am intors apoi pe marcajul dunga albastra spre Cabana Balea Lac si de acolo am pornit hotarati spre petrecerea ce s-a prelungit pana in zorii zilei.
Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/
Wow, ce articol interesant! Sunt uimita de peisajele minunate pe care le-ai descoperit in timpul drumetiei voastre. Cu siguranta a fost o zi memorabila, mai ales ca ati sarbatorit si aniversarea unui prieten. Felicitari pentru efortul depus si pentru poezia superba compusa de Cristiana Varasteanu. Abia astept sa citesc mai multe articole despre locuri fascinante din Romania, pentru a-mi alege si eu urmatoarea destinatie de vacanta. Multumesc pentru inspiratie si felicitari din nou!
Articolul este foarte captivant si plin de aventura! Traseul descris pare absolut spectaculos si m-ati convins sa-l incerc si eu in viitor. Sunt impresionat de frumusetea Transfagarasanului si de privelistile uimitoare pe care le-ati intalnit in drumetia dvs. Sper sa-mi planific si eu o vacanta pe aceste meleaguri si sa descopar mai multe locuri magice din tara noastra. Multumesc pentru inspiratie si va felicit pentru articolul excelent!