traseu iarna Cabana Curmatura, Piatra Craiului, Zarnesti, munte, obietive turistice Romania

CABANA CURMATURA este una dintre cele mai bine organizate si frumos amplasate cabane din muntii Romaniei. Datorita privelistii superbe pe care o are si a muntilor masivi ce o inconjoara si pentru organizarea frumoasa, cu sculpturile in lemn, mesele colorate, indicatoarele rustice, aceasta cabana este comparabila cu cabanele Malaiesti din Muntii Bucegi si Cheia din Rezervatia Buila Vanturarita.

Am plecat spre Cabana Curmatura din Bucuresti, dis de dimineata, astfel incat sa nu prindem aglomeratie pe drum si sa ajungem in 2:30 pana la punctul de pornire pe acest traseu.

Traseul pana la Cabana Curmatura este usor, putand fi parcurs si cu copii, atat iarna cat si vara. Pana la aceasta cabana drumetia dureaza circa 2-2:30 ore, urmand traseul marcat cu dunga galbena, care incepe de la FANTANA LUI BOTOROG. Este un traseu in care nu o sa duceti lipsa de apa, pentru ca incepe de la o fantana/izvor (Botorog), va asteapta pe la mijlocul lui cu Izvorul Anei si la final se termina cu izvorul de la Cabana Curmatura.

In luna martie am avut parte de doua weekend-uri in care a fost vreme ploioasa si rece si astfel a trebuit sa ne facem alte planuri, desi abia asteptam sa mai facem putina miscare la munte. Asteptarea a meritat din plin, pentru ca urmatorul weekend am fost rasplatiti cu o vreme incredibila- un sfarsit de martie cu cer senin, fara vant, calduros, dar plin de zapada. Tot traseul l-am facut prin zapada, urcand de la Fantana lui Botorog pe dunga galbena si intorcandu-ne dupa mai bine de o ora de relaxare la Cabana Curmatura, pe marcaj punct galben, prin Prapastiile Zarnestilor,

Daca veniti cu copiii va recomand sa va intoarceti tot pe traseul cu dunga galbena, pentru ca cel din Prapastiile Zarnestilor este mai lung. Daca vreti sa faceti circuit, asa cum am facut noi, va recomand sa urmati exact traseul nostru, pentru ca urcusul din Prapastiile Zarnestilor mi se pare mult mai solicitant fata de cel de la Fantana lui Botorog.

De la Fantana lui Botorog, de unde am lasat masina, am urcat lejer circa o ora pana in Poiana Zanoaga, unde privelistea s-a deschis spectaculos in fata, catre Muntii Piatra Craiului si in spate, in zare, catre Muntii Bucegi.

Cabana Curmatura a fost construita sub Saua Crapaturii in anul 1937, de catre o asociatie si reprezinta punctul de plecare pe creasta muntilor Piatra Craiului. De la Cabana Curmatura am inteles ca se poate ajunge in circa 20 de minute in Saua Crapaturii, care iti ofera o superba panorama, dar din pacate noi nu am ajuns acolo cu aceasta ocazie.

Pe traseu spre Cabana Curmatura am gasit amplasate din loc in loc, panouri informative cu flora si fauna Parcului National Piatra Craiului, asa cum am vazut si in Cheile Tisitei, Cheile Varghisului, Cheile Zanoagei, Sovata, s.a.m.d.

Asa cum mentionam mai sus, ne-am intors spre masina pe traseul marcat cu punct galben, prin Prapastiile Zarnestilor. De la Cabana Curmatura am coborat spre stanga printr-o poiana si apoi prin padure circa 1:30 pana in prapastii.

Apoi, inca in circa o ora, am strabatut si spectaculoasele Prapastii ale Zarnestilor. Aceste chei sunt deosebit de frumoase iarna, atunci cand vin aici ca sa se dea cu saniuta familii cu copii, iar vara sunt deosebit de racoroase si numai bune de o drumetie, mai ales ca drumul este blocat la un moment dat de o bariera si atunci nu sunt masini care sa te prafuiasca. Si noi mai fusesem aici pentru drumetii usoare, atat iarna cat si vara, iar o data am parcurs cu masina drumul pitoresc de la Fantana lui Botorog la satul Magura.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Incercam sa evadam weekend de weekend din Bucuresti, astfel incat sa ne bucuram de miscare, de aer curat si de peisajele minunate oferite de natura Romaniei. In astfel de trasee mereu intalnesti oameni faini, pentru ca iubitorii de natura sunt in general oameni educati. De aceasta data am stat la masa cu un cuplu care ne-a oferit niste carnati de bere, ca sa mearga cu berile colegilor mei de drum. Tot aici am intalnit-o pe doamna Viki din Zarnesti- o doamna plina de energie, in varsta de circa 70 ani, care, weekend de weekend face drumetii si care isi stabilise ca obiectiv sa faca toate varfurile peste 2000 m ale Romaniei. Toata aprecierea pentru aceasta doamna! Jos palaria!

Traseul pana la Cabana Curmatura este usor si foarte cunoscut, asa cum sunt si traseele pana la Cabana Malaiesti, la Cabana Gura Diham, Sapte Scari, Cabana Omu de la Piatra Arsa sau Varful Ciucas de la Cabana Ciucas. Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee pe harta taradacilor.ro: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

4 Comments

  1. Superb! Tocmai am fost la inceput de Mai pana la Cabana Curmatura si inca am prins zapada sus aproape de cabana si pe langa izvoare. Data viitoare si saua Crapaturii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *