In traseul de mai jos am vizitat Conacul Pana Filipescu, Manastirea Varbila si Manastirea Ghighiu, trei obiective turistice foarte frumoase, ce se afla in jurul Ploiestiului.

Acestea sunt monumente istorice importante ale tarii noastre si pot fi vizitate in orice anotimp, fiind usor accesibile din Bucuresti. La aceste obiective istorice se poate adauga si o degustare de vinuri la cramele din zona Dealu Mare sau un pranz la unul dintre restaurantele Ploiestiului.

Daca aveti mai mult timp la dispozitie, puteti adauga la acest traseu si una dintre bisericile Balteni, Pissiota, Snagov, Manastirea Turnu din Targsorul Vechi, troita lui Nicolae Iorga, unele dintre obiectivele Ploiestiului, ale orasului Targoviste sau ale zonei viticole Urlati.

Conacul Filipescu, Manastirea Varbila si Manastirea Ghighiu

CONACUL PANA FILIPESCU DIN FILIPESTI TARG a fost construit la mijlocul anilor 1600 de Pana Filipescu- mare boier si conducator al Divanului Domnesc.

Acesta s-a inrudit cu faimoasa familie a boierilor Cantacuzino, prin casatoria cu Marica- fiica postelnicului Constantin Cantacuzino, care avea la mica distanta un palat (astazi in ruina).  Postelnicul Constantin Cantacuzino si-a construit palatul pe noul drum spre Valea Prahovei, ce lega Tara Romaneasca de Transilvania.

Conacul Pana Filipescu m-a impresionat in primul rand prin logia de la intrare, dar si cu privelistea pe care o are asupra iazurilor din zona. Seamana mult cu conacele brancovenesti de la Ramnicu Sarat, Potlogi sau Mogosoaia, dar nu se bucura de bogatia lor ornamentala.

Am mai trecut pe la acest conac si am constatat ca l-au renovat foarte frumos si ca urma sa fie inclus in circuitul turistic.

Update 2016: Au reusit renovarea Conacului Pana Filipescu si acum sunt expuse aici piese de mobilier sculptat cu motive traditionale romanesti, documente vechi apartinand familiei Cantacuzino, tablouri cu portretele acestora- intre care l-am remarcat pe cel al lui Mihai Cantacuzino realizat de Theodor Aman si pe cel al Nababului pictat de Costin Petrescu (pe care l-am mai intalnit la Ateneul Roman, la Biserica Pissiota, la cea mai importanta biserica romaneasca din Brasov- Biserica Sfantul Nicolae, la Palatul Cantacuzino sau la cea mai importanta ctitorie a lui Mihai Viteazul)..

Impresionant la Conacul Pana Filipescu este si beciul care se intinde sub toata suprafata conacului si in care sunt expuse ca intr-un mic muzeu diverse obiecte ceramice, pisanii, cruci si pietre vechi de mormant, unelte agricole si porturi populare traditionale.

Conacul Pana Filipescu, obiective turistice Prahova, Romania

In trecut, in jurul anilor ’70, Conacul Pana Filipescu a mai trecut printr-o renovare, dupa ce a “gazduit” saci de cartofi- atunci cand functiona ca si C.A.P, dar a fost o renovare care nu a tinut prea mult…Consiliul Judetean Prahova a reusit sa renoveze Conacul Pana Filipescu pe fonduri europene- un exemplu pe care ar trebui sa-l urmeze toate autoritatile locale, pentru reabilitarea de urgenta a obiectivelor noastre istorice.

Am descoperit cu aceasta ocazie si ca acest muzeu organizeaza un traseu turistic pe urmele Cantacuzinilor, o idee pe care o salut. Asemenea idei le-am expus si eu in alte articole, cand ma intrebam cu mahnire de ce nu avem in Romania trasee turistice cu temele: „pe urmele lui Dracula„,  „descopera-i pe Tudor Vladimirescu, Brancusi, Mihai Viteazul, Constantin Brancoveanu s.a.m.d.

Impresionanta este si vasta cultura istorica a muzeografului, un tanar absolvent de istorie si arheologie, care-ti raspunde cu cea mai mare placere la toate intrebarile. O persoana dedicata, asa cum ar trebui sa fie toti muzeografii si cum am mai intalnit doar la Muzeul Aman si la Muzeul de Arta Apuseana Minovici.

Program de vizitare: luni inchis, marti-duminica 9-17, tarif 8 lei., Telefon: 0244 389 480

Am gasit la Conacul Pana Filipescu si statuia lui Mihai Viteazul, care se inrudea dupa mama cu familia Cantacuzinilor, dar nu am gasit in schimb o statuie a lui Constantin Brancoveanu- faimosul „altin bey”, care si el se inrudea cu aceasta familie dupa mama si care a avut parca o legatura mult mai puternica cu acestia.

In curtea Conacului Pana Filipescu sunt mai multe statui ale familiei Cantacuzino, familie pe care am intalnit-o in multe colturi ale Tarii Romanesti: in Bucuresti si Busteni la palatele Nababului, in Sinaia, in Ramnicu Sarat, la Casa cu Blazoane din Chiojdu, in satele apropiate Filipestii de Padure si Magureni.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

MANASTIREA GHIGHIU mi-a atras atentia in primul rand pentru ca a fost pictata de Gheorghe Tattarescu

Manastirea Ghigiu a fost ridicata in jurul anilor 1800 si a avut o istorie foarte zbuciumata, gazduind in spatiile adiacente bolnavi de holera, fiind transformata apoi de catre de nemti in Primul Razboi Mondial in fabrica de conserve, trecand prin mai multe incendii si fiind bombardata in Cel De-al Doilea Razboi Mondial.

Update: am incercat in octombrie 2017 sa mai fac cateva poze la interior, dar am gasit biserica in renovare. Asa ca va recomand sa mai asteptati, putin pana sa o vedeti in toata frumusetea ei.

Manastirea Ghighiu, obiective turistice in Prahova, atractii turistice Romania

Cand am ajuns la MANASTIREA VARBILA parca am intrat in alt decor.

Am gasit un complex frumos renovat, cu un podet rustic care facea legatura spre turnul clopotnita de la intrare. Manastirea Varbila  semana din punct de vedere arhitectural cu cea de la Conacul Bellu, din Urlati, avand aceleasi forme tipice acestui areal, forme pe care le-am mai intalnit si la Casa de Targovet din Ploiesti, la Conacul lui Iorga din Valenii de Munte si la Biserica Bucur din Bucuresti.

Ansamblul Manastirii Varbila a fost construit in jurul anilor 1500 si a fost renovat in jurul anilor 1800, iar pentru frumusetea lui a intrat in anul 1901 in “Albumul General al Romaniei”, iar in 1938 in “Enciclopedia Romaniei”.

Biserica Varbila, manastire Prahova, obiective turistice Romania, muzeu Prahova,

Am vizitat de doua ori Manastirea Varbila si de fiecare data am mai descoperit cate ceva nou. Conform vechii pisanii, pe care o gasiti in muzeul de la subsolul casei parohiale, prima biserica a fost ridicata de doi boieri frati- Dragomir Mare Spatar si Toma Banul. Aproximativ 30 de ani mai tarziu, Radu Paisie- domnitorul Tarii Romanesti, care este pictat la intrarea in biserica, este mentionat si el ca si ctitor al Bisericii Varbila, probabil refacuta acum.

Biserica Varbila, manastire Prahova, obiective turistice Romania, muzeu

Se pare ca Mihai Viteazul s-a rugat la Manastirea Varbila, inaintea unui razboi cu polonezii si din acest motiv curtea manastirii pastreaza o statuie a bravului voievod.

Biserica Varbila, manastire Prahova, obiective turistice Romania, muzeu

Biserica Varbila este foarte speciala si pentru pridvorul ei acoperit, aflat la intrare- pridvor in care va recomand sa va urcati pentru a admira de sus imprejurimile.

Biserica Varbila, manastire Prahova, obiective turistice Romania, muzeu

In muzeul Bisericii Varbila puteti vedea mobilier sculptat cu imaginea lui Mihai Viteazul, vechi pietre funerare si pisanii, tablouri si odoare bisericesti, s.a.m.d.

Intrarea gratuita. Program de vizitare: luni-vineri 10-18, sambata-duminica 9-18. Pauza de masa 12-13. Muzeograf Popa Mariana 0721002825

Biserica Varbila, manastire Prahova, obiective turistice Romania, muzeu
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Si pentru ca istoria, arta, arhitectura, natura si calatoriile se completeaza perfect cu nobletea vinului si pentru ca va aflati in renumita zona viticola Dealu Mare, va recomand sa vizitati in apropiere si Crama Domeniul Aristitei, Crama LacertACrama Domeniile SahateniCrama ServeCrama de PiatraCrama Mierla AlbaCrama BudureascaCrama Viile MetamorfosisCrama VinaliaCrama Domeniile Franco-Romane sau Crama Gramofon. Vinul se potriveste perfect cu un cadru pitoresc, cu un apus frumos sau cu o seara lunga, iar povestea acestor crame este foarte interesanta. Tot aproape de aceste obiective turistice am mai vizitat si Conacul Bellu, Crama Muzeu 1777Biserica Cetate BraduManastirea Apostolache si obiectivele turistice din Ploiesti.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

25 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *