MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE NATURALA GRIGORE ANTIPA

Muzeul Antipa, obiective turistice in Bucuresti

Vizita la MUZEUL ANTIPA m-a facut sa ma gandesc in primul rand la Muzeul Cinegetic din Posada sau la Muzeul National de Geologie de vis-a-vis. Dar acesta este mult mai vast, mai bine organizat si pus in valoare si nu este atat de rece cum par cele de mai sus. Am aflat aici cateva lucruri interesante iar pentru cei mici acest muzeu este cu siguranta captivant.

De exemplu, am aflat ca la Marea Neagra vietuiau in trecut focile- Monah, disparute in 1980 din cauza poluarii. Am descoperit scoica gigant, care poate sa ajunga pana la 200 kg si am aflat ca avem cel mai rar peste din lume, asperetele, o fosila vie contemporan cu dinozaurii ce se mai gaseste doar pe Raul Valsan.

Chiar daca l-am dus pe baiatul meu la marile acvarii din Valencia sau Genova acesta tot a venit captivat de la Muzeul Antipa. Este un mediu interesant si educativ in care poti sa revii de mai multe ori fara sa se plictiseasca. Cei care au copii stiu ca acestia urmaresc de zeci de ori acelasi film de desene animate. Al meu s-a uitat de peste 10 ori la desenele cu Atlantis, Madagascar, s.a.m.d.

Ii poti invata pe cei mici de gustosii pesti de la noi: lufarul, guvidul, calcanul, lostrita pe care o vor cunoaste si din poezia lui Voiculescu, lipanul ce se confunda ca si nume cu planta atat de cantata in cantecele de muzica popular, le poti arata rechinul ciocan sau un peste fierastrau, s.a.m.d.

Muzeul si-a inceput activitatea la sfarsitul anilor 1800 la initiativa banului Mihalache, fratele domnitorului Alexandru Ghica, care a donat colectii importante de moluste, fosile, pesti, pasari, etc. Actuala cladire este inaugurata la inceputul anilor 1900 in prezenta Regelui Carol I, atunci cand director al muzeului era Grigore Antipa, cel care a imbunatatit muzeul cu piese valoroase din intreaga lume si care a realizat primele diorame biogeografice, model preluat apoi de marile muzee ale lumii.

Program de vizitare: marti-duminica 10-18 sau 20 in timpul verii. Pret bilet 20 lei, pensionari 10 lei, elevi, studenti 5 lei.

http://antipa.ro/ro

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Daca tot sunteti aici si vremea va permite, atunci va recomand sa faceti o scurta plimbare prin PARCUL KISELEFF. Nu este un parc mare, dar sunt cateva locuri de joaca pentru cei mici si frumoase sculpturi de admirat pentru cei mari. Am gasit aici o zona cu mai multe sculpturi ale lui George Apostu.

Apoi m-am oprit la Monumentul Infanteriei Romane realizat de sculptorul Ioan Bolborea, un monument amplasat pe locul unuia mai vechi inchinat Infanteriei si realizat de Ion Jalea.

Am vazut statuia poetului Ovidiu exilat la Constanta, a lui Barbu Stefanescu Delavrancea si o statuie realizata de Oscar Han reprezentandu-l pe Nicolae Leonard- mare tenor roman nascut la Galati.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Parcul se intinde de o parte si de alta a Soselei Kiseleff, sosea care a preluat numele generalului rus Pavel Kiseleff, fost guvernator al Principatelor Romane. Despre aceasta sosea vestita am citit la Colectia de Arta Macovei, atunci cand am aflat de obiceiul plimbarilor “de la Sosea”, care era de fapt Soseaua Kiseleff. Se organizau aici in anii 1800 bataile cu flori si toata lumea buna trebuia sa vina zilnic, vara, iarna, iar la sosire caii mergeau la trap si se intorceau la pas. Tot atunci am aflat despre calatorii straini ce remarcau faptul ca trasuri atat de frumoase nu se gasesc nici la Paris sau Viena si asta m-a facut sa ma gandesc si la pasiunea din zilele noastre a romanilor pentru masini si numarul mare de masini scumpe pe care il vedem pe strazile noastre. Am mai aflat ca trasurile Bucurestiului se imparteau in categorii: clasa 1 cu felinare rosii, clasa 2 cu felinare albe si clasa 3 cu felinare negre. In Bucuresti erau renumiti si apreciati muscalii, veniti in anii 1800 cu Armata Rusa sau scopitii (intalniti si prin Delta Dunarii). Tot de la rusi vine si numele de birjar, provenind de la trasurile ce se adunau in fata Bursei din Sankt Petersburg, la care ei ii ziceau “Birja”.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie culturala!

Related Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eighty eight + = 96