In acest traseu interesant din inima Ardealului, am pornit din Statiunea Bazna pe un fundal de basm, cu paduri dese, dealuri aurii cu forme ciudate si frumoase case colorate, pana am ajus la bisericile fortificate din Bagaciu, Curciu si Darlos- vechi biserici sasesti pictate la interior si la exterior. Aceste trei biserici sunt renumite prin sculpuri gotice interesante, basoreliefuri romane incastrate in pereti si tunelurile misterioase care parasesc fortificatiile, pentru a se pierde in padurile dese din imprejurimi.
Dupa ce treceti de Medias veti ajunge in DARLOS unde, trebuie sa va opriti neaparat sa vizitati biserica saseasca ce a fost construita intre dealurile aurii in jurul anilor 1400.
Fortificatia bisericii Darlos nu s-a mai pastrat, in schimb, zidurile exterioare uimesc prin relicvele romanice gasite in zona si incastrate acum in acestea, la fel cum am mai intalnit si la bisericile Strei si Densus. Am vazut la biserica saseasca din Darlos o sculptura de taur cu corp de sarpe- probabil o intruchipare a zeului persan Mithras. Acest zeu a fost venerat ca zeu al razboiului de soldatii romani de origine asiatica si a patruns masiv in Dacia.
La unul dintre colturile bisericii din Darlos am zarit o sculptura ce aduce a cap de femeie. Aceasta parca pozeaza ganditoare, privind in departare, in asteptarea sotului de la razboi.
Batai de cap mi-a dat in schimb deslusirea unei placi maronii cu un basorelief sters, a carei imagine si scriere inca nu a putut fi inteleasa de nimeni.
Dupa anii ’90 tinerii au poreclit Darlos-ul in gluma „DarLOS Angeles”, dar numele satului in limba sasilor se pare ca insemna „lasa-i sa traiasca acolo” si impreuna cu vestigiile romane gasite aici, ma fac sa ma gandesc la faptul ca sasii ajunsi in zona Mediasului pe la 1200, au intalnit aici o seama de urmasi daco-romani sau vlahi…
La interior, valoarea bisericii sasesti din Darlos este imbogatita cu o pictura murala realizata pe ambii pereti, cu sculpturi de piatra si cu scaune incastrate in perete.
Sunati inainte pentru vizitare la datele de contact: Gabra Alexandru- telefon 0735564994 sau incercati-va norocul pur si simplu in curtea din incinta Bisericii Darlos. Nu se percepe un cost pentru vizitare, dar puteti sa donati ceva pentru intretinerea bisericii.
Am pornit apoi spre satul CURCIU– un sat care a fost locuit inca din epoca bronzului, continuand cu perioada daca, iar apoi cu sosirea sasilor.
Biserica fortificata din Curciu dateaza din jurul anilor 1400 si ofera o frumoasa priveliste asupra satului. M-a impresionat in primul rand prin maretia portalul ei gotic, frumos sculptat, cu animale, monstri, capete de oameni, struguri si alte motive vegetale. Mai trebuia sa pastreze alaturi si doua statui care au disparut in negura timpului, ramanand astazi doar soclurile ce amintesc de ele. Forma usii de la intrare in biserica saseasca din Curciu seamana cu cele ale bisericilor din Moldova, care probabil au fost construite de aceeasi mesteri sasi.
La interior am ramas fixat pe imaginile expresive din picturile murale- ce relevau maiestria pictorului, de scaunele clericilor incastrate in perete- asa cum am vazut si la cea din Darlos si de sculptura in piatra a tabernacolului- dulapiorul sau mai degraba nisa in care preotul pastra obiectele de cult.
Un aspect deosebit, pe care nu l-am mai intalnit pana acum la o biserica fortificata din Transilvania, a fost si tunelul din spatele altarului. Nu se stie cu ce facea legatura acest tunel, dat fiind ca la un punct, bravii exploratori ai acestuia s-au intors din drum, din cauza pamantului surpat.
La exterior, se remarca prin capetele de oameni sculptate la colturile bisericii, prin capela gotica incastrata intr-unul dintre zidurile groase si prin intrarea ce se facea pe sub Turnul Slaninii-locul in care satenii isi pastrau sursa de energie.
Ghidul bisericii fortificate din Curciu locuieste chiar langa aceasta. Bateti in poarta casei si o sa o vina sa va deschida doamna Dana Crisan care pastreaza in prezent cheile. Mie mi-a deschis imediat, foarte serviabila si prompta. S-a grabit sa-si ia biletele, si plina de entuziasm, a inceput sa-mi povesteasca cate ceva despre istoria bisericii. Am inteles ca este profesoara de engleza si de germana a satului, iar lucrul acesta m-a bucurat, pentru ca sunt cunostinte care se potrivesc foarte bine unui ghid. Mi-a povestit ca in ultimii ani numarul de turisti straini s-a marit, in special de polonezi si am realizat cu parere de rau, confirmat si de alte vizite similare, ca sasii mai vin destul de rar si ca romanii sunt mai putini interesati de vestigiile care au fost ridicate chiar pe pamantul lor…
Contact Dna Dana Crisan, telefoane: 0742077290 si 0269257361. Pret bilet 5 lei.
Am pornit apoi printr-o frumoasa padure pana in Satul Bagaciu. Aceasta padure este plina de animale salbatice si aproape de fiecare data am vazut aici caprioare, iepuri si vulpi. La intrarea in Bagaciu va vor intampina casele tiganesti, conducandu-va pana la BISERICA FORTIFICATA BAGACIU.
Satul BAGACIU a luat fiinta in anii 1300 si undeva pe la sfarsitul lor, s-a ridicat si actuala biserica fortificata. BISERICA FORTIFICATA BAGACIU m-a impresionat in primul rand prin alura sa puternica, cu turnul clopotnita construit la capatul navei si un alt turn inalt ce inchide centura de ziduri.
La interiorul bisericii sasesti din Bagaciu am gasit primul altar care se deschide ca o carte, pereti pictati- dar nu atat de bine pastrati ca la Malancrav sau Curciu si din nou un tunel care se pierdea departe pe sub altar, asemenea celor de la Archita si Curciu.
Date de contact: Susanne Salcianu telefon 0740243853.
Satul Bagaciu mai era renumit in trecut si pentru Crama Bagaciu, care din pacate este in paragina, fiind in executare acum la o banca. Nenumaratele vii ce o inconjurau, plantate pe frumoasele dealuri terasate, au fost in mare parte distruse, dar au aparut in schimb in sat alti viticultori particulari, un francez si un neamt, care au replantat o parte din terase.
Daca vreti sa va intoarceti mai repede in Bazna, va recomand sa o luati prin Deleni, cand la iesirea din Satul Bagaciu o sa aveti o frumoasa priveliste asupra bisericii fortificate si a satului.
Daca nu va grabiti, atunci mergeti pe la crama mentionata mai sus si/sau intoarceti-va prin satul GANESTI unde, va puteti opri la masa la un complex turistic aflat pe domeniul unui vechi conac boieresc al Familiei Haller.
Pozele de mai jos nu au legatura cu acest complex, ci cu frumoasa viata a satului Ganesti unde, s-a nascut si Visarion Roman- cel care a fondat in anii 1800 la Sibiu Banca Albina- prima banca a romanilor din Transilvania, iar in comuna lipita Seuca, a fost preot Gheorghe Maior, tatal lui Petru Maior, renumitul membru al Scolii Ardelene si aparator al drepturilor natiunii romane.
De aici puteti vizita usor si Orasul Sighisoara, bisericile fortificate din Biertan, Richis, Iacobeni, Apold, Castelul Bethlen din Cris, Orasul Medias si bisericile fortificate din Mosna si Alma Vii, Cetatea Slimnic, turnul inclinat al bisericii Rusi, bisericile fortificate Agarbiciu, Axente Sever, Valea Viilor, Crama Villa Vinea, s.a.m.d.
Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta! Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee iteresante pe harta de pe taradacilor.ro: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/
4 Comments