Oraşul Turda a devenit in anul 1917 primul oraş din Europa iluminat cu gaz natural, iar în perioada 1917 – 1925 s-a realizat alimentarea cu gaz metan a primelor oraşe din Transilvania: Turda, Târnăveni şi Mediaş.
Cel mai important obiectiv turistic al orasului Turda este MUZEUL DE ISTORIE TURDA. Am venit special pentru el, pentru ca voiam sa admir tabloul “Dieta de la Turda”, realizat de pictorul ungur Aladar Kriesch.
MUZEUL DE ISTORIE TURDA este gazduit de Palatul Princiar sau Palatul Voivodal. Destinatia initiala a cladirii a fost de „Casa a Camarii de Sare„- o institutie medievala importanta, in care se depozita sarea extrasa din salina din apropiere.
Muzeul de Istorie Turda este o cladire medievala renovata frumos pe fonduri europene si principalul obiectiv turistic din acest oras. Intrarea in cladire se face printr-o usa de lemn masiv, cu ancadrament de piatra in stil gotic, usa ce are deasupra ei un balcon (asemanator cu balconul Julietei vazut in Verona). Din spate, cladirea are aspect de fortificatie si o priveliste spre Paraul Racilor- pe care l-am intalnit in Cheile Turenilor.
Tineam de mult sa vizitez acest muzeu, pentru ca voiam sa vad tabloul “Dieta de la Turda”, realizat de pictorul ungur Aladar Kriesch, despre care am aflat prima data atunci cand am vizitat Palatul Culturii din Targu Mures. Tabloul de mari dimensiuni il infatiseaza pe intemeietorul Bisericii Unitariene, Francisc David- pe care l-am gasit inmormantat in Deva. Alaturi de el sunt mari personalitati ale Transilvaniei: Ioan Sigismund Zapolya- rege al Ungariei si principe al Transilvaniei , inmormantat in biserica catolica din Alba Iulia si cel care a emis prima declaratie de toleranta religioasa din Europa, Stefan Bathory– ajuns apoi capitan al cetatii Oradea, principe al Transilvaniei si rege al Poloniei si Lituaniei, al carui mormant l-am vazut in Cracovia, Cristofor Bathory- principe al Transilvaniei.
Alt motiv pentru vizitarea Muzeului de Istorie Turda a fost si ca sa vad o parte din obiectele gasite in castrul roman de la Potaissa si pot spune ca a meritat, pentru ca am gasit aici o multime de obiecte interesante.
Sunt si alte obiecte in acest muzeu care m-au impresionat, cum sunt: statuetele romane, sfesnicul cu trei brate, statuetele de bronz ale lui Jupiter si Marte, carul de jucarie din lut ars, lucernele, cahlele, blazoanele si bancnotele austro-ungare.
Ca si la Muzeul de Istorie Campulung Muscel, unde am gasit o incapere cu personalitatile muscelene si aici, am gasit o incapere dedicata familiei Ratiu- originara din Turda. Familia Rațiu este una dintre cele mai vechi familii nobiliare din România, cu atestare documentară încă din anii 1200. Numele de Rațiu l-au dobândit in anii 1300, în urma luptei dată de un strămoș al familiei în numele Ungariei în zona Racz/Ratz din Croația.
Printre membri marcanți ai familiei Rațiu se numără și Basiliu Ratiu- născut în anii 1700, profesor, scriitor, cancelar al bisericii Catolice Greco- Române de la Blaj și fondator al Fundației Eforie (sau Fundația Rațiu). Apoi, Ioan Rațiu a fost unul dintre membri fondatori ai Partidului Național Liberal, politician și avocat care a luptat pentru drepturile românilor din Transilvania. A făcut parte din gruparea memorandiștilor. Emotionant a fost sa vad la Muzeul de Istorie Turda, mai multe poze cu memorandistii- romanii transilvaneni care, la sfarsitul anilor 1800 au scris o petitie imparatului Austriei si i-au cerut drepturi egale pentru romanii ce erau populatie majoritara in Transilvania. Ioan Ratiu a fost presedintele comitet-ului ce a intocmit memorandumul, Gheorghe Pop de Basesti vicepresedinte si Vasile Lucaciu a fost secretar general. Memorandistii au fost incarcerati ulterior de maghiari, iar de la acest moment au ramas in popor “Hora lui Roman” si “Doina lui Lucaciu” (“Cântă mierla prin păduri, Robu-i Lucaciu la unguri, Pentru sfânta libertate, De care noi n-avem parte, Pentru sfânta libertate, De care noi n-avem parte.…)”. O prezentare a memorandistilor am gasit-o si la Muzeul de Istorie Blaj.
Soția lui Ioan Rațiu, Emilia Raţiu, a fost una dintre inițiatoarele mișcării feministe în Transilvania, iar familia Rațiu a participat activ la unirea Transilvaniei cu România. Și cu asemenea strămoși e normal să vedem apoi si la Ion Rațiu o continuare a moștenirii familiei în ceea ce privește lupta pentru drepturile românilor și a iubirii față de România. Sunt expuse in Muzeul de Istorie Turda celebrul papion, obiecte personale si poze cu Ion Ratiu-un simbol al democratiei romane. Ion Ratiu a absolvit Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj (fosta Universitate Regele Ferdinand), apoi a obținut o diplomă în economie la Cambridge în Anglia. In anii ’40 a fost consilier al ambasadei române la Londra, unde a și rămas după instaurarea regimului Antonescu. În anii comunismului Ion Rațiu a militat din Londra pentru drepturile românilor si a înființat organizația Uniunea Mondială a Românilor Liberi. A organizat un miting atunci când Ceaușescu a fost invitat de Regina Angliei, iar pentru acest lucru a fost arestat. A fost fondator şi director al ”Presei Libere Române”, ziar care relata în română și în engleză știri despre România (1955-1985). A fost fondator şi director al publicaţiei ”Românul liber” (1985). A lucrat ca ziarist independent la ”Radio Londra” (BBC). A fost angajat la societăţi comerciale între anii 1951-1957, și apoi şi-a fondat propria sa companie – J.R. Shipping Co. Ltd. A fost fondator şi administrator delegat al liniei comerciale ”Regent Line” – transporturi maritime lunare între Europa de Nord şi porturile de la Atlanticul de Sud ale Statelor Unite ale Americii (1963-1975). În 1991 a fondat, la Bucureşti, ziarul ”Cotidianul’. În 1990, a înfiinţat Catedra de studii româneşti ”Ion Raţiu” la Universitatea Georgetown din Washington DC (SUA).
Deși a murit în Londra în anii 2000, Ion Rațiu este înmormântat la Turda, conform dorinței lui. Din păcate nu am ajuns la mormântul lui, dar o să revin la Turda special pentru acest lucru.
Ce bine ar fi fost dacă românii ar fi cunoscut aceste lucruri in primii ani ai post comunismului și l-ar fi votat pe Ion Ratiu la alegerile prezidențiale. Am fi avut astfel un președinte cu adevărat patriot, dar și un președinte care ar fi știu cu adevărat ce înseamnă democrația și ce înseamnă economia de piață, nu doar un gazetar, ci și un economist și manager cu experiență…Sunt convins ca sub conducerea lui am fi ajuns mult mai aproape de Occident, dar in schimb am fost agățați de Rusia și trași în spate de Iliescu….
Sursa Agerpress si https://ratiu.org/ratiu-family/
Langa Turda am vizitat in trecut Castrul Roman de la Potaissa- care m-a dezamagit complet, prin degradarea in care se afla, dar foarte aproape de orasul Turda sunt alte obiective turistice si istorice importante, cum sunt Mausoleul lui Mihai Viteazul, Salina Turda, Cheile Turzii, Cheile Turenilor, Cheile Borzesti, satul Rametea, Cetatea Trascaului, Cetatea Aiud si chiar Cheile Rametului.
Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta! Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/
4 Comments