Crama Fort Silvan este avanpostul nordic al viticulturii românești și se autodenumește ca o “FORTĂREAȚĂ A VITICULTURII TRANSILVANE”. Viile cramei Fort Silvan sunt cultivate intr-un climat răcoros, dincolo de Paralela 47-latitudinea maxima de vinificație de la noi din țara, astfel ca strugurii acumulează arome mai lent, iar vinurile sunt mai corpolente și mai acide.
Crama Fort Silvan a fost infiintata in 2014, iar in anul 2015 a produs primul sau vin. Aceasta se afla in podgoria Crișana și are 40 de hectare cu vita de vie din 8 soiuri, din care preponderent este soiul de Feteasca regală.
Crama Fort Silvan se afla in satul Camar- un sat cu traditie in cultivarea vitei de vie si a fost înființata de o familie de oameni de afaceri din zona. Mai are langa ea o pensiune cu restaurant și un domeniu de vânătoare.
https://www.fortsilvan.ro/pensiune
Crama Fort Silvan are o alura de fortificație și o super priveliște asupra satului, a pensiunii și a dealurilor incarcate de vii și de păduri. Am remarcat la aceasta crama usa de lemn din sala cisternelor de inox- o usa realizată din lemn masiv, cu model de vita de vie, și poarta din sala baricurilor- realizată din fier forjat și ornata cu struguri și vita de vie
Mi-a plăcut ca și la aceasta crama ți se dă posibilitatea sa alegi vinurile pe care dorești sa le degusti, nefiind prestabilite de la început.
Crama Fort Silvan vinde 80% din vinurile sale sub forma de bag in box, in special pentru evenimente, și mai mult in zona Transilvaniei, in Ungaria si in Polonia, așa ca nu sunt prea cunoscuti la nivel național. Am degustat cu aceasta ocazie câteva vinuri din gama 47 și altele din gama Venator, sărind peste gama entry level. Gama Venator poarta denumirea latinească a cuvântului vânător, iar gama 47 se referă la paralela la care sunt plantate viile cramei Fort Silvan.
Din gama 47 am degustat vinuri din Traminer, Pinot Noir și Feteasca neagră- baricata un an in butoi de stejar.
Iar din gama Venator am descoperit cu aceasta ocazie o Feteasca regală, puțin baricata in butoi de stejar, un vin premiat cu argint in 2023 la concursul Vinagora-Internațional Wine Competition din Ungaria. A fost pentru mine o surpriza plăcută, fiind cel mai bun vin din Feteasca regală pe care l-am încercat pana acum!
Feteasca Regală este un soi de struguri hibridat la Danes in 1920, o combinație din Fetească Alba și Francusa. Se pare ca soiul a preluat denumirea de “Regală” de la faptul ca i-a plăcut, sau ca a fost dedicat Regelui Ferdinand al României. Se mai numește Danasanca, sau in ungurește Kiraly Leanyka- Fata Regelui.
Pe roșu am incercat din gama Venator cupajul Stephanus -cu referire la domnitorul Transilvaniei, Stefan Bathory. Am înțeles ca a fost un vin creat pentru piata poloneza. Stefan Bathory a fost capitan al cetatii Oradea, principe al Transilvaniei si apoi a devenit chiar rege al Poloniei si Lituaniei. I-am văzut mormântul in Cracovia, Polonia, iar chipul sau pictat l-am văzut in faimoasa lucrare “Dieta de la Turda”, realizata de pictorul ungur Aladar Kriesch, lucrare aflată in Muzeul de Istorie din Turda.
Acest cupaj a fost baricat si realizat din Merlot, Pinot Noir și Feteasca neagră și trebuia aerisit bine înainte de degustare.
Turul cramei Fort Silvan si degustarea vinurilor ne-au fost făcute de Cristi Racolta, o persoana foarte amabila care ne-a furnizat cu răbdare o mulțime de informații și care a fost dispus chiar sa stea și peste program pentru noi.
Pentru vizitare crama și mai multe informatii va rog sa contactați crama Fort Silvan la adresa de mai jos:
https://www.fortsilvan.ro/crama
Mai puteti vizita in zona și Porolissum-ul, Muzeul de Istorie Zalau, Cetatea Ardud si Castelul Karolyi, Gradina Zmeilor”- o superba arie protejata, Gradina Botanica Jibou- cu fermacatoarele sale gradini japoneze, Monumentul de la Guruslau-cel mai frumos monument inchinat lui Mihai Viteazul si conacul lui Octavian Goga de la Ciucea.
Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta! Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/
Stephanus este un cupaj frumos, bine echilibrat cu notes specific de fructe precum capsuni si mure, cu tanini fini, imblanziti de 8 luni in butoi de stejar. Un vin frumos, cu un echilibru fin, pentru care merita sa iei un pic de distanta de la struguri.