DE LA SIBIU LA FORTIFICATIA DE LA CALNIC SI LA SEBES

biserica evanghelica, Sebes, obiective turistice in Transilvania, traseu turistic, Romania, infoturism

Va propun mai jos un traseu pe care l-am facut din Sibiu, dar care poate fi facut usor si din Alba Iulia sau Deva. Acesta pleaca spre inima Tarii Dacilor si ajunge la Cetatea Unesco din Calnic si la Sebes, unul dintre cele sapte orase ale Transilvaniei medievale.

De la Sibiu la Calnic si Sebes

La CALNIC se gaseste una dintre fortificatiile din Transilvania aflata pe lista Unesco, alaturi de Viscri, Saschiz, Biertan, Valea Viilor, Prejmer si DirjiuAici, in zona locuita din cele mai vechi timpuri si cu o denumire de origine slava, a fost ridicata la marginea paraului cu acelasi nume o fortificatie.

Prima data a avut rol de locuinta boiereasca a unui sas, iar apoi a fost o puternica cetate taraneasca. Renovata in anii ’60 are ziduri duble, turnuri de aparare si un donjon care inainte era locuit si care in prezent este spatiu muzeal. La interior zidurile inalte protejeaza o frumoasa capela si o fantana.

 

SEBESUL, alaturi de Sibiu, Medias, Bistrita, Sighisoara, Brasov si Clujeste una dintre cele sapte cetati medievale ale Transilvaniei, de unde apare si numele Siebenburgen dat de sasi.

Orasul a fost denumit initial de romani Sebus (de la paraul repede ce-l traverseaza) apoi Melnbach de catre sasi, ce inseamna “Paraul Morilor”. A fost infiintat in jurul anilor 1.100, devenind apoi in jurul anilor 1.400 primul oras din Transilvania inconjurat complet de ziduri. Devastata de mongoli in jurul anilor 1200 si mai apoi de turci in anii 1400, cetatea mai pastreaza si astazi cateva turnuri ale breslelor printre care amintesc Turnul Rotarilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Octagonal dar si  Turnul Croitorilor sau al “Studentului”, de care se leaga o interesanta poveste. Se pare ca in timpul devastarii turcesti conduse de Murad al II-lea, un elev care se ascundea in acest turn, a fost luat prizonier, iar dupa multi ani de la eliberarea sa acesta isi povesteste intr-o carte peripetiile. Cartea celui ce a fost cunoscut mai apoi ca studentul din Romos- o comuna invecinata, a ajuns celebra in anii 1500, devenind si material de studiu pentru scolile militare. Va recomand sa inconjurati cetatea ca sa admirati turnurile si zidurile sale, chiar daca din pacate, de aceste ziduri s-au lipit in timp case mai noi.

Infoturism, Sebes (7)

Cel mai important obiectiv al orasului este Biserica Evanghelica, sora Bisericii Negre din Brasov. Initial o basilica romanica de la 1200 aceasta a suferit in timp mariri si transformari pentru a ajunge la interesantul stil gotic, pornit din Franta si denumit dupa barbarii goti.

Infoturism, Sebes (10)

Pentru frumusetea lui si unicitatea arhitecturala trebuie neaparat sa va opriti si sa vizitati acest monument. De la exterior sculpturile sale te duc cu gandul la Notre Dames vazut in Paris sau la basilicile vazute peste tot in Italia. Chiar la intrare este incastrata in piatra stema orasului, leul incoronat, iar la interior am vazut unul dintre cele mai mari si mai frumoase altare pictate din Transilvania, piatra penitentei, o piatra care era agatata la gatul celor ce pacatuiau si mai multe statui interesante cu trimiteri catre breslele orasului. 

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Chiar langa intrarea in biserica evanghelica se afla si Halele Breslelor, bine intretinutul parc al orasului, Casa Binder a calatorului in Africa- o cladire ce poarta basoreliefuri cu trimitere la acest continent, Casa Zapolya in care a murit voievodul Transilvaniei Ioan Zapolya si mai apoi rege al Ungariei, casa in care s-au tinut doua diete ale Transilvaniei.

Sebes

Daca mai aveti timp puteti sa mergeti si pana in Lancram unde este Casa Memoriala a lui Lucian Blaga sau la Casa Memoriala a lui Aurel Vlaicu din comuna cu acelasi nume.

Va urez drum bun si vizitare placuta!

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post

4 gânduri despre „DE LA SIBIU LA FORTIFICATIA DE LA CALNIC SI LA SEBES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

forty − = thirty four