CASTELUL HUNIAZILOR- OBIECTIVE TURISTICE IN ZONA DEVEI

Castelul Huniazilor, corvinilor, Huniade, obiective turistice Hunedoara, Romania

CASTELUL HUNIAZILOR este apreciat de cotidiane internationale de renume, ca fiind unul dintre primele 10 cele mai frumoase castele din lume. Neavand privirea lor de ansamblu, eu il consider “doar” cel mai frumos castel din Romania.

La frumusetea lui ce lupta umar la umar cu castelele  medievale de renume din Franta, Anglia, Germania, cred ca a contribuit si faptul ca acesta se afla intr-un fost teritoriu al Regatului Ungariei – care-si incepea apogeul pe vremea constructiei lui. Mai apoi s-a aflat intr-un  mare principat si dupa, intr-un mare imperiu.

Castelul isi are originile in jurul anilor 1400, iar denumirea a dobandit-o de la numele familiei celui ce l-a ridicat. Iancu de Hunedoara, nobil roman cu numele maghiarizat Hunyad, a ajuns voievod al Transilvaniei si capitan al armatei Regatului Ungariei, aducand regatului mari contributii prin castigarea bataliei de la Belgrad cu turcii si apoi prin fiul sau, Matei Corvin, ajuns unul dintre cei mai importanti regi ai Ungariei. Un alt nume al familiei si al castelului a fost “Corvinesti”, provenit de la o legenda legata de un corb, pasare ce a devenit simbol al Regatului Ungariei, simbol preluat apoi si de posta lor nationala.

Infoturism, Castelul Huniazilor, Corvinilor, obiective turistice Romania, top atractii Transilvania, judetul hunedoara

Izbanda lui Iancu de Hunedoara impotriva turcilor a dat linistea si cadrul de dezvoltare a culturii in Regatul Ungariei, pana sa ajunga sa fie transformat partial in pasalac turcesc. Datorita victoriei lui Iancu a aparut si obiceiul bisericii de a bate clopotele la ora 12.

Cum am vizitat castelul acum mai bine de 10 ani, imi folosesc memoria pentru a enumera cateva lucruri mai importante, care m-au incantat si m-au surprins totodata. In primul rand m-a impresionat dimensiunea lui si faptul ca s-a pastrat atat de bine in tot acest timp. Apoi imi amintesc arhitectura lui gotica, vitraliile, podul ce asigura intrarea si formele de grifon ce impodobesc scurgerile de ape pluviale (ornamente pe care le-am intalnit la atatea constructii gotice: in Praga, Koln, Milano, s.a.m.d).

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Am mai vizitat in castel salile de tortura, micul muzeu cu armuri si obiecte medievale si ce m-a surprins cel mai mult Salonul Dietei, cu prezenta chipurilor voievozilor Matei Basarab si Vasile Lupu, din Tara Romaneasca, respectiv Moldova.

Stiu ca in prezent castelul este frumos renovat, organizandu-se aici diverse evenimente, de la concerte pana la emisiuni “Masterchef” si filme. Din pacate, atmosfera de basm medieval a zonei a fost completata ulterior, cu atmosfera de “basm comunist”, prin prezenta in imediata apropiere a hidoaselor cosuri ale combinatului de la Hunedoara.

Infoturism, Castelul Huniazilor, Corvinilor, obiective turistice Romania, top atractii Transilvania, judetul hunedoara
Basmul comunist…

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Te rog sa dai share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post