CASTELUL HUNIAZILOR este apreciat de presa internationala de renume, ca fiind unul dintre primele 10 cele mai frumoase castele din lume. Neavand privirea lor de ansamblu, eu il consider „doar” ca fiind cel mai frumos castel din Romania.
La frumusetea Castelului Huniade, ce lupta umar la umar cu castelele medievale de renume din Franta, Anglia, Germania, cred ca a contribuit si faptul ca acesta se afla intr-un fost teritoriu al Regatului Ungariei – care-si incepea apogeul pe vremea constructiei lui. Mai apoi, s-a aflat intr-un mare principat, si dupa, intr-un mare imperiu.
Castelul Huniade isi are originile in jurul anilor 1400, iar denumirea a dobandit-o de la numele familiei celui ce l-a ridicat- Iancu de Hunedoara, un nobil roman cu numele maghiarizat Hunyad, ce a ajuns voievod al Transilvaniei si capitan al armatei Regatului Ungariei, aducand regatului mari contributii prin castigarea bataliei de la Belgrad cu turcii si apoi prin fiul sau, Matei Corvin, ajuns unul dintre cei mai importanti regi ai Ungariei. Un alt nume al familiei si al castelului a fost “Corvinesti”, provenit de la o legenda legata de un corb, pasare ce a devenit simbol al Regatului Ungariei, simbol preluat apoi si de posta lor nationala.
Izbanda lui Iancu de Hunedoara impotriva turcilor a dat linistea si cadrul de dezvoltare a culturii in Regatul Ungariei, pana sa ajunga sa fie transformat partial in pasalac turcesc. Datorita victoriei lui Iancu a aparut si obiceiul Bisericii Catolice de a bate clopotele la ora 12.
Pentru ca am vizitat Castelul Corvinilor acum mai bine de 10 ani, imi folosesc memoria pentru a enumera cateva lucruri mai importante care m-au incantat si m-au surprins totodata. In primul rand m-a impresionat dimensiunea lui si faptul ca s-a pastrat atat de bine in tot acest timp. Apoi, imi amintesc arhitectura lui gotica, vitraliile, podul ce asigura intrarea si formele de grifon ce impodobesc scurgerile de ape pluviale (ornamente pe care le-am intalnit la atatea constructii gotice: in Praga, Koln, Milano, s.a.m.d).
Am mai vizitat in Castelul Huniade salile de tortura si micul muzeu cu armuri si obiecte medievale. M-a surprins sa vad in Salonul Dietei, chipurilor voievozilor Matei Basarab din Tara Romaneasca si Vasile Lupu din Moldova.
Stiu ca in prezent Castelul Corvinestilor este frumos renovat, organizandu-se aici diverse evenimente, de la concerte, pana la emisiuni “Masterchef” si filme.
Din pacate, atmosfera de basm medieval a zonei a fost completata ulterior, cu atmosfera de “basm comunist”, prin prezenta in imediata apropiere, a hidoaselor cosuri ale combinatului de la Hunedoara.
Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta! Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/
11 Comments