Cheile Borzesti si Cheile Turenilor sunt surorile mai mici ale vestitelor Cheile Turzii. Se afla foarte aproape de Orasul Turda, dar puteti ajunge la ele in circa o ora sau mai putin, atunci cand va aflati in orasele Cluj Napoca, Targu Mures, Blaj sau Alba Iulia.
Chiar daca nu sunt atat de maiestoase cum sunt Cheile Turzii, ambele chei au trasee tip circuit, si zone care se traverseaza pe cabluri, ca in Cheile Rametului, Valea lui Stan, Cheile Tisitei sau Cheile Varghisului. Sunt trasee care trec prin albia raului, strabat zone inclinate si portiuni alunecoase, asa ca trebuie sa pasiti cu grija.
Am parcurs ambele chei intr-o singura zi, pentru ca distanta intre ele este de circa 30 de minute cu masina, iar un circuit complet dureaza in jur de o ora.
CHEILE TURENIULUI SAU TURENILOR se afla langa Satul Tureni. Ca sa le parcurgem, am parcat masina la Centrul de Informare Turistica, si de acolo am urmat traseul marcat cu bulina albastra. Acest traseu incepe de la ultima casa din sat, si face un circuit pe deasupra Cheilor Turenilor.
Dupa ce am parcurs traseul pe sus, am intrat in linistitele Cheile Tureniului, mergand pe firul apei pe traseu marcat cu triunghi albastru. Paraul Valea Racilor este un afluent al Raului Aries si este destul de rapid in unele locuri din chei. Traseul circuit de deasupra cheilor se poate parcurge si cu copiii, dar in interiorul cheilor, cu copii mai mici de 10 ani cred ca o sa fie mai dificil de traversat in zona de lanturi.
La intrarea in Cheile Tureniului am gasit mai multe panouri informative- cu flora si fauna acestui mic defileu, si un panou cu atentionari asupra riscurilor la care te expui atunci cand traversezi acest canion. Noi nu am avut casti de protectie pentru eventualele pietre care puteau sa cada de pe versanti, dar am pasit cu atentie, am mers incet, si ne-am bucurat de fiecare moment petrecut aici.
Am lasat in urma frumoasele Cheile Turenilor si ne-am indreptat apoi spre CHEILE BORZESTI SAU BORZESTILOR. Acestea se afla langa Cabana Buru, foarte aproape de drumul principal care duce de la Turda spre Muntii Apuseni. Cheile Borzesti sunt formate pe un alt paraias – un afluent al aceluiasi Rau Aries si, la fel ca si la Cheile Tureniului, ai posibilitatea sa le admiri si de sus.
Sunt mai multe trasee care se pot face in zona- un traseu pana la Turda, altul pana la Coltii Trascaului, sau pana la Cascada Ciucas. De langa Cabana Buru pleaca doua trasee: un traseu marcat cu triunghi rosu, lung de 11 km ce duce pana in Cheile Turzii in 4-5 ore, si cel marcat cu bulina rosie, care dureaza circa o ora si jumatate, si care face circuitul Cheilor Borzesti, cu cascadele inferioare si cele superioare.
Am lasat masina langa Cabana Buru si am pornit pe traseu. Acesta te intampina cu un panou informativ si cu o bifurcatie. In partea din dreapta poti intra direct in Cheile Borzesti, iar in partea din stanga poti merge pe deasupra cheilor. Noi am urcat spre stanga, de unde am admirat Raul Aries si am mers pe marginea Cheilor Borzesti.
La un moment dat am ajuns la o rascruce si am coborat pe valea Cheilor Borzesti, unde o mica grota, cu aspect de vizuina sau de barlog, ne-a facut sa marim pasul si sa inaintam in chei.
Si aici, daca veniti cu copiii, o sa puteti sa parcurgeti doar partea de sus, si circa jumatate din chei, pana o sa ajungeti la primele portiuni prevazute cu lanturi.
Aveam aceste doua trasee notate de mai multi ani pe lista mea cu locuri de vizitat, iar acum, pentru ca am reusit sa ajung aici, am plecat din aceste chei cu un dulce sentiment de satisfactie, ca dupa un obiectiv indeplinit, si ca de fiecare data, ne-am bucurat de natura si de miscare, descoperindu-ne in acelasi timp si locurile frumoase din tara, ceea ce va invit si pe voi sa faceti.
Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta! Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee de pe harta taradacilor.ro: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/
3 Comments