TRASEU DE O ZI IN PIATRA CRAIULUI PANA LA CABANA CURMATURA, PRIN PRAPASTIILE ZARNESTIULUI.

traseu iarna Cabana Curmatura, Piatra Craiului, Zarnesti, munte, obietive turistice Romania

CABANA CURMATURA este una dintre cele mai bine organizate si frumos amplasate cabane din muntii Romaniei. Datorita privelistii superbe pe care o are si a muntilor masivi ce o inconjoara, si pentru organizarea frumoasa, cu sculpturile in lemn, mesele colorate, indicatoarele rustice, aceasta cabana este comparabila cu cabanele Malaiesti din Muntii Bucegi si Cheia din Rezervatia Buila Vanturarita. In schimb, la capitolul bucatarie, pot spune ca pana acum este prima in topul meu al cabanelor din Romania.

Din Bucuresti am plecat de dimineata, astfel incat sa nu prindem aglomeratie si sa ajungem in 2:30 pana la punctul de pornire pe traseu.

Traseul pana la aceasta cabana este usor, putand fi parcurs si cu copii, atat iarna cat si vara. Pana la cabana drumetia dureaza circa 2-2:30 ore, urmand traseul marcat cu dunga galbena, care incepe de la FANTANA LUI BOTOROG. Este un traseu in care nu o sa duceti lipsa de apa, pentru ca incepe de la o fantana/izvor (Botorog), va asteapta pe la mijlocul lui cu Izvorul Anei si la final se termina cu izvorul de la Cabana Curmatura.

In luna martie am avut parte de 2 weekend-uri in care a fost vreme ploioasa si rece, si astfel a trebuit sa ne facem alte planuri, desi abia asteptam sa mai facem putina miscare la munte. Asteptarea a meritat din plin pentru ca urmatorul weekend am fost rasplatiti cu o vreme incredibila, la sfarsit de martie cu cer senin, fara vant, calduros, dar plin de zapada. Tot traseul l-am facut prin zapada, urcand de la Fantana lui Botorog pe dunga galbena si intorcandu-ne pe marcaj punct galben prin Prapastiile Zarnestilor, dupa mai bine de o ora de relaxare la cabana.

Daca veniti cu copiii va recomand sa va intoarceti tot pe traseul cu dunga galbena, pentru ca cel din Prapastiile Zarnestilor este mai lung si poate pentru copii este mai plictisitor. Daca vreti sa faceti circuit asa cum am facut noi, va recomand sa urmati traseul nostru si nu invers,  pentru ca urcusul din Prapastiile Zarnestilor mi se pare mult mai solicitant decat cel de la Fantana lui Botorog.

De la Fantana lui Botorog, de unde am lasat masina, am urcat lejer circa o ora pana in Poiana Zanoaga, unde privelistea s-a deschis spectaculos in fata catre Muntii Piatra Craiului, si in spate, in zare, catre Muntii Bucegi.

Cabana Curmatura a fost construita sub Saua Crapaturii in anul 1937 de catre o asociatie si reprezinta punctul de plecare pe creasta muntilor Piatra Craiului. De la Cabana Curmatura am inteles ca se poate ajunge in circa 20 de minute in Saua Crapaturii, care iti ofera o superba panorama, dar din pacate noi nu am ajuns cu aceasta ocazie.

Pe traseu am gasit amplasate din loc in loc panouri informative cu flora si fauna Parcului National Piatra Craiului, asa cum am gasit si in Cheile Tisitei, Cheile Varghisului, Cheile Zanoagei, s.a.m.d.

Asa cum mentionam mai sus, ne-am intors spre masina pe traseul marcat du punct galben, prin Prapastiile Zarnestilor. De la Cabana Curmatura am coborat spre stanga printr-o poiana si apoi prin padure circa 1:30 pana in prapastii.

Apoi, inca in circa o ora am strabatut si spectaculoasele chei/prapastii. Cheile sunt deosebit de frumoase iarna, atunci vin aici familiile cu copii ca sa se dea cu saniuta, iar vara sunt deosebit de racoroase si numai bune de o drumetie, mai ales ca drumul este blocat la un moment dat de o bariera, si atunci nu sunt masini care sa te prafuiasca. Si noi mai fusesem aici pentru drumetii usoare, si iarna si vara, iar o data am parcurs cu masina drumul pitoresc de la Fantana lui Botorog la satul Magura.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Incercam sa evadam weekend de weekend din Bucuresti, astfel incat sa ne bucuram de miscare, de aer curat si de peisajele minunate oferite oricui de natura Romaniei. In astfel de trasee mereu intalnesti oameni faini, pentru ca iubitorii de natura sunt in genere oameni educati. De aceasta data am stat la masa cu un cuplu care ne-a oferit niste carnati de bere, sa mearga cu berile colegilor mei de drum, si am intalnit-o pe doamna Viki din Zarnesti- o doamna plina de energie in varsta de circa 70 ani, care, weekend de weekend face drumetii, si care isi stabilise ca obiectiv sa faca toate varfurile peste 2000 m ale Romaniei. Toata aprecierea pentru aceasta doamna! Jos palaria!

Traseul pana la Cabana Curmatura este usor si foarte cunoscut, asa cum sunt si traseele pana la Cabana Malaiesti, la Cabana Gura Diham, Sapte Scari, Cabana Omu de la Piatra Arsa sau Varful Ciucas de la Cabana Ciucas, dar va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee poate mai putin cunoscute pe harta de pe taradacilor.ro: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

3 gânduri despre „TRASEU DE O ZI IN PIATRA CRAIULUI PANA LA CABANA CURMATURA, PRIN PRAPASTIILE ZARNESTIULUI.

  1. Superb! Tocmai am fost la inceput de Mai pana la Cabana Curmatura si inca am prins zapada sus aproape de cabana si pe langa izvoare. Data viitoare si saua Crapaturii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *