FATA IN FATA CU LILIACUL LUI TRAIAN VUIA

Muzeul Aviatiei din Bucuresti, obiective turistice Romania, Traian Vuia, Aurel Vlaicu, avion, elicopter

Am prins un sfarsit de saptamana liber si am mers cu baietelul nostru si cu prietenii lui din parc sa le aratam MUZEUL AVIATIEI DIN BUCURESTI. Nu am pornit cu asteptari prea mari pentru ca stiam care este starea generala a muzeelor din Romania comparativ cu muzeele altor tari europene. Am incercat sa vedem partea plina a paharului si sa fim satisfacuti de bucuria si curiozitatea baietilor.

Muzeul are o parte in aer liber unde sunt exponatele mai mari, avioane, elicoptere, radare, rachete, tunuri antiaeriene si o cladire in care sunt expuse lucrurile de dimensiuni mai mici, documente, tablouri, fotografii, machete, arme, s.a.m.d.

Desi am crescut intr-un astfel de mediu si am zburat de mai multe ori cu elicopterul au fost cateva lucruri pe care si eu le-am gasit interesante. Am descoperit ca ofiterii romani de aviatie aveau o inclinatie artistica deosebita, probabil din cauza timpului liber pe timp de pace. Am vazut expuse aici mai multe carti si poezii scrise de acestia precum si mai multe picturi interesante.

Muzeul Aviatiei, tablou
Muzeul Aviatiei, tablou

Muzeul Aviatiei, Bucuresti (44)

Am zambit la reclamele si posterele vechi si am aflat mai multe detalii despre admirata statuie a aviatorilor pe langa care trec zilnic.

Muzeul Aviatiei, Bucuresti (32)

Muzeul Aviatiei, Bucuresti (31)

Se gasesc multe lucruri interesante in acest muzeu, lucruri care iti dau cel putin startul pentru aprofundare. Pe langa “liliacul” din standul lui Traian Vuia, inventator si pionier al aviatiei mondiale si al lui Henri Coanda, inventatorul avionului cu reactie, am mai vazut si obiecte ce au apartinut romancei Smaranda Braescu, campioana mondiala la parasutism, ale lui Ion Stroescu, inventator roman si constructorul tunelului aerodinamic din Paris, apoi documentele primei scoli de pilotaj din Romania infiintate la inceputul anilor 1900 de Mihail Cerchez, general in Razboiul de Independenta al Romaniei si ale lui Conrad Haas, un sibian de origine austriaca, precursor al zborului cu racheta. Nu tin minte sa fi vazut ceva despre mediesanul Herman Oberth, un al contributor la inventia rachetei.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Ca si impresie generala pot sa spun ca sunt multe lucruri de imbunatatit la acest muzeu:

  • In primul rand trebuie sa fie mult mai bine intretinut. Avioanele din exterior sunt prafuite si ruginite nefacand cinste Armatei Romane. Mult mai bine intretinut mi s-a parut Muzeul Militar din Bucuresti sau Muzeul Marinei din Constanta.
  • Muzeul inchis este extreme de slab luminat, parca am intrat intr-o pestera fara sa fiu anuntat sa-mi iau cu mine lanterna…
  • Nici un exponat nu este prietenos cu copiii asa cum am vazut in muzeele din Suedia, unde copiii sa poata experimenta, sa intre intr-un avion, etc. Aici persista mentalitatea comunista romaneasca “Nu e voie, nu atinge!”
  • Accentul muzeului trebuie pus pe o educare a vizitatorilor privind lucrurile marete realizate de compatriotii nostri dar lucruri usor de retinut si pe experimentare, pentru ca atunci retii mai usor orice informatie.
  • In final pot sa spun ca pretul de 15 lei a fost chiar exorbitant pentru starea muzeului.

Chiar si asa va incurajez sa mergeti sa vizitati acest muzeu, sa le dati feedback si sa le trimiteti sugestii.

Adresa: Strada Fabrica de Glucoza, nr. 2-4. Program de vizitare: marti-vineri 8-16, sambata-duminica 9-17.

http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=682

http://www.roaf.ro/?page_id=854

Daca ti-a placut articolul te rog sa ma sustii pe facebook cu un share, like, astfel incat sa ne promovam tara la cat mai multe persoane.

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar de acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post

3 gânduri despre „FATA IN FATA CU LILIACUL LUI TRAIAN VUIA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− two = six