Am constatat in ultimii ani cu intristare, ca multor romani le lipseste interesul pentru cunoasterea artei, istoriei, arhitecturii, a marilor nostri artisti, poeti, scriitori, conducatori, s.a.m.d. Iar cu aceasta atitudine nici nu avem cum sa ne cunoastem bine identitatea si valorile, iar muzeele noastre au putine sanse de dezvoltare la standardele europene pe care ni le dorim.
In Bucuresti, probabil din cauza populatiei mai numeroase, parca intalnesti mai multi oameni interesati de muzee, dar in provincie, in multe muzee „bate vantul”.
O mare problema vine dupa parerea mea de la conducerea acestor muzee, in care se aplica cu siguranta, ca in aproape oricare institutie de stat, principiile nepotismului si ale iresponsabilitatii. Cum sa ne mai miram atunci ca nu stiu cum sa atraga oamenii la ele. Am batut sute de kilometri ca sa vad unele muzee si nu le-am gasit deschise, desi am ajuns cu mult inaintea programului oficial de inchidere (Casa Memoriala Nicolae Titulescu, Muzeul Vasile Blendea din Ploiesti, Muzeul de etnografie din Targu Mures, s.a.m.d).
Din muzeele noastre lipsesc uniformele care dau prestanta, pecum si respectul fata de client. M-au deranjat supraveghetorii ce aveau diverse discutii personale intre ei si unii care nu se sinchiseau sa consume alimente in fata noastra…(chiar in Muzeul Taranului Roman din Bucuresti).
Intretinerea elementara a multor muzee este inexistenta. Degeaba se evoca “lipsa de fonduri”. Cu putina initiativa si poate si inventivitate se pot gasii solutii ca in orice domeniu.
Un alt neajuns al muzeelor tarii noastre este politica interzicerii fotografiatului sau permiterea contra cost, cu o taxa care depaseste de cateva ori pretul biletului. Vizitand muzeele Europei, ce contin opere inzecit mai valoroase decat ale noastre, am constatat ca fotografiatul este permis dar fara blit. O metoda eficienta de promovare gratuita, de a carei potential aceste muzee sunt constiente. Dar noi nu putem sa adoptam aceasta politica si nu inteleg de ce. Poate din prostie, nepasare, supraapreciere…
Din muzeele noastre lipseste POS-ul. Un instrument elementar care da posibilitatea platii cu cardul, pe care nu-l intalnesti nici macar in marile muzee vizitate de straini. Am intalniti totusi o exceptie de la acest „obicei”. Am avut posibilitatea sa platesc cu cardul la Muzeul de Stiinte ale Naturii din Ploiesti, un muzeu care merita felicitat pentru aceasta deschidere.
Totusi, am trecut peste aceste neajunsuri, am facut sesizarile necesare si am ramas consecvent in a vizita muzeele tarii noastre, ceea ce va incurajez sa faceti si voi.
Invatati-va copiii sa-si cunoasca si sa-si iubeasca tara!