CASA ION MINCU, BISERICA ANGLICANA SI BISERICA ARMENEASCA

Am ajuns iarasi in zona Parcului Gradina Icoanei si am fost surprins sa gasesc cu aceasta ocazie un festival si sa pot vizita Casa Memoriala Ion Mincu si Biserica Anglicana.

CASA ION MINCU este casa in care a locuit marele nostru arhitect. A cumparat casa la sfarsitul anilor 1800 de la un arhitect italian si a modificat-o punandu-si amprenta cu stilul neoromanesc, in ancadramentele usilor, cornise, braie, ferestre, scarile interioare de lemn. Casa apartine acum Ordinului Arhitectilor din Romania.

Ion Mincu a proiectat capela Cantacuzino din Cimitirul Bellu, anexa Manastirea StavropoleosCatedrala Sfintii Petru si Pavel din Constanta, Casa Doina de pe Kiseleff, Scoala Centrala de Fete din BucurestiPalatul Administrativ din Galati, iar numele lui a fost dat universitatii de arhitectura din Bucuresti.

Am remarcat inca de la intrare scarile din fata casei, care au o prelungire ce era foarte utila pentru cei ce coborau din trasurile vremii.

Mi-a placut ca a preluat de la bisericile romanesti la exteriorul casei, acolada care-i inconjoara blazonul si braul zimtat, iar la interior medalioanele cu sfinti pictate pe pereti si modelele arhaice din balustradele de lemn .

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

BISERICA ANGLICANA este singura de acest fel din Bucuresti. A fost construita pe un teren primit cu titlu gratuit de la Statul Roman de ambasadorul Marii Britanii. Biserica a fost construita si cu sprijinul Reginei Maria a Romania, ea fiind de neam englez.

Aceste obiective se afla in vecinatatea vechiului Cartier Armenesc si daca tot sunteti aici va invit daca mai aveti timp, sa vizitati Muzeul Pallady gazduit de Casa Melik– cea mai veche constructie civila a Bucurestiului si Biserica Armeneasca.

BISERICA ARMENEASCA este deschisa in fiecare zi pana la orele 14, fara taxa de vizitare si mi-a amintit de orasul Gherla sau Armenopolis unde am vazut opera celebrului pictor Rubens. Biserica a fost proiectata de Dimitrie Maimarolu- arhitectul intalnit la Palatul Patriarhiei si la Cercul Militar de pe Calea Victoriei.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru o noua plimbare culturala! 

Un gând despre „CASA ION MINCU, BISERICA ANGLICANA SI BISERICA ARMENEASCA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *