Crama-Liliac-Batos-Mures-Podgoria-Lechinta-Degustare-vinuri-cazare-in-vie-turism-viticol-oenologic-Liliac-Lodge-Cabana-Liliac

Judetele Bistrita Nasaud si Mures m-au atras la ele cu o multime de obiective turistice interesante. Printre colinele lor domoale am gasit presarate castele renascentiste, biserici istorice, lacuri de poveste, cetati si bastioane medievale. Am asociat aceste calatorii istorico-turistice prin Transilvania, cu cele gastronomice si cu nobletea vinurilor locale si astfel am ajuns sa vizitez CRAMA LILIAC din zona viticola Lechinta- o podgorie impartita frățește de cele doua judete.


CRAMA LILIAC se afla in inima Ardealului si este una dintre cele mai apreciate crame din Romania. Este o crama tip boutique, mica, dar plina de farmec, cu inceputuri din 2010, atunci cand un cetatean austriac a decis sa duca mai departe traditia sasilor transilvaneni in cultivarea vitei de vie si obtinerea vinului. Se pare ca vinul din zona Lechinta era cunoscut de mult de austrieci, fiind preferat chiar de casa imperiala austriaca. Numele si imaginea brandului Liliac- „The wine of Transilvania” a fost inspirat de legendele Transilvaniei. Chiar Bram Stocker in cartea Dracula a mentionat un vin auriu, pe care-l consuma faimosul vampir, iar zona Transilvaniei se lauda cu cele mai bune vinuri albe din Romania. Cunosteam vinurile Cramei Liliac pentru ca le-am incercat inca de la prima lor aparitie si de atunci am ramas indragostit de ele.

CRAMA LILIAC se diferentiaza de alte crame din Romania prin vinurile sale extraordinar de bune si prin locul in care le poti degusta. Locul acesta se afla deasupra Satului Batos, sat in care se afla si Crama Liliac. Aici, in mijlocul podgoriei si cu o ampla priveliste asupra domoalelor coline ale Transilvaniei, a fost amplasata Liliac Lodge- o cabana de lemn cu loc de degustare vinuri si spatiu de rasfat pentru romantici. Liliac Lodge este locul perfect pentru un teambuilding in Transilvania, sau locul in care va puteti retrage dupa ce vizitati obiectivele turistice din zona. Asa am facut si noi. După ce am vizitat obiectivele turistice care ne-au rămas de văzut in Orasul Bistrita si am trecut pe la nou renovatul Castel Teleki din Posmus, ne-am indreptat spre Liliac Lodge, acolo unde ne asteptau gazdele noastre, pentru o degustare de vinuri. Dupa ce am trecut de Crama Liliac, situata in satul Batos, am facut stanga si am urcat pe un drum de piatra, ce serpuia prin viile Cramei Liliac, conducându-ne pana la cabana de lemn.

Era Dragobetele, iar ideea de a face o degustare de vinuri si apoi sa ne cazam la o cabana numai noi doi, se potrivea de minune cu acest eveniment. Plecasem totusi spre cabana cu cateva indoieli in suflet. Ne intrebam daca o sa fie cald in cabana si daca o sa fie sigur- avand in vedere ca o sa fim doar noi doi in mijlocul viei…Indoielile ne-au fost rand pe rand alungate, atunci cand ne-a primit cu zambetul pe buze Maria, cea care ne-a luat la o scurta plimbare prin vie si ne-a raspuns la intrebari. Am intrat apoi in cabana, unde semineul din incaperea in care se fac degustari, incalzise placut camera. „Mise en place-ul” era facut. Paharele pregatite pentru degustare erau asezate langa un platou cu mezeluri delicioase.

Ne-am asezat la masa, iar in timp ce ne incalzeam incet, incet, Maria ne-a atras usor in lumea vinurilor, deschizând prezentarea serii cu o Feteasca Regala. Este soiul de vin alb autohton pe care il apreciez cel mai mult, fiind și creat la Danes, aproape de locul in care m-am nascut. Feteasca Regala de la Liliac este foarte bine echilibrata, aciditatea sau mineralitatea sa este in balanta perfecta cu aroma discreta de flori de camp. Am trecut apoi la un Chardonnay- un vin elegant si catifelat, cu origini din Zona Burgundia a Frantei, zona situata aproximativ pe aceeasi longitudine cu Podgoria Lechinta. Al treilea vin a fost o Feteasca Alba. Initial mi s-a parut nepotrivita aceasta ordine, dar m-am lasat dus de val…Feteasca Alba de regula este mai fada, fara pic de temperament, in schimb cei de la Liliac si terroir-ul de aici au reusit sa aduca Feteasca Alba la nivel de Sauvignon Blanc, cu gust super proaspat si miros de flori de iasomie. Zona vinurilor albe a culminat cu surpriza serii- un Traminer Roz, vin de la Crama Liliac neincercat pana acum.

Am facut apoi trecerea spre vinul rosu, cu un roze creat din Pinot Noir. Momentul ales s-a potrivit de minune cu apusul rosiatic al soarelui deasupra satului Batos. Ne-am luat o mica pauza, ca sa iesim pentru cateva poze cu apusul, iar apoi ne-am intors la un Red Cuvee- un cupaj realizat din Feteasca Neagra si Merlot. Red Cuvee-ul de la Liliac mi se parut foarte reusit. A fost un vin rosu, mult mai special in comparatie cu vinurile uni-varietale Feteasca Neagra, Pinot Noir sau Merlot ale Cramei Liliac incercate cu alte ocazii.

La final am aflat diferenta dintre ICE Wine si Vinul Nectar of Transylvania- vin pe care l-am si incercat cu aceasta ocazie. Este totusi un vin dulce, peste care am sarit usor, pentru ca nu se potrivea nici cu gusturile mele, nici cu platoul de mezeluri. Mi-au ramas de degustat si vinurile Cramei Liliac pe care nu le-am mai incercat pana acum, cum sunt: Orange Wine-ul, Very Vienna, Sparkling-ul. Fata de alte crame, unde degustarile dureaza maxim o ora, aceasta degustare a durat cca. 6 ore, timp in care am discutat despre vinurile Cramei Liliac, despre istoria cramei și a zonei, despre locurile de vizitat de aici, despre pregătirea și aspirațiile Mariei, etc.

La final, ne-am retras in camera, dupa ce am fost întrebați ce ora sa revina de dimineata ca sa ne pregateasca micul dejun. Nu exista televizor in camera sau wifi, dar am apreciat ca am gasit pe noptiere brosuri cu istoria Batosului, a Reghinului si a altor atractii din zona.

Liliac Lodge este un retreat, un loc de rasfat pentru romantici, pentru indragostitii de vin, de liniste si de natura. Un weekend la Liliac Lodge este cadoul perfect pentru persoana iubita, sau pentru a-l oferi cuplurilor cu ocazia aniversarilor onomastice- Crama Liliac va pune la dispoziție un voucher-cadou pentru astfel de ocazii.

Ne-am simtit foarte bine la Liliac Lodge, un loc potrivit pentru relaxare, un loc in care am contemplat cu un pahar de vin in mana la privelistea asupra satului Batos si a colinelor cu vita de vie si ne-am bucurat de de mirosul pamantului si al padurii, de linistea naturii- intrerupta din cand in cand de trilul pasarilor si de strigatul fazanilor.

Vinul este obtinut printr-un proces complex, este o bautura vie, plina de personalitate, de simbolism si care tine de cultura zonei. Gustul vinului este profund legat de pamantul in care creste vita de vie, de aici atat de mentionat termenul “terroir”, de la terra si termenul latinesc, iar solurile podgoriei Lechinta dau arome puternice si aciditata. Oenolog-ul francez Ghislain Moritz se ocupa in prezent de vinurile Cramei Liliac, astfel ca nu ai cum sa gresesti atunci cand alegi un vin de la aceasta crama, atat vinurile premium, baricate, cat si cele proaspete.

De la Liliac Lodge puteti vizita Castelul Teleki, Castelul Arcalia, Castelul Kemeny, Orasul Bistrita, Lacul Colibita, Castelul Bornemisza din Gurghiu, Cabana Regala Lapusa, Castelul Teleki din Posmus, Castelul Rhedey sau Statiunea Sovata. Liliac Lodge poate sa fie locul de popas de pe traseu, atunci cand incheiati o zi plina de vizite, locul in care sa depanati amintiri in compania vinurilor Liliac, ce se potrivesc perfect cu cadrul pitoresc, cu un apus frumos sau cu o seara lunga.

Pentru rezervari si mai multe detalii consultati site-ul Cramei Liliac:

https://liliac.com/poveste/

Sper ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta! Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *