Castelul-de-lut-din-Valea-Zanelor-obiective-turistice-Porumbacu-de-Sus-Sibiu-Romania

De fiecare data cand ma intorc din Ardeal spre Bucuresti, imi includ in traseu si cateva obiective turistice de vizitat. In felul acesta imi iau pauzele necesare pentru dezmortirea corpului, iar drumul lung devine o bucurie si nu mai este atat de obositor.

De data aceasta mi-am adaugat la traseu biserica fortificata din Cristian – judetul Sibiu, Castelul de Lut din Valea Zanelor, biserica Halmeag- o perla nepretuita a Transilvaniei si impresionantele biserici fortificate Codlea si Cristian de Brasov.

traseu turistic Transilvania, Cristian, Codlea, Halmeag, Castelul de lut Valea Zanelor

La BISERICA FORTIFICATA DIN CRISTIAN din judetul Sibiu, m-am oprit de mai multe ori, dar nu am gasit-o pana acum deschisa. De data aceasta in chimb am avut noroc si am gasit poarta deschisa. Mi-a placut asezarea sa pitoreasca, langa raul Cibin, in care se oglindeste fortificatia masiva de la care se distinge turnul octagonal „al slaninii”.

Cu origini din anii 1200, biserica actuala si fortificatia ei au supravietuit vremii in forma actuala inca de la inceputul anilor 1500. La interior, BISERICA FORTIFICATA DIN CRISTIAN nu este spectaculoasa, dar am remarcat aici altarul frumos pictat si sculpturile din tabernacolul gotic.

Am retinut cu aceasta ocazie si cateva evenimente importante traite de  BISERICA FORTIFICATA DIN CRISTIAN:

  • atacul unor boieri din Tara Romaneasca in anii 1500 si cucerirea acesteia de catre Mihai Viteazul in anii 1600, moment in care preotul a fost omorat;
  • sustinerea in aceasta biserica a unei Diete a Transilvaniei, in care a fost ales noul principe;
  • deportarea aici in anii 1700, din zonele montane ale Austriei- Ischl, Hallstatt, etc, a unor protestanti care au trecut la luteranism.

Puteti sa vizitati BISERICA FORTIFICATA DIN CRISTIAN si atunci cand vizitati Sibiului, Marginimea Sibiului sau cetatea Cisnadioara.

Program si date de contact: zilnic 8-17 cu pauza de masa de la 13 la 14. Telefon: 0751146061

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

CASTELUL DE LUT DIN VALEA ZANELOR a atras deja la el mii de turisti, fara sa functioneze inca in regim hotelier. Este amplasat intr-un decor pitoresc chiar langa paraul Porumbacu, ce curge pe fundalul muntilor Fagaras si strajuieste cararile ce urca la Cabana Negoiu.

Castelul de lut din Valea Zanelor, obiective turistice, Porumbacu de Sus, Sibiu, Romania

Nu stiu daca valea se numeste chiar Valea Zanelor, dar numele i se potriveste, iar alura complexului cu turnulete si poduri suspendate isi merita apelativul de castel.

Castelul de lut din Valea Zanelor, obiective turistice, Porumbacu de Sus, Sibiu, Romania

Cum intri pe domeniul CASTELULUI DE LUT DIN VALEA ZANELOR si privesti constructia de lut cu detaliile sale de basm, gandul iti zboara imediat la lumea strumfilor sau a trolilor din Alberobelo. Mi-a amintit si de Popasul Verde construit tot din lut in statiunea Sangeorz Bai- o alta destinatie de basm care a fost creata in armonie cu natura.

Am inteles ca proprietarii sunt ardeleni din zona si ca au lucrat in domeniul media- lucru care se vede nu doar din idea inedita a pensiunii, ci si din marketingul aplicat inca din aceasta faza a proiectului. Am gasit la casuta rustica de pe malul raului Porumbacu, carti pentru copii, canute personalizate, obiecte decorative pictate manual, magneti – toate cu imaginea castelului. Aveau de vanzare la CASTELUL DE LUT DIN VALEA ZANELOR chiar si produse traditionale si un micut bar cu masute frumos amenajate pe marginea apei, unde aveai posibilitatea servirii unui ceai, o cafea, un suc. Felicitari lor! Sper sa le urmeze exemplul mai multi romani, atunci cand vor incepe o afacere in domeniul turismului.

Program de vizitare: luni – duminica intre orele 10:30 – 17:30. Bilet de intrare 5 lei. Taxa foto album 200 lei.

http://www.valeazanelor.ro/

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

BISERICA DIN HALMEAG m-a atras la ea pentru imaginea sa deosebita, cu fatada dreapta, in forma de piramida. Spatele bisericii tradeaza stilul gotic imprastiat in Transilvania de abatia cistericiana de la Carta. Biserica evanghelica din Halmeag se remarca si prin vechimea sa- de la inceputul anilor 1200, precum si prin existenta in curtea ei a unei sculpturi cu Elisabeta sau Sissi- Imparateasa Austriei, intalnita la Palatul Achileion din Corfu.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

BISERICA FORTIFICATA DIN CODLEA a fost ridicata in stil gotic in anii 1400, pe ruinele unei basilici din anii 1200. Am remarcat la aceasta biserica pictura interesanta de pe altar si tavanul casetat- realizat in anii 1700, dupa o moda pe care am vazut-o si la alte biserici transilvanene (in special la cele maghiare).

Impresionante la BISERICA FORTIFICATA DIN CODLEA sunt si zidurile sale cu donjoanele si masivul turn principal. Intr-una din anexele bisericii am admirat picturile interbelice ale lui Eduard Morres, un pictor nascut in Codlea (https://ro.wikipedia.org/wiki/Eduard_Morres), iar intr-un adapost de langa ziduri am vazut un dric-trasura foarte vechi.

Program de vizitare: luni, sambata inchis, marti-miercuri 8-16, joi 8-18, vineri: 8-14, duminica: 12-16. Date de contact: 0747169859, 0787698452. Bilet de intrare 5 lei.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

BISERICA CETATE DIN CRISTIAN, JUDETUL BRASOV, a fost reconstruita la inceputul anilor 1800 pe malul raului Ghimbasel, pe locul unei biserici mai vechi din anii 1200. Zidurile ce inconjoara biserica, care nu mai pastreaza camerele cu provizii ale satenilor, s-au pastrat din anii 1500 si poarta pe ele o respectabila iedera.

Dupa ce am inconjurat de cateva ori puternicele ziduri de culoarea portocalei, am intrat in curtea BISERICII CETATE DIN CRISTIAN pe sub cupola unui zid. Doamna care avea grija de biserica ne-a adus cateva pliante si ne-a condus cu catelul ei jucaus catre biserica. Am aflat ca sotul ei era sas. Ne-a spus ca inca mai sunt sasi in Cristian, dar foarte putini, iar preotul face naveta intre biserica Vulcan si aceasta.

Biserica fortificata Vulcan
Biserica fortificata Vulcan

Am aflat cu aceasta ocazie cateva lucruri interesante. Inca de la intrarea in biserica am vazut stema orasului cu doua ghinde- una goala si una plina, reprezentandu-i pe morti si pe vii.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

BISERICA CETATE DIN CRISTIAN se remarca si cu un candelabru-  personalizat cu numele celor pieriti in Primul Razboi Mondial, cu vitraliile cu Martin Luther- cel de la care a pornit luteranismul si discipolul sau din Transilvania- Honterus, cu sculpturile altarului si piatra de mormant de la 1600 a preotesei Anna May.

Doamna ingrijitoare ne-a reamintit si alte particularitati ale bisericilor catolice, lucruri pe care le stiam deja din alte locatii. Ne-a povestit despre semnificatia numerelor din dreptul numelor enoriasilor, semnificatia numerelor din tabelul de langa amvon, a bancilor cu spatar si fara spatar, s.a.m.d.

Distractiv pentru baietelul meu a fost intalnirea cu canisul alb al doamnei ingrijitoare, catel care l-a alergat prin toata biserica. Doamna ingrijitoare ne spunea ca inaintea dansei a existat o alta persoana care avea o multime de pisici, care o urmau si ele prin toata biserica. Ce diferenta de mentalitate fata de Biserica Ortodoxa- atat de rigida si de inchistata…! Imaginati-va cum ar reactiona preotii ortodocsi intr-un asemenea caz, cand ei se uita urat la tine atunci cand nu-ti faci cruce corect, sau cand nu te lasa sa faci poze la monumentele istorice- ca si cum ar fi mostenirea lor, nu a intregii Romanii, s.a.m.d…

Nu te costa nimic sa vizitezi BISERICA CETATE DIN CRISTIAN, iar programul de vizitare zilnic este de la 9-12, 14-18. Telefon de contact: 0763281128.

http://www.comuna-cristian.ro/ro/comuna-cristian-obiective-turistice/biserica-evanghelica

Este pacat ca sunt prea putini turisti romani ce se mai perindeaza pe la aceste monumente istorice, lucru confirmat si aici, ca si la alte asemenea obiective. Si atunci cum sa-ti iubesti tara, daca nu o cunosti bine? Cum sa o aperi si sa nu renunti la ea cu usurinta?

Biserica fortificata Cristian, obiective turistice Brasov, Romania

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *