LA CETATILE RUPEA, JIMBOR SI CASTELUL DE LA RACOS

Coloanele de bazalt de la Racos , obiective turistice Brasov, Romania

Acest traseu prin minunata Tara Dacilor, se poate face usor din Brasov sau din Sighisoara si ajunge pe la Rumidava, peste care s-a ridicat ulterior cetatea medievala Rupea, la interesanta fortificatie a cetatii taranesti de la Jimbor, la Castelul Bethlen, Lacul de Smarald si Coloanele de Bazalt din Racos.

brasov, rupea, jimbor, racos

CETATEA RUPEA este de cativa ani renovata foarte frumos. Am ajuns la ea si inainte de renovare, cand imaginea ei m-a atras din drumul national asemenea unei sirene. Datorita importantei istorice si a frumusetii acesteia, este un obiectiv interesant de vizitat in zona Brasovului.

Locul a fost mentionat prima data ca si asezare dacica, cu denumirea de Rumidava. Romanii au construit mai apoi aici un castru pe care l-au denumit Rupes, ceea ce insemna stanca. Sasii au marit cetatea si au construit in mai multe stadii, o mare fortificatie pe care au numit-o REPS si in care se gaseau mai multe bresle care protejau satele din jur impotriva navalitorilor.

Chiar daca cetatea a fost frumos renovata, se prezinta din pacate cu un aer auster, fara animatie, fara expunerea unor arme si costume specifice vremii si cu foarte putine panouri explicative. Nu stiu daca intre timp s-a mai schimbat ceva dar daca nu, ar trebui sa ia exemplul Cetatii Miko din Miercurea Ciuc sau al bisericii fortificate din Axente Sever.

Cetatea Rupea (6)

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Cetatea taraneasca din JIMBOR  a fost construita in anii 1500 si te intampina din departare cu alura ei impunatoare. Imaginea cetatii deasupra satului m-a dus cu gandul la o closca care-si vegheaza puii si care, la nevoie, vin sa se adaposteasca aici, sub aripile ei de zid.

Cetatea Jimbor (3)

Am lasat masina langa biserica si am urcat dealul pe langa cimitir, intr-o placuta plimbare, gasind cumva in partea din spate o intrare. Cetatea strajuita de brazii seculari este din pacate in ruina, dar merita sa urcati pana la ea si va va rasplati cu o frumoasa priveliste asupra intregii zone.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Zona Racos ofera imagini naturale incredibile, completate de pitorescul sat cu casele sale sasesti si de CASTELUL FEUDAL SUKOSD BETHLEN.

Acest castel a fost ridicat in jurul anilor 1600 de familia Sukosd-Bethlen pentru a-i servi ca si resedinta, dar si ca loc de aparare impotriva eventualelor razmelite taranesti.

Din pacate, in timpurile comuniste, a servit ca si C.A.P., ca multe alte astfel de monumente istorice, iar in ziua de astazi ne asteapta fara sa fie renovat si pus in valoare.  L-am vizitat de doua ori. Prima data nu am reusit sa-l vizitez la interior fiind inchis, dar i-am admirat puternica alura fortificata cu donjoane si ziduri imense, pe care am gasit sarpele incoronat, blazonul familiei Bethlen intalnit si la Castelul din Cris.

A doua oara am fost mai norocosi si am gasit aici o doamna care avea cheile castelului.  Intrarea nu costa, decat daca vrei sa contribui cu ceva pentru aceasta disponibilitata. Am inteles ca a fost retrocedat si ca se afla in renovare, dar pe fondul unei lipse acute de bani. Merita sa intri doar pentru frumoasa imagine a imprejurimilor, avuta din turnul castelului, dar cam atat. Am mai remarcat la interior pe un perete urmele unei picturi reprezentand un cerb, iar pe balustradele de lemn un frumos motiv floral.

 

Nu departe de sat se afla ruinele celei mai mari cetati dacice dupa Sarmisegetuza si  cele trei monumente naturale protejate: Lacul de smarald, Coloanele de bazalt si Vulcanul Racos.

Merita sa vizitezi aceste obiective pentru imaginea lor incredibila. Parca pasesti in alta lume. In mijlocul unui peisaj autentic transilvanean am gasit cu totul altceva. O imagine selenara, cu teren rosiatic si pietre de texturi si culori contrastante, apoi o mica delta, Lacul de smarald cu a sa culoare incredibila si Coloanele de bazalt declarate rezervatie naturala inca din anii ’60.

Nu ne asteptam sa gasim atat de multa lume aici. Unii au venit doar sa viziteze si sa faca cateva poze cu fundalul special, altii sa se racoreasca in frumosul lac.

Lacul de smarald de la Racos (3)

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Iar daca mai aveti timp puteti include la traseu si frumoasa biserica a familiei Leonida aflata in satul BOGATA OLTEANA, un monument pe care l-am prezentat la articolul cu Muzeul Stiintei Dimitrie Leonida.

Biserica din Bogata Olteana, Dimitrie Leonida, obiective turistice Romania, judetul Brasov

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Te rog sa dai share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post