OBIECTIVE TURISTICE TURDA

Muzeul de Istorie Turda, obiective turistice Romania, Francisc David, Potaissa

Merita sa va opriti si in centrul orasului Turda pentru o scurta plimbare, atunci cand trebuie neaparat sa vizitati MUZEUL DE ISTORIE TURDA. Vizitasem in trecut Castrul Roman de la Potaissa- care m-a dezamagit complet prin degradarea in care se afla, si am zis ca o sa revin la el atunci cand o sa fie renovat pe fonduri europene, asa cum a fost foarte frumos renovat Muzeul de Istorie Turda.

Muzeul de istorie este principalul obiectiv turistic din Turda, care se completeaza cu alte obiective turistice si istorice importante aflate in apropierea orasului, cum sunt: Mausoleul lui Mihai Viteazul, Salina Turda, Cheile Turzii, Cheile Turenilor, Cheile Borzesti, satul Rametea, Cetatea Trascaului, Cetatea Aiud si chiar Cheile Rametului.

MUZEUL DE ISTORIE TURDA este gazduit de Palatul Princiar sau Palatul Voivodal. Destinatia initiala a cladirii a fost  de fapt de Casa a Camarii de Sare– o institutie medievala importanta, in care se depozita sarea extrasa din salina din apropiere. Este o cladire medievala frumos renovata pe fonduri europene. Intrarea in cladire se face printr-o usa de lemn masiv cu ancadrament de piatra in stil gotic, care are deasupra ei un balcon ce ne-a amintit de balconul Julietei vazut in Verona. In spate, cladirea are aspect de fortificatie si o priveliste spre Paraul Racilor pe care l-am intalnit in Cheile Turenilor.

Tineam mult sa vizitez acest muzeu in principal pentru tabloul “Dieta de la Turda”, realizat de pictorul ungur Aladar Kriesch, despre care am aflat prima data atunci cand am vizitat Palatul Culturii din Targu Mures. Tabloul de mari dimensiuni il infatiseaza pe intemeietorul Bisericii Unitariene, pe Francisc David- pe care l-am gasit inmormantat in Deva. Alaturi de el sunt mari personalitati ale Transilvaniei: Ioan Sigismund Zapolya, rege al Ungariei si principe al Transilvaniei –inmormantat in biserica catolica din Alba Iulia si cel care a emis prima declaratie de toleranta religioasa din Europa, Stefan Bathory– ajuns apoi capitan al cetatii Oradea, principe al Transilvaniei si rege al Poloniei si Lituaniei- al carui mormant l-am vazut in Cracovia, Cristofor Bathory- principe al Transilvaniei.

Alt motiv pentru vizitarea acestui muzeu a fost si ca sa vad o parte din obiectele gasite in castrul roman de la Potaissa, si pot spune ca a meritat, pentru ca am gasit aici o multime de obiecte interesante.

Sunt mai multe obiecte din acest muzeu care m-au impresionat, cum sunt statuetele romane, sfesnicul cu trei brate, statuetele de bronz ale lui Jupiter si Marte, carul de jucarie din lut ars, lucernele, cahlele, blazoanele si bancnotele austro-ungare.

Ca si la Muzeul de Istorie Campulung Muscel, unde am gasit o incapere cu personalitatile muscelene, si aici, am gasit o incapere dedicata familiei Ratiu- originara din Turda. Emotionant a fost sa vad poze cu memorandistii- romanii transilvaneni care la sfarsitul anilor 1800 au scris o petitie imparatului Austriei, pentru a cere drepturi egale pentru romanii populatie majoritara in Transilvania. Ioan Ratiu a fost presedintele acestui comitet ce a intocmit memorandumul, Gheorghe Pop de Basesti vicepresedinte si Vasile Lucaciu a fost secretar general. Memorandistii au fost incarcerati de maghiari, iar de la acest moment au ramas in popor “Hora lui Roman” si  “Doina lui Lucaciu” – “Cântă mierla prin păduri, Robu-i Lucaciu la unguri, Pentru sfânta libertate, De care noi n-avem parte, Pentru sfânta libertate, De care noi n-avem parte. (…)”. O prezentare a memorandistilor am gasit-o si la Muzeul de Istorie Blaj.

Am vazut si poze cu Ion Ratiu-un simbol al democratiei romane, cel care a candidat la functia de presedinte al Romaniei in 1990, dar din pacate romanii nu au fost atunci atat de intelepti sa sa-l voteze… Sunt expuse in acest muzeu papionul sau faimos si alte obiecte personale.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

2 gânduri despre „OBIECTIVE TURISTICE TURDA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *