Muzeul Antipa, obiective turistice in Bucuresti

MUZEUL ANTIPA este un muzeu vast si bine organizat si cred ca este unul dintre cele mai vizitate muzee din Bucuresti. Pentru cei mici acest muzeu este cu siguranta captivant, fiind probabil prima optiune in aceasta categorie de varsta. Si cei mari au ce afla atunci cand vin cu copiii sa viziteze Muzeul Antipa. Eu de exemplu am aflat ca la Marea Neagra vietuiau in trecut focile- Monah, disparute in 1980 din cauza poluarii. Am descoperit scoica gigant, care poate sa ajunga pana la 200 kg si am aflat ca avem cel mai rar peste din lume- asperetele, o fosila vie, contemporana cu dinozaurii, un peste ce se mai gaseste doar pe Raul Valsan.

Chiar daca l-am dus pe baiatul meu sa viziteze marile acvarii din Valencia sau Genova, acesta tot a fost captivat in cadrul vizitei la Muzeul Antipa. Este un mediu interesant si educativ, in care poti sa revii de mai multe ori cu copiii, fara ca acestia sa se plictiseasca. Cei care au copii stiu ca acestia urmaresc de zeci de ori acelasi film de desene animate… Al meu s-a uitat de peste 10 ori la desenele cu Atlantis, Madagascar, s.a.m.d.

Vizitand Muzeul Antipa, le poti arata celor mici o parte din gustosii pesti de la noi- lufarul, guvidul, calcanul, lostrita (pe care o vor cunoaste si din poezia lui Voiculescu), lipanul (ce se confunda ca si nume cu planta atat de cantata in cantecele de muzica populara). Le poti arata rechinul ciocan sau un peste fierastrau.

Muzeul Antipa si-a inceput activitatea la sfarsitul anilor 1800, la initiativa banului Mihalache, fratele domnitorului Alexandru Ghica, care a donat colectii importante de moluste, fosile, pesti, pasari, etc. Actuala cladire a fost inaugurata la inceputul anilor 1900, in prezenta Regelui Carol I, atunci cand director al muzeului era Grigore Antipa, cel care a imbunatatit muzeul cu piese valoroase din intreaga lume si care a realizat primele diorame biogeografice, un model preluat apoi de marile muzee ale lumii.

Program de vizitare: marti-duminica 10-18 sau 20 in timpul verii. Pret bilet 20 lei, pensionari 10 lei, elevi, studenti 5 lei.

http://antipa.ro/ro

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Daca tot sunteti aici si vremea va permite, atunci va recomand sa faceti o scurta plimbare prin PARCUL KISELEFF. Nu este un parc mare, dar sunt cateva locuri de joaca pentru cei mici si cateva sculpturi frumoase de admirat pentru cei mari. Am gasit aici o zona cu mai multe sculpturi ale lui George Apostu.

Apoi m-am oprit la Monumentul Infanteriei Romane, realizat de sculptorul Ioan Bolborea- un monument amplasat pe locul unuia mai vechi inchinat Infanteriei si realizat de Ion Jalea.

Am vazut statuia poetului Ovidiu exilat la Constanta, a lui Barbu Stefanescu Delavrancea si o statuie realizata de Oscar Han reprezentandu-l pe Nicolae Leonard- mare tenor roman nascut la Galati.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Parcul Kiseleff se intinde de o parte si de alta a Soselei Kiseleff, sosea care a preluat numele generalului rus Pavel Kiseleff, fost guvernator al Principatelor Romane. Despre aceasta sosea vestita am citit atunci cand am vizitat Colectia de Arta Macovei, cand am aflat de obiceiul plimbarilor “de la Sosea”- care era de fapt Soseaua Kiseleff. Se organizau aici in anii 1800 bataile cu flori si toata lumea buna trebuia sa vina zilnic, vara, iarna, iar la sosire caii mergeau la trap si se intorceau la pas. Tot atunci am aflat despre calatorii straini ce remarcau faptul ca trasuri atat de frumoase ca in Bucuresti nu se gasesc nici la Paris sau Viena si asta m-a facut sa ma gandesc si la pasiunea din zilele noastre a romanilor pentru masini si la numarul mare de masini scumpe pe care il vedem pe strazile noastre. Am mai aflat ca trasurile Bucurestiului se imparteau in categorii: clasa 1 cu felinare rosii, clasa 2 cu felinare albe si clasa 3 cu felinare negre. In Bucuresti erau renumiti si apreciati muscalii, veniti in anii 1800 cu Armata Rusa sau scopitii (intalniti si prin Delta Dunarii). Tot de la rusi vine si numele de birjar, provenind de la trasurile ce se adunau in fata Bursei din Sankt Petersburg, la care ei ii ziceau “Birja”.

Chiar daca este mic ca si intindere, merita sa vizitati si Parcul Kiseleff.  Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie culturala! Pentru alte obiective turistice si istorice din Bucuresti va rog sa cititi articolele din meniul: https://www.taradacilor.ro/category/obiective-turistice-in-bucuresti/

Similar Posts

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *