SINCA VECHE, PREJMER, HARMAN, FELDIOARA

Cetatea Feldioara renovata, Marienburg, obiective turistice Brasov, Romania, program de vizitare,

Din Brasov va propun un alt traseu interesant, care incepe cu o plimbare printr-un minunat parc ecologic creat in jurul schit-ului rupestru de la Sinca Veche, apoi o vizita la doua dintre cele mai puternice cetati din Transilvania, Prejmer si Harman si in final pe la cetatea cavalerilor teutoni de la Feldioara.

Brasov, Sinca Veche, Prejmer, Harman, Feldioara

La SINCA VECHE am descoperit intr-un cadru natural superb doua schituri sapate in stanca si un parc ecologic ingenios creat. Un loc cu adevarat special, unde, mana omului a modelat atat de bine natura, respectand-o, astfel incat ingerinta lui sa deranjeze cat mai putin. Dubla manastire mentionata inca din anii 1700 m-a impresionat prin cupola ei prin care se putea admira cerul, asa cum am vazut la Parteonul din Roma. Scobiturile ei m-au dus imediat cu gandul la casele hobbitilor din filmul Lord of The Rings iar plimbarea prin parcul care te indemna la relaxare si admiratie m-a facut sa uit complet de trecerea timpului.

Sinca Noua, Sinca Veche, schituri rupestre, obiective turistice in jurul Brasovului

Sinca Noua, Sinca Veche, schituri rupestre, obiective turistice in jurul Brasovului

Locuri asemenatoare am mai vazut in Romania si la Bozioru si Alunis, la Corbii de Piatra, la Cetateni, la Turnu, pe langa Putna.

De retinut este si faptul ca din acest sat s-au tras stramosii ardeleanului Gheorghe Sincai, reprezentant marcant al Scolii Ardelene, luptator pentru drepturile romanilor din Transilvania si unul dintre autorii documentului Supplex Libbelux Vallachorum Transilvanie adresat Imparatului Habzburgic pentru recunoasterea drepturilor natiunii romane.

http://sincaveche.ro/parc-ecologic-tara-fagarasului

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Biserica fortificata din PREJMER este inscrisa pe lista UNESCO si este cea mai bine pastrata biserica fortificata din Romania. Inceputurile ei pornesc din prima jumatate a anilor 1200, atunci cand se initiaza constructia acesteia cu ajutorul cavalerilor teutoni. Acestia au venit in zona pentru apararea granitei Regatului Ungariei in principal impotriva tatarilor, care intrau prin pasul Buzau. Si ea a primit stilul gotic de la Abatia din Carta, despre a carei importanta v-am vorbit in alt articol.

Cetatea fortificata Unesco, Prejmer

Biserica fortificata Prejmer, sit Unesco, obiective turistice in jurul Brasovului
Am vizitat fortificatia de mai multe ori, in randuri diferite, mereu cu alti prieteni si intotdeauna mi-a facut mare placere sa o admir, sa-mi improspatez amintirile, sa ma bucur de imaginea ei impunatoare. Biserica gazduieste si ea un muzeu cu obiecte sasesti, asemenea bisericii de la Viscri, iar in plus fata de incaperile de depozitat slanina si granele, pe care le aveau mai toate bisericile fortificate, aceasta era dotata si cu clase de scoala si cu peste 200 de camerele pentru locuit.

Biserica fortificata Prejmer, sit Unesco, obiective turistice in jurul Brasovului

Biserica fortificata din Prejmer, Unesco, sala de scoala

Biserica fortificata din Prejmer, Unesco, sala de scoala
Ce mi s-a parut diferit fata de alte asemenea fortificatii a fost in primul rand drumul de straja. Acoperit, destul de larg, presarat cu metereze, cu guri pentru aruncarea materialelor inflamabile si inzestrat cu “orga mortii”- o gura pentru tragerea simultana cu mai multe arme. Nu am avut cum sa nu remarc aici si toaletele incastrate in zid prin care strajerii asigurau si ornamentrea zidurilor exterioare…

Program de vizitare: luni-sambata 9-18, duminica de la 10:30-18, luni inchis. Telefon: 0268362042.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Biserica fortificata din HARMAN sau Honigsberg-adica Muntele Mierii, cum se numea in germana, mi s-a parut a fi copia mai mica a bisericii Prejmer. Asemanarile principale intre cele doua constructii sunt perioada in care au fost ridicate, Cavalerii Teutoni care au initiat constructia si influenta abatiei cistericiene de la Carta, sub a carei supunere au fost amandoua.
Dupa memorie, un lucru care deosebeste evident cele doua constructii, este intrarea in incinta fortificatiilor. Aceasta nu se mai face printr-o poarta cu hersa, un fel de grilaj ca la Prejmer ci printr-un pridvor lung, cu pereti pictati si cu un frumos fronton ce aminteste de arhitectura caselor sasesti construite in perioada in care Transilvania facea parte din Imperiul Austriac. Turnul mare este si aici strajuit de cele patru turnulete, ca la alte orase din Transilvania, un lucru care simboliza dreptul urbei de a judeca.

Program de vizitare: http://ro.harmaninfo.com/vizitarea-cetatii. Telefon contact:Dan Ioan Ilica-Popescu, telefon: (+4)0729745210

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Am vizitat FELDIOARA de mai multe ori, atras de importanta ei istorica, data de prezenta celei mai importante fortificatii din tara noastra a faimosilor cavaleri teutoni, cavaleri pe care i-am vizitat si in Polonia la impozanta fortificatie de la Malbork sau Marienburg, asa cum se numea si Feldioara in trecut.

Cetatea Feldioara renovata, Marienburg, obiective turistice Brasov, Romania, program de vizitare,Cetatea Mariei, pentru ca Fecioara Maria era patroana ordinului, a fost ridicata din lemn in anii 1200, pe cand cavalerii teutoni au fost invitati de regele Ungariei ca sa apere recentele terenuri din Transilvania adaugate regatului. Ordinul militaro-religios al cavalerilor germanici s-a infiintat la Acra, in Palestina, iar dupa invingerea fortelor cruciate acestia au ramas un timp in Tara Barsei. Timp de circa 14 de ani au ridicat aici mai multe fortificatii, si-au marit teritoriul spre Moldova si au facut incursiuni inspre Dunare, iar acest lucru a ingrijorat regalitatea maghiara care a venit cu oaste si i-a alungat.

In prezent cetatea este putin populata si animata, asa cum este si cetatea Rupea, dar am gasit totusi intr-o incapere aici, amintirea unei sarbatoare pagane. Armindeni-ul este sarbatoarea de 1 Mai, un copac impodobit cu spice de grau pentru rodul pamantului, este “ziua pelinului”, crezandu-se ca pelinul cules in aceasta zi are efecte bune in tratarea stomacului si a ochilor sau “ziua betivului”, ziua in care oamenii beau vin rosu cu pelin.

Am ajuns aici si cand cetatea teutonilor era in ruina si am avut un sentiment de descoperire importanta. Parca ii vedeam pe aprigii cavaleri pregatiti de lupta, calare pe masivii lor cai si imbracati in frumoasa lor armura, gata sa apere hotarul Regatului Ungariei de incursiunile cumanilor.

Am asteptat apoi in fiecare an renovarea cetatii si deschiderea oficiala, prelungita de la un an la altul. Nu am mai rezistat si am vorbit in martie 2018 cu cei de la centrul de informare turistica din sat, care au fost draguti si au anuntat paznicul despre vizita noastra. Cetatea este frumos renovata, desi, ca la noi, lucrarea nu a fost facuta temeinic, pentru ca tencuiala zidurilor a inceput sa cada inainte ca cetatea sa fie deschisa publicului. Chiar daca turnurile in care se adaposteau cavalerii inca nu sunt populate cu obiecte, cetatea merita vizitata pentru privelistea raului Homorod si a imprejurimilor, pentru a-i cunoaste istoria si pe faimosii luptatori (http://www.deutscher-orden.at/site/lang/en) pe care i-am retinut dupa roba lor alba ce purta pe piept o cruce neagra, spre deosebire de cavalerii templieri care aveau o cruce rosie sau de ceilalti cavaleri stabiliti temporar la noi in tara, ospitalierii sau ioanitii, ce purtau pe piept o cruce alba.

Nu stiu cat din forma actuala a cetatii Feldioarei se pastreaza de pe timpul cavalerilor teutoni, doarece cetatea a fost distrusa de tatari, apoi de Vlad Tepes, de moldoveanul Petru Rares si refacuta in timp de cistericieni si de populatia de sasi stabilita in zona. Nici nu as putea compara cetatea Feldioarei cu castelul Malbork, intre aceste doua fortificatii fiind o diferenta de 200 de ani, iar cel din urma a fost construit in perioada de apogeu al cavalerilor teutoni, dar cred ca este un obiectiv turistic important pe care trebuie sa-l cunoastem si cu care trebuie sa ne mandrim, un obiectiv turistic pe care il putem prezenta in primul rand polonezilor si germanilor.

Nu plecati din Feldioara inainte sa faceti si o scurta plimbare prin sat, sa admirati casele sasesti, sa vizitati biserica si centrul de informare turistica.

Cetatea Feldioara renovata, Marienburg, obiective turistice Brasov, Romania, program de vizitare

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Va rog sa dati share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

12 gânduri despre „SINCA VECHE, PREJMER, HARMAN, FELDIOARA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *