SIGHISOARA este unul dintre primele obiective turistice din Romania pe care le prezint unui vizitator strain. Imediat cum ajungi in oras, acesta te introduce intr-o atmosfera occidentala, unde poti sa ai parte de un minunat citybreak low cost.

Importanta istorica si frumusetea arhitecturala ale orasului Sighisoara sunt completate de numeroasele evenimente culturale, iar multitudinea de biserici fortificate aflate in zona ii sporesc si mai mult valoarea, si o fac sa fie o super destinatie de vacanta a Romaniei. Sunt atat de multe obiective turistice in zona, incat, pentru vizitarea lor, iti trebuiesc multe zile de concediu, mai multe sfarsituri de saptamana prelungite, legate de 1 Mai sau de alte sarbatori nationale.

City Break la Sighisoara (18)

In Sighisoara s-a nascut Vlad Tepes, alias Dracula, pe vremea cand tatal sau, Vlad Dracul, astepta aici preluarea tronului Tarii Romanesti. De numele orasului se leaga si numele lui Herman Oberth- care a facut liceul in acest oras, fiind unul dintre parintii astronomiei si ai rachetei, dar si numele arhitectului Anca Petrescu -cea care a realizat Casa Poporului din Bucuresti.

Am vizitat orasul Sighisoara de nenumarate ori, iar la vestitul festival medieval am fost de cel putin sapte ori. Aceasta perioada este cea mai fermecatoare, dar si cea mai aglomerata, fiind necesar sa faceti rezervare din timp.

Principalele obiective ale orasului Sighisoara sunt: Turnul cu Ceas- unde se afla o parte din muzeul de istorie al orasului, apoi Sala Armelor din cladirea alaturata- o alta sectie a muzeului de istorie, Piata Centrala, Scarile Scolarilor care duc la Biserica din Deal, la Cimitirul Evanghelic si la o priveliste panoramica asupra orasului Sighisoara. Va recomand sa explorati fiecare straduta din acest minunat oras si sa treceti pe la turnurile sale medievale.

La Muzeul de Istorie Sighisoara am găsit o colecție vastă de cutii de chibrituri și am aflat de termenul filumenist- asa cum este numit colecționarul cutiilor de chibrituri, și de germanul Schrotter- cel care descoperise în 1845 fosforul roșu, ce se va aplica ulterior pe cutia de chibrituri, apărând astfel chibriturile sigure sau “safety matches” – numite asa pentru ca metodele inventate anterior nu erau prea sigure pentru folosire, având un risc mare de explozie la manipularea neatentă. Producția industrială a chibritelor s-a facut prima dată în Suedia și de aceea multă vreme acestea au fost numite „chibrituri suedeze sau swedish matches”.

Tot aici am vazut o halebarda, un cuțit african de aruncat la distanță, Iatagane turcești și africane, hangere și pumnaluri, săbii de cavalerie si un interesant pistol cu baionetă din anii 1700. Am aflat cu aceasta ocazie si ca in anii 1600 se fabrica în Franța o pușcă cu aprindere cu cremene, care v-a înlocui treptat muscheta cu aprindere cu fitil si ca, tot francezii, în localitatea Bayonne, inventează baioneta prin fixarea unui pumnal la gura unei muschete.

Se pare ca prima mențiune documentară a folosirii tunului la romani a fost de pe timpul lui Vlad Dracul, din 1400, odata cu asediul cetății Giurgiu, pe cand prima folosire a unei arme de foc pe teritoriul european a fost în Spania în anii 1200, după ce europenii au aflat de pulberea de foc inventată de chinezi.

Am mai vazut la Muzeul de Istorie Sighisoara si o serie de archebuze- primele arme de foc portabile, de la jumătatea anilor 1400 si colaci pentru provocarea incendiilor.

Intr-o camera am gasit genealogia lui Vlad Țepeș și povestea tatălui său care a locuit temporar în Sighisoara, unde și-a bătut și câteva monezi. Vlad Dracul a fost fiului lui Mircea cel Bătrân și a locuit în casa de lângă acest muzeu, loc în care s-a născut și Vlad Țepeș. În această casă, astăzi restaurant, am înțeles ca este pictată pe un perete imaginea lui Vlad Dracul- astăzi înmormântat la Mănăstirea Dealu din Târgoviște

Am aflat si de Michael Melas născut în satul Roades sau la Sighișoara. Acesta a fost fiu de preot si a facut școala la Biserica din Deal din Sighișoara. A intrat apoi în armata austriacă și a devenit în timp general. A învins francezii și turcii în câteva bătălii, a luptat alături de vestitul general rus Suvorov -intalnit lângă Ramnicu Sărat, a ocupat orașele Milano si Cuneo din Italia, a condus această armată împotriva armatei franceze condusă de generalul Napoleon Bonaparte, în bătălia de la Marengo din Italia. Pierde această bătălie într-un final și își retrage trupele, dar primește de la Napoleon o sabie și o scrisoare de apreciere. A fost pentru doi ani guvernator al orașului Praga.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

In zona Sighisoarei sau Castrum SEX- cum a fost prima data mentionat documentar orasul, a existat un castru roman, iar colonistii saxoni ajunsi aici in anii 1100 au mentionat faptul ca aceste pamanturi erau deja locuite. Numele romanesc de Sighisoara apare pe la 1.400 si este derivat din numele unguresc Segesvar.

City Break la Sighisoara
Cimitirul din deal
City Break la Sighisoara
City Break la Sighisoara
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Sighisoara poate sa fie punctul de plecare spre frumoasele sate ardelenesti, cu cele peste 200 de biserici fortificate sau spre orasele Medias, Sibiu, Targu Mures, bisericile fortificate din Biertan, RichisIacobeni, Apold, Castelul Bethlen din Crisbisericile fortificate din Mosna si Alma ViiCetatea Slimnic, turnul inclinat al bisericii Rusi, bisericile fortificate Agarbiciu, Axente Sever, Valea ViilorCrama Villa Vinea, Statiunea Bazna, bisericile fortificate din Curciu, Darlos, Bagaciu, s.a.m.d.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

17 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *