SARMISEGETUSA REGIA SI SARMISEGETUZA ULPIA TRAIANA- OBIECTIVE TURISTICE IN ZONA DEVEI

Un alt traseu pe care l-am facut de la Deva a fost cel la capitala dacilor SARMISEGETUSA REGIA si la municipiul roman Ulpia Traiana Sarmisegetuza.

Capitala dacilor a fost un centru defensiv aparat de alte cinci cetati din apropiere si cel mai important monument lasat de urmasii nostri, dacii. Cetatea a fost ridicata in jurul anilor ’50 d.h. si a fost cea mai mare locuire dacica compacta pentru ca si in afara cetatii pe toate terasele alaturate au fost gasite urme de locuinte dacice. Etimologia denumirii poate insemna “cetatea inalta” fiind construita pe o culme impadurita sau “a lui Zalmoxis”, zeitatea daca care-si avea templul si aici.

 

Sarmisegetuza (2)

Insemnatatea ei pentru originile noastre, pentru Statul Dac si importanta avuta in cadrul antichitatii a dus la inscrierea ei pe lista patrimoniului mondial Unesco alaturi de celelalte cetati dacice, Costesti-Blidaru, Costesti-Cetatuia, Piatra Rosie, Capalna si Banita.

In prezent se poate ajunge pe drum asfaltat pana aproape de cetate, urmand ca de la parcare sa parcurgeti pe un drum pavat cu piatra cubica inca cateva sute de metri pana la poarta de vest a cetatii si casa de bilete (5 lei de persoana). Prima data cand am fost la Sarmisegetusa Regia am ajuns pe drumul de piatra chiar pana in fata portii de vest dar tot drumul plin de gropi care nu se puteau evita, ne-a obosit si testat rabdarea dandu-ne pe de alta parte la final o mai mare satisfactie. Am gasit prima data o liniste care te indemna la meditatie, o atmosfera de loc sacru, divin iar a doua oara o puzderie de turisti care misunau in toate directiile. O alta diferenta de sesizat intre cele doua vizite a fost primirea in cadrul primei vizite de catre un DAC…un simplu om de isprava, care, se pare ca din proprie initiativa, ingrijea asupra cetatii, luptand cu vegetatia prin aceleasi mijloace de pe timpul dacilor….Pe cand a doua oara locul era impanzit de jandarmi si de oameni de paza a caror principala grija era sa atentioneze turistii sa nu se aseze pe iarba pe care in schimb puteau sa o calce cu picioarele…o logica de neinteles pentru dacul simplu…

Odata ajunsi acolo, in afara de cadrul natural minunat gasim la vedere foarte putin din cetate. Nu este mai nimic organizat pentru a se ridica la nivelul prestigiului si importantei ei. Doar din imaginile de pe Columna lui Traian stim ca dacii aveau un nivel de dezvoltare destul de avansat, copiat probabil de la romani in perioada in care acestia le plateau tribut. Stim ca aveau temple si constructii de piatra in care locuiau capeteniile, ai lor tarabostes, iar ca acestea erau alimentate cu apa prin conducte ceramice.

Fata de prima vizita au aparut acum mici panouri descriptive care te indemnau sa-ti folosesti imaginatia pentru a vizualiza forma templelor dar dupa mine s-a facut prea putin.

Eu sunt de parere ca se puteau reconstitui templele si casele dacilor, bineinteles cu rigoare istorica si respectand principii arheologice. De obicei se marcheaza cu o linie zona de unde incepe reconstructia, se folosesc pe cat posibil aceleasi materiale si se respecta cu strictele forma initiala pentru a nu o transforma in kitch. Nu ar fi primul loc din lume si nici din tara unde s-ar intampla acest lucru dar ar fi fost mult mai educativ si mai de impact pentru memorie. Iar daca nu chiar pe situl original atunci undeva in lateral se putea reconstitui o casa si un templu dac. As fi vrut sa vad chiar acolo cum arata o vatra, o fierarie, un cuptor de vase utilizate de daci. Sa vad o sica, un stindard dacic cu cap de lup, etc. Doar noua casa de bilete cu forma sa aduce a casa de dac. Nu cred ca era rau nici daca ii permitea “dacului” de langa cetatile Blidaru si Cetatuie sa-si vanda magnetii si ulcelele dace chiar aici.

Sarmisegetusa Regia, infoturism (57)

Sarmisegetusa Regia, infoturism (40)

Sunt doua trasee marcate care se pot face in cetate si ambele te scot in acelasi loc iar lucrurile care mi s-au parut interesante o sa le prezint succint mai jos. In primul rand cred ca este interesant zidul cetatilor dacice, supranumit murus dacicus. Un zid gros construit de mesteri greci si adaptat la nevoile dacilor. O fortificatie cu doua randuri de piatra prinse intre ele cu barne de lemn si cu umpultura de pamant si bolovani. Forma de asezare a pietrelor si mai multe litere grecesti inscriptionate pe acestea au dus la concluzia ca zidurile au fost construite de mesteri greci iar adaptarea apoi pentru cetatile dacice au creat o constructie speciala.

Am intalnit apoi un drum pavat cu piatra care in mare parte, se pare ca a fost inlocuita sau completata in perioada comunista si unde se si vede diferenta intre pietrele finisate perfect si cele macinate de timp. Drumul te conduce catre zona spirituala a dacilor, de unde, daca stai cu spatele la acesta, vezi inaintea ta Muntii Sureanu sau Kogaionul, muntele sfant al dacilor iar daca-ti cobori mai apoi privirea ajungi in zona templelor.

Din pacate din templele inchinate zeilor daci, Gebeleisis, Bendis, Zamolxis nu s-au mai patrat decat talpile/plintele de piatra ale stalpilor de sustinere. Chiar daca se crede ca acestea au fost ridicate din lemn gasim la fata locului si bucati din coloane de piatra.

Un alt lucru interesant este si altarul “solar”. Un loc de sacrificiu al animalelor mari construit din piatra masiva si prevazut cu o palnie de scurgere a sangelui catre canalizarea cetatii. In fata altarului se afla cel mai mare templu in mijlocul caruia a fost ridicata in anii ’70 o constructia “mistica”din lemn, atunci cand aici s-a turnat un film istoric.

 

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Stiu ca romanii au distrus cetatea, construind mai jos in ses, o alta cetate, pe Ulpia Traiana Sarmisegetuza si probabil au folosit o parte din piatra si constructiile de aici. Totusi cred ca mai sunt multe lucruri de descoperit, asa cum s-a descoperit acum doi ani matrita de bronz pastrata la Muzeul Devei dar, dupa o furtuna care a doborat un copac…Este un lucru pe care efectiv nu pot sa-l inteleg. Nu stiu de ce nu platim arheologi care sa mai descopere ce mai e de descoperit, ca sa aflam mai multe despre noi. Problema fondurilor nu este o scuza, daca acesta este motivul invocat. Se poate face o prioritizare iar cultura nu trebuie lasata pe ultimul loc pentru ca detine un loc de frunte in toate tarile civilizate. Grecii, spaniolii si multi altii locuiesc pe “piatra seaca”, nu au pamantul nostru fertil, padurile si bogatiile subsolului, dar prin cultura si turism au castigat si castiga foarte mult. Si evident ca au avut noroc si de alti conducatori, mult mai patrioti.  Noi in schimb, am lasat multi ani ungurilor Ministerul Culturii.  “Boierii” nostri, “mari politicieni”, au considerat probabil ca acest minister nu este prea banos. Pentru unguri este importanta cultura si este dovedita si prin preluarea acestui portofoliu si prin sustinerea dezvoltarii satelor lor, a cetatilor si palatelor unguresti de pe acest teritoriu in care traim impreuna.

ULPIA TRAIANA SARMISEGETUZA este foarte accesibila, amplasata chiar la drumul national. Fata de Sarmisegetusa Regia este mult mai intinsa, fiind un adevarat oras cu potential turistic imens. Si aici punerea in valoare lasa mult de dorit, de la imaginea “gheretei” – casa de bilete de la intrare, indiferenta “ingrijitorului” fata de cei care se urcau pe ziduri- la doi pasi de el, pana la amenajarea precara a sitului si permiterea pe teritoriul vechiului municipiu a culturilor agricole si a curtilor satesti.

 

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Te rog sa dai share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post

6 gânduri despre „SARMISEGETUSA REGIA SI SARMISEGETUZA ULPIA TRAIANA- OBIECTIVE TURISTICE IN ZONA DEVEI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventy five + = seventy nine