obiective turistice in jurul Brasovului, Sfantu Gheorghe, Conacul Arcus, descopera Romania

In imprejurimile orasului Brasov se gasesc destul de multe obiective turistice, iar calea secuimii te duce cel mai usor in Sfantu Gheorghe, de unde, dupa ce ai admirat ce are orasul mai frumos de oferit, mai poti face un slalom pe la vechile biserici maghiare fortificate si pe la minunatul conac de la Arcus, adaugand si aceste frumoase obiective la salba de nestemate a Brasovului, alaturi de Prejmer, Harman, Feldioara, Sinca Veche, Rasnov, Bran, Rupea, Cheia, s.a.m.d.

Sfantu Gheorghe si Arcus, Brasov, atractii turistice, descopera Romania

Pana acum orasul SFANTU GHEORGHE a fost pentru mine doar un oras de tranzit. De aceasta data insa, a fost obiectivul principal, atunci cand ne-am oprit in centrul orasului, ca sa-l vizitam. Am facut mai intai o tura a centrului istoric si am admirat cladirile vechi, apoi, ne-am oprit la principalul obiectiv turistic al orasului, la MUZEUL SECUIESC.

Am descoperit intr-o cladire cu arhitectura interesanta, un muzeu complex, infiintat in anii 1800. Cladirea m-a impresionat prin forma ei onesta dar impunatoare, un fel de conac cu inspiratie din viata si arhitectura secuiasca.

Detaliile cladirii ce gazduieste MUZEUL SECUIESC, m-au surprins placut inca de la inceput, prin modelul usii de la intrare si al manerului, prin felinarele sobre, imensele vitralii din holul de la intrare si modelele balustradei.

MUZEUL SECUIESC din Sfantu Gheorghe este un muzeu foarte bine organizat, asa cum este si cel de la Cetatea Ciucului, dar am gasit aceeasi problema ca in mai toate muzeele din Romania, supraveghetorii care nu stiu nimic despre niciun exponat…

Ce am gasit interesant in acest muzeu? In primul rand artefactele uneia dintre cele mai vechi culturi din Europa- cultura Ariusd-Cucuteni, margelele scitice intens colorate si o serie de obiecte dacice.

M-am bucurat apoi de frumoasele dulapuri pictate, realizate in anii 1800, de lazile de zestre sculptate ce datau din anii 1700 si am admirat produsele de artizanat din ceramica, lemn sau scoarta de copac.

Voiam sa vad si tunul lui Aron Gabor, tun despre care citisem in cartea cu Revolutia de la 1848 a lui George Baritiu. Aron, un secui care a fost luat in deradere la inceput de compatriotii sai, a fost mai apoi glorificat de catre acestia, atunci cand, le-a construit tunuri revolutionarilor maghiari.

Un erou al secuilor care trebuie respectat ca oricare erou, iar ambitia lui de a construi tunuri este demna de apreciat, chiar daca le-au folosit si impotriva romanilor, carora ungurii nu voiau sa le acorde drepturi egale. Iar cu aceasta ocazie imi exprim din nou speranta ca si compatriotii maghiari sa respecte numele eroilor romani, asa cum o facem si noi cu ai lor, chiar daca acestia au luptat de-a lungul istoriei impotriva romanilor. Am vazut in multe locuri din Romania statui ale lui Kossuth, Petofi Sandor sau Bem, dar nu am auzit niciun roman sa-l spanzure pe vre-unul dintre ei prin vreo piata publica din Romania sau din Ungaria si apoi sa fie si aparat de comunitatea lor…

Am descoperit faptul ca aveau in MUZEUL SECUIESC si o biblioteca, unde exista posibilitatea sa studiezi manuscrisele si documentele vechi. Am apreciat ca fotografiatul era permis, dar fara blit si ca aveau preturi diferentiate pentru familii.

Am gasit in MUZEUL SECUIESC si prima biblie tradusa in limba maghiara, undeva prin Moldova si am studiat de aproape un altar de biserica.

Mi-au mai placut la MUZEUL SECUIESC din Sfantu Gheorghe  si cahlele cu cavaleri si armamentul medieval.

Am studiat cu interes si expozitiile de stiinte ale naturii, de arta, precum si lapidariumul de afara.

Program de vizita luni-vineri 9-16, sambata-duminica 9-14. Intrare 10 lei de persoana.

VEZI MAI MULTE FOTOFRAFII AICI

Zona secuiasca din Romania este o zona care atrage turistul tot mai mult, o zona cu o diversitate frumoasa, care trebuie si ea incurajata sa se dezvolte, ca multe alte zone ale Romaniei.

Totusi, initiativa si cea mai importanta contributie vine intotdeauna de la locuitorii sai, care, cu mintea deschisa si lipsiti de aroganta, trebuie sa arate lumii ce au mai bun si mai frumos, nu sa se inchida in comunitatea proprie si sa-si incurajeze copiii sai sa nu invete limba tarii in care traiesc…

Dupa vizitarea muzeului MUZEUL SECUIESC  am facut o plimbare prin micutul parc central si in zona pietonala a orasului, iar apoi m-am intors pe langa statuia lui Mihai Viteazul si am luat masina spre cea mai veche biserica a orasului Sfantu Gheorghe.

BISERICA FORTIFICATA REFORMATA din Sfantu Gheorghe a fost ridicata in anii 1300, iar turnul actual in anii 1800, in locul celui vechi, ce s-a daramat la un moment dat.

Situata strategic pe un deal, BISERICA FORTIFICATA REFORMATA din Sfantu Gheorghe priveste cu interes micutul oras, a carui viata se desfasoara in tihna la picioarele sale.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Pentru ca am vazut la Muzeul Secuiesc si reproduceri dupa frumoasele picturi murale din biserica CHILIENI, mi-am dorit sa o vad si pe aceasta si m-am indreptat inspre ea. Din pacate nu l-am gasit acolo pe preot, ca sa-mi deschida, si dupa ce i-am facut cateva poze de afara am plecat dezamagit mai departe, catre urmatorul obiectiv.

M-am oprit apoi la biserica fortificata din GHIDFALAU, dar nici aici nu am avut noroc sa o gasesc deschisa.

Am plecat mai departe spre Conacul Arcus, ce astepta vizita mea de mai bine de un an. Din pacate am ajuns la el dupa ce a fost retrocedat mostenitorilor si l-am gasit inchis, dar am vizitat frumosul sau domeniu in care conacul se simtea atat de bine. Conacul Arcus este amplasat pitoresc in mijlocul unei paduri cu copacilor seculari, alaturi de o multime de statui si de iazul cu podet.

CONACUL DIN ARCUS a fost construit in anii 1800 in stil neobaroc, de catre un nobil ungur si a gazduit dupa nationalizare un orfelinat, un sediu CAP si apoi a fost renovat pentru a deveni casa de vacanta a lui Nicu Ceausescu.

Sper ca viitorii proprietari sa se inteleaga cu Statul Roman si sa contribuie cu acest obiectiv la harta turistica a Romaniei frumoase. Pana atunci puteti totusi sa-i faceti o vizita si sa-l surprindeti in fotografii, profitand totodata si de o plimbare placuta prin padurea lui.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Va urez calatorie placuta si va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *