HAI HUI PRIN SFANTU GHEORGHE SI O VIZITA LA CONACUL DIN ARCUS

obiective turistice in jurul Brasovului, Sfantu Gheorghe, Conacul Arcus, descopera Romania

Imprejurimile Brasovului ofera multe obiective turistice iar calea secuimii te aduce cel mai usor in Sfantu Gheorghe, de unde, dupa ce ai admirat ce are orasul mai frumos de oferit mai poti face un slalom pe la vechile biserici maghiare fortificate si pe la minunatul conac de la Arcus, adaugand si aceste frumoase obiective la salba de nestemate a Brasovului alaturi de Prejmer, Harman, Feldioara, Sinca Veche, Rasnov, Bran, Rupea, Cheia, s.a.m.d.

Sfantu Gheorghe si Arcus, Brasov, atractii turistice, descopera Romania

Pana acum SFANTU GHEORGHE a fost pentru mine un oras de tranzit, fara sa ma gandesc vre-o data, sa-l am ca si obiectiv principal. Insa de un timp astepta si el pe lista sa-i vina randul la o vizita aprofundata si cu prima ocazie s-a prezentat impecabil.

Am ajuns in centrul orasului unde voiam sa vizitam principalul obiectiv al acestuia, MUZEUL SECUIESC.

Am descoperit intr-o cladire cu o arhitectura interesanta, un muzeu complex, infiintat in anii 1800. Cladirea m-a impresionat prin forma ei onesta dar impunatoare, un fel de conac cu inspiratie din viata si arhitectura secuiasca.

Detaliile te surprind placut inca de la inceput cu modelul usii si al manerului, cu felinarele sobre, cu imensele vitralii din holul de la intrare si cu modelele balustradei.

Este un muzeu foarte bine organizat asa cum l-am gasit si pe cel de la Cetatea Ciucului dar am gasit aceeasi problema ca in mai toate muzeele din Romania, am intalnit doar supraveghetori care nu stiu nimic despre nici un exponat…

Ce am gasit interesant in acest muzeu?

In primul rand voiam sa vad artefactele uneia dintre cele mai vechi culturi din Europa, cultura Ariusd-Cucuteni, apoi margelele scitice si obiectele dace.

M-am bucurat apoi de frumoasele dulapuri pictate din anii 1800, lazile de zestre sculptate ce datau din anii 1700 si am admirat produsele de artizanat din ceramica, lemn sau scoarta de copac.

Voiam sa vad si tunul lui Aron Gabor, despre care citisem in cartea cu revolutia de la 1848 a lui George Baritiu. Un secui care a fost luat in deradere la inceput de compatriotii sai dar apoi glorificat, atunci cand le-a construit tunuri maghiarilor revolutionari.

Un erou al secuilor care trebuie respectat ca oricare erou iar ambitia lui de a construi tunuri este demna de apreciere, chiar daca le-au folosit si impotriva romanilor carora nu voiau sa le dea drepturi egale. Iar cu aceasta ocazie imi exprim din nou speranta ca si compatriotii maghiari sa respecte numele eroilor romani asa cum o facem si noi cu ai lor, chiar daca acestia au luptat de-a lungul istoriei impotriva romanilor. Am vazut in multe locuri din Romania statui ale lui Kossuth, Petofi Sandor sau Bem dar nu am auzit nici un roman sa-l spanzure pe vre-unul dintre ei prin vre-o piata publica din Romania sau Ungaria si apoi sa fie si aparat de comunitatea lor…

Am descoperit faptul ca aveau in muzeu si o biblioteca unde exista posibilitatea sa studiezi manuscrisele si documentele vechi, am apreciat ca fotografiatul era permis dar fara blit si ca aveau preturi diferentiate pentru familii.

Am gasit aici prima biblie tradusa in limba maghiara, undeva prin Moldova si am studiat de aproape un altar de biserica.

Mi-au placut si cahlele cu cavaleri si armamentul medieval.

Am studiat cu interes si expozitiile de stiinte ale naturii, de arta, precum si lapidariumul de afara.

Program de vizita luni-vineri 9-16, sambata-duminica 9-14. Intrare 10 lei de persoana.

VEZI MAI MULTE FOTOFRAFII AICI

 

Zona secuiasca este o zona care atrage tot mai mult, o zona cu o diversitate frumoasa care trebuie si ea incurajata sa se dezvolte, ca multe alte zone ale Romaniei.

Totusi initiativa si cea mai importanta contributie vine intotdeauna de la locuitorii sai, care cu mintea deschisa si lipsiti de aroganta, trebuie sa arate lumii ce au mai bun si mai frumos, nu inchiderea in comunitatea proprie si incurajarea copiilor sai sa nu invete limba tarii in care traiesc…

Dupa vizitarea muzeului am facut o plimbare prin micutul parc central si zona pietonala iau apoi m-am intors pe langa statuia lui Mihai Viteazul si am luat masina spre cea mai veche biserica a orasului.

BISERICA FORTIFICATA REFORMATA a fost ridicata in anii 1300 iar turnul actual in anii 1800, in locul celui vechi ce s-a daramat la un moment dat.

Situata strategic pe un deal, priveste cu interes viata micutului oras care se desfasoara la picioarele sale.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Pentru ca am vazut la muzeu si reproduceri dupa frumoasele picturi murale din biserica CHILIENI  mi-am dorit sa o vad si pe aceasta si m-am indreptat apoi inspre ea. Din pacate nu l-am gasit acolo pe preot ca sa-mi deschida si am plecat dezamagit mai departe catre urmatorul obiectiv.

Si la biserica fortificata din GHIDFALAU am ajuns dupa ce am observat-o si pe ea pe o harta, dar nici aici nu am avut noroc sa fie deschisa.

Am plecat mai departe spre conacul ce astepta vizita mea de mai bine de un an. Din pacate am ajuns la el dupa ce a fost retrocedat mostenitorilor si l-am gasit inchis, dar am vizitat frumosul sau domeniu in care se simtea atat de bine, amplasat in mijlocul copacilor seculari, alaturi de multimea de statui si de iazul cu podet.

CONACUL DIN ARCUS a fost construit in anii 1800 in stil neobaroc de catre un nobil ungur si a gazduit dupa nationalizare un orfelinat, un sediu CAP si apoi a fost renovat pentru a deveni casa de vacanta a lui Nicu Ceausescu.

Sper ca viitorii proprietari sa se inteleaga cu Statul Roman si sa contribuie si cu acest obiectiv pe harta turistica a Romaniei frumoase. Pana atunci puteti totusi sa-i faceti o vizita si sa-l surprindeti in fotografii, profitand totodata si de o plimbare placuta prin padurea lui.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Calatorie placuta !

Va rog sa distribuiti articolul pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

PS: Apasati mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si veti ajunge direct la harta google iar de acolo daca apasati butonul “navigare” va va duce direct la destinatia turistica…

Related Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 2 = two