Am avut parte in acest traseu de o excursie plina de istorie, care mi-a alimentat patriotismul si mi-a intarit iubirea pentru tara. Cu aceasta ocazie am vizitat Mausoleul lui Mihai Viteazul de la Campia Turzii-locul in care a fost omorat marele voievod, Salina Turda- cea mai spectaculoasa salina din Romania si Tabara de Sculptura Oarba de Mures. Acest traseu se poate face usor din orasele Alba Iulia, Cluj Napoca sau din Targu Mures.

Alba Iulia, Turda, Oarba de Mures

Am facut prima oprire din acest traseu la MAUSOLEUL LUI MIHAI VITEAZUL. Acesta este un obelisc construit in anul 1977, ce are trei laturi, care simbolizeaza unirea celor Trei Principate. Si inaltimea lui este tot simbolica. Are 1601 centimetri, ca sa ne aminteasca de anul mortii Domnitorului Mihai Viteazul.

Mormantul lui Mihai Viteazul, obiective turistice Romania, atractii turistice judetul Alba

Dupa pierderea controlului asupra celor Trei Principate, datorita intereselor marilor puteri din zona, Mihai Viteazul este asasinat miseleste din ordinul imparatului habzburgilor, de catre generalul Basta – un italian de origine albaneza, angajat de imparat sa-i conduca luptele antiotomane.

Aici a fost ingropat sfantul trup al lui Mihai Viteazul, iar capul lui a fost dus la Manastirea Dealu din Targoviste, de catre fratii Buzesti, cei pe care i-am intalnit la Manastirea Calui. Langa obelisc a fost ridicata o manastire, copie a celei de la Targoviste.

Adresa: Aleea Obeliscului, Turda.

In cinstea marelui voievod va recomand sa vizitati si Monumentul lui Mihai Viteazul de la Guruslau, Crucea de la Calugareni, Troita de la Selimbar, biserica din Ocna Sibiului, Biserica Mihai Voda din Bucuresti si Manastirea Dealu din Targoviste.

SALINA DE LA TURDA este cu siguranta unul dintre obiectivele turistice de top din Romania. Merita pe deplin vizitata, fiind cea mai moderna si probabil cea mai frumoasa salina din Romania. Parca nu are dimensiunea salinelor de la Ocnele Mari, Slanic Prahova, Praid sau Targu Ocna, dar este impresionanta prin intrarea sa futurista si lifturile de acces cu fatade de sticla- ce lasa sa se vada o minunata panorama asupra salinei. Salina Turda este deosebita si prin lacul sau, pe care se pot face plimbari cu barca, prin micul muzeu unde sunt expuse utilaje medievale pentru extractia sarii si prin organizarea mult mai reusita a activitatilor recreative.

Exista dovezi ca sarea a fost exploatata in zona dinaintea romanilor. A fost apoi continuata de romani si de Imperiul Austro-Ungar. Castrul roman Potaisa a fost ridicat chiar pentru apararea salinelor de la Turda. Extragerea sarii din Salina Turda a fost sistata complet in anii ’30, datorita concurentei minelor din zona si a dotarilor primitive ale acesteia. Salina Turda a fost redeschisa in anii ’90, dar doar pentru vizitare turistica, fiind in 2010 renovata modern cu bani de la UE.

Privind-o de sus, la coborarea cu ascensorul, Salina Turda m-a dus cu gandul la o colonie extraterestra, sau la un decor de film Star Wars.

Adresa: Aleea Durgaului nr. 7, Turda. Program de vizitare: zilnic de la 9-17. www.salinaturda.eu

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

La OARBA DE MURES o sa gasiti un sfant mausoleu inchinat ostasilor romani din Cel De-al Doilea Razboi Mondial. Pe aceste locuri a fost data una dintre bataliile cu cele mai mari pierderi omenesti pentru Armata Romana- de circa 11.000 de ostasi. A fost un adevarat macel, datorat unui general rus, care ne comanda in acel context armata si care, a ordonat atacarea frontala a unor pozitii puternic armate, fara niciun fel de ajutor din partea artileriei.

Mausoleul de la Oarba de Mures se afla intr-un frumos cadru natural, pe o culme cu copaci razleti si o priveliste asupra satului transilvanean si al Raului Mures Aici mi-am plecat capul smerit in cinstea bravilor soldati romani si m-am gandit ca nu avem voie sa le uitam sacrificiul.

Langa mausoleu se afla si Tabara de Sculptura Oarba de Mures, cu numeroase sculpturi in piatra, realizate incepând cu anii ’80 in cinstea eroilor nostri, de o tabara de sculptura- asemenea celor de la Magura, Naeni, Meledic.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

41 Comments

  1. Pingback: OBIECTIVE TURISTICE IN PLOIESTI SI CONACUL STERE-BUCOV - TARA DACILOR
  2. Pingback: UN TRASEU MINUNAT PE LA “GRADINA ZMEILOR”, JIBOU, MAUSOLEELE DE LA GURUSLAU SI CIUCEA – TARA DACILOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *