DIN ALBA IULIA LA MAUSOLEUL LUI MIHAI VITEAZUL, SALINA DE LA TURDA SI OARBA DE MURES

Pe aceasta pagina va propun o excursie plina de istorie, care ne alimenteaza patriotismul si care parcurge locuri emotionante si unice din Romania. In vizita la Mausoleul lui Mihai Viteazul de la Campia Turzii, la cea mai spectaculoasa salina din Romania si la tabara de sculptura si mausoleul de la Oarba de Mures. Acest traseu se poate face usor din orasul Alba Iulia si poate fi combinat in functie de timp si cu alte obiective din aceasta zona.

Alba Iulia, Turda, Oarba de Mures

Prima oprire am facut-o la MAUSOLEUL LUI MIHAI VITEAZUL. Un obelisc construit in anul 1977, cu trei laturi care simbolizeaza unirea celor trei Principate. Si inaltimea lui este tot simbolica. Are 1601 centimetri ca sa ne aminteasca anul mortii domnitorului.

Mormantul lui Mihai Viteazul, obiective turistice Romania, atractii turistice judetul Alba

Dupa pierderea controlului asupra celor trei principate, datorita intereselor marilor puteri din zona, Mihai Viteazul este asasinat miseleste din ordinul imparatului habzburgilor, de catre generalul Basta – un italian de origine albaneza, angajat de imparat sa-i conduca luptele antiotomane.

Aici a fost ingropat sfantul lui trupul, iar capul a fost dus la Manastirea Dealu din Targoviste.

Adresa: Aleea Obeliscului, Turda.

In cinstea marelui voievod va recomand cu aceasta ocazie, sa vizitati si Mausoleul lui Mihai Viteazul de la Guruslau, Crucea de la Calugareni sau Troita de la Selimbar.

SALINA DE LA TURDA este cu siguranta unul dintre obiectivele turistice de top din Romania. Merita pe deplin vizitata, fiind cea mai moderna si probabil cea mai frumoasa salina din Romania. Parca nu are dimensiunea celor de la Ocnele Mari, Slanic Prahova sau Targu Ocna dar este impresionanta prin intrarea sa futurista si lifturile de acces cu fatade de sticla, ce lasa sa se vada o minunata panorama asupra salinei. Este deosebita si prin lacul sau pe care se pot face plimbari cu barca, micul muzeu cu expunerea unor utilaje medievale pentru extractia sarii si prin organizarea mult mai reusita a activitatilor recreative.

Exista dovezi ca sarea a fost exploatata in zona dinaintea romanilor. A fost apoi continuata de romani si de Imperiul Austro-Ungar. Castrul roman Potaisa a fost ridicat chiar pentru apararea salinelor de la Turda. Extragerea sarii din salina de la Turda a fost sistata complet in anii ’30, datorita concurentei minelor din zona si a dotarilor primitive ale acesteia. Salina a fost redeschisa in anii ’90 doar pentru vizitare turistica, fiind in 2010 renovata modern, cu bani de la UE.

Privind-o de sus, la coborarea cu ascensorul, salina te duce cu gandul la o colonie extraterestra sau la un decor de film Star Wars.

Adresa: Aleea Durgaului nr. 7, Turda. Program de vizitare: zilnic de la 9-17. www.salinaturda.eu

 

La OARBA DE MURES o sa gasiti un sfant mausoleu inchinat ostasilor romani din Cel De-al Doilea Razboi Mondial.  Pe aceste locuri a fost una dintre bataliile cu cele mai mari pierderi omenesti pentru Armata Romana, de circa 11.000 de ostasi. A fost un adevarat macel, datorat unui general rus, care ne comanda in acel context armata si care, a ordonat atacarea frontala a unor pozitii puternic armate, fara nici un fel de ajutor din partea artileriei.

Intr-un frumos cadru natural, o culme cu copaci razleti si priveliste asupra satului transilvan si al raului Mures, am plecat capul smerit in cinstea bravilor soldati romani. O imagine infrumusetata de numeroase sculpturi in piatra, realizate incepând cu anii ’80 in cinstea eroilor nostri, de o tabara de sculptura asemena celei de la Magura… Nu avem voie sa le uitam sacrificiul!

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Te rog sa dai share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post

29 de gânduri despre „DIN ALBA IULIA LA MAUSOLEUL LUI MIHAI VITEAZUL, SALINA DE LA TURDA SI OARBA DE MURES

  1. Pingback: OBIECTIVE TURISTICE IN PLOIESTI SI CONACUL STERE-BUCOV - TARA DACILOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.