SIRAG DE PERLE IN MUNTII APUSENI

Pestera Unguru Mare, obiective turistice in Apuseni, Romania, concediu, infoturism

Va propun mai jos un alt traseu extraordinar din zona Apusenilor, un traseu in care am calcat pe urmele oamenilor preistorici la pesterile Unguru Mare si Meziad, am admirat unicitatea mondiala a unei pesteri de cristale la Mina Farcu, am fost la Cetatile Ponorului- cel mai important complex speologic de la noi si am ramas “cu gura cascata” la una dintre cele mai frumoase cascade din Tara Dacilor, Cascada Valul Miresei. Ideal este sa va cazati in zona Padisului de unde sa gustati pe indelete din toate aceste minunatii dar, la fel de bine puteti sa faceti incursiuni la aceste obiective turistice din Cluj sau din Oradea.

Din Cluj la pesterile Unguru Mare, Farcu, Meziad, Cetatile Ponorului si Cascada Valul Miresei

Intrand in defileul Crisului Repede, esti asteptat undeva pe dreapta, de PESTERA UNGURU MAREuna dintre casele oamenilor preistorici. Aici, intr-un frumos peisaj natural, am traversat raul ajutati de un pod suspendat pe cabluri si am gasit o pestera desosebita.

Infoturism, Pestera Unguru Mare (2)

Inedit mi s-a parut in principal raul care o strabate si cascadele formate de acesta. Culoare alba ca laptele a raului, ce iese serpuind din gura imensa a pesterii varsandu-se in Cris, mi-a amintit de raurile de calcar vazute in Turcia, la Pamukkale.

Infoturism, Pestera Unguru Mare (7)

Pestera Unguru Mare, obiective turistice in Apuseni, Romania, concediu, infoturism

Chiar daca compozitia de crisit a acestei ape o fac sa fie nepotabila, pestera, care a fost locuita de oamenii preistoriei, a fost inzestrata si cu alte surse de apa care sunt potabile si care chiar au o puritate si un gust extraordinar.

Se va redeschide aici un mic muzeu, care va sporii valoarea obiectivului turistic. Un muzeu care va cuprinde exponatele gasite in pestera (vase, chihlimbar, oase, etc) dar pe care din pacate noi nu l-am prins.

La pestera am gasit un ghid foarte placut care ne-a explicat modul in care se gospodareau oamenii cavernelor si ne-a dat sa gustam din apa lor.

PESTERA UNGURU MARE a fost descoperita la inceputul anilor 1900, fiind considerata una dintre cele mai frumoase pesteri din Europa. A fost amenajata pentru vizitare chiar de la inceput, dar inchisa apoi la inceputul anilor 2000 pentru renovare si redeschisa in 2006.

Tariful este modic, de 5 lei pentru adulti si 3 lei pentru copii. Programul este asemanator majoritatii pesterilor, de la 9:30- 16:30, dar trebuie sa luati in considerare faptul ca ca se intra la aproximativ 30 de minute cu minim 5 persoane. In eventualul timp de asteptare, copiii pot incerca un mic tobogan si un leagan amplasate chiar in poienita, iar parintii pot admira frumusetea peisajului sau pregati un mic picnic la masutele cu bancute de lemn.

Pestera Unguru Mare, obiective turistice in Apuseni, Romania, concediu, infoturism

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Auzisem de unicitatea PESTERII CU CRISTALE de ceva timp si ne doream mult sa o descoperim. Stiam ca este unica in Europa, mai existand una asemanatoare doar in America si citisem ca este cu totul altfel fata de o pestera clasica.

Dupa un drum serpuit printre frumoasele sate ale Tarii Beiusului, am ajuns la un punct de belvedere cu indicatorul pesterii. Aici a trebuit sa asteptam pana cand, un alt grup de turisti ne-a eliberat calea spre pantecul pamantului. Echipati cu casti de protectie, am strabatut culoarele de mina ca niste adevarati exploratori si ne-am imaginat procedeul de extractie al minereurilor de bauxita cu ajutorul micului muzeu minier amenajat aici.

Pestera cu Cristale, Mina Farcu, Muntii Apuseni, obiective turistice Romania, concediu, infoturism

Pestera cu Cristale, Mina Farcu, Muntii Apuseni, obiective turistice Romania, concediu, infoturism

Pestera cu Cristale, Mina Farcu (72)

Apoi am descoperit o alta lume, total diferita. Parca am vazut un alt organ din maruntaiele pamantului, pe care nu-l mai vazusem pana atunci. Am descoperit anemolitele, niste stalactite orizontale formate de curentii de aer, iar toata amenajarea si pozitionarea luminilor ne-au facut sa ne imaginam aceasta mina ca o lume a basmului. Stralucire feerica, o combinatie de culori albe cu galben si maroniu.

Pestera cu Cristale, Mina Farcu (64)

Pestera a fost descoperita din intamplare in anii ’90, de minerii minei Farcu, care din nestiinta si egoism, au si distrus o parte din minerale. A fost amanejata apoi in vederea vizitarii turistice, dar  abia in 2012.

Pestera cu Cristale, Mina Farcu (61)

Tariful este de 15 lei pentru adulti si 10 lei pentru copii. Programul este asemanator majoritatii pesterilor, de la 9:30- 16:30 dar trebuie sa luati in considerare faptul ca ca se intra la aproximativ 30 de minute cu minim 5 persoane.

anemolite

Pestera cu Cristale, Mina Farcu (52)

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Plecand mai departe spre urmatorul obiectiv turistic, drumul pitoresc ne-a scos in cale, o moara de apa functionala inca din anii 1800 si o multime de stejari seculari. Am ajuns apoi la un indicator de unde am traversat un podet de lemn si am urcat prin padurea deasa, pana ne-a intampinat semetul portal al pesterii.

Pestera Meziad, Muntii Apuseni, obiective turistice Romania, concediu, infoturism

Pestera Meziad, Muntii Apuseni, obiective turistice Romania, concediu, infoturism

PESTERA MEZIAD, caracterizata de o bolta in forma de arc gotic, este unul dintre cele mai vechi obiective turistice din Tara Dacilor, fiind descoperita la jumatatea anilor 1800. A fost cercetata si de al  nostru Emil Racovita, cel care a infiintat la Cluj prima facultate de speologie din lume.

Pestera Meziad, Muntii Apuseni, obiective turistice Romania, concediu, infoturism

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Am continuat mai departe cu gandul la o cornata si la pastravul ce ne asteptau in zona Padis, unde aveam sa si innoptam. Apoi dimineata, voiam sa facem alte cateva trasee, in principal la CETATILE PONORULUI si la Pestera Focul Viu.

Cred ca multa lume stie ca vara, aceasta zona este arhiplina, iar zona poienitei de la Glavoi impanzita de corturi, iubitori de natura si ceaune incinse. Este o zona care iti ofera multe trasee spectaculoase, potrivite pentru toate varstele, trasee care pot dura de la o ora pana la 10 ore. Zona Muntilor Apuseni este una dintre primele destinatii de concediu. Este probabil cea mai bogata zona in obiective turistice din Romania, impresionand prin numarul de pesteri, chei, trasee de drumetie, toate servite intr-un decor de poveste.

 Muntii Apuseni, obiective turistice Romania, concediu, infoturism

De la Glavoi sau de la Cabana Cetatile Ponorului faci circa 3 ore dus-intors pe circuitul de la Cetatile Ponorului. Nu este un traseu dificil, dar nici un traseu pe care sa-l faci cu copii mai mici de 10 ani, deoarece exista parti mai dificile, unde lanturile si scarile v-ar putea da emotii. Imaginea portalului este intr-adevar impresionanta, avand o dimensiune de cca. 70 m. Pestera poate fi vizitata destul de putin dar cu cizme de cauciuc, iar cu ajutorul unor echipe de speologi s-ar putea vizita mai mult, asa cum am vizitat si pestera Topolnita.

Info turism, Cetatile Ponorului (4)

Info turism, Cetatile Ponorului (1)

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Din zona Cetatilor Ponorului am pornit spre Rachitele, ca sa vedem renumita CASCADA VALUL MIRESEI. Drumul forestier ce leaga cele doua zone este destul de accidentat dar nu ne-a creat probleme, asa cum am fost speriati de la pensiune… Ba chiar pe traseu am vazut mai multe masini berline care mergeau incet si care nu si-au atins deloc garda. Din satul Rachitele, care cred ca l-a dat pe fostul prim ministru Boc, se face la un moment dat un drum spre stanga ce semnalizeaza cascada. Pana la ea drumul este asfaltat si parcurge o zona montana foarte pitoreasca. Am vazut ca se mai pot face alte cateva trasee la obiectivele turistice din zona, dar pentru acestea trebuie sa mai revenim…

Cascada Valul Miresei, Miresii, Rachitele, Muntii Apuseni, obiective turistice Romania, concediu, infoturism

Cascada Valul Miresei de la Rachitele este una dintre cele cele mai frumoase cascade din Romania. O cascada cu o cadere de 30 de metri, care si-a luat numele de la forma sa. Mi s-a parut potrivit sa intalnesc aici si o tanara mireasa, care-si completa cu aceasta ocazie albumul nuntii, comparadu-si valul cu cel al cascadei.

Cascada Valul Miresei, Miresii, Rachitele, Muntii Apuseni, obiective turistice Romania, concediu, infoturism

Cascada Valul Miresei, Miresii, Rachitele, Muntii Apuseni, obiective turistice Romania, concediu, infoturism

Este o cascada la care nu te mai saturi sa privesti si sa exclami de admiratie. Un loc foarte frumos din Tara Dacilor la care trebuie neaparat sa ajungi!

Cascada Valul Miresei, Miresii, Rachitele, Muntii Apuseni, obiective turistice Romania, concediu, infoturism

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar de acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Daca ti-a placut articolul te rog sa-l distribui pe facebook, astfel incat sa ne promovam tara la cat mai multe persoane.

Cu drag iti urez calatorie placuta!

[adrotate banner=”21″]

Related Post

7 gânduri despre „SIRAG DE PERLE IN MUNTII APUSENI

  1. Cascada Valul Miresei e cu adevarat frumoasa! Pesterile din zona sunt adevarate bijuterii. Pestera cu cristale imi place mult, Meziad si Unguru mare sunt speciale pe cand Pestera Cetatile Ponorului e capodopera Apusenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− two = one