O vizita la cetatile dacilor cred ca ar trebui sa faca fiecare roman, si sa descopere astfel, calcand pe urmele lor, cadrul natural deosebit de frumos in care si-au etalat arhitectura, nivelul lor de dezvoltare si spiritualitatea acestora.

O destinatie de concediu, traseul propus mai jos atinge cetatile dacice Blidaru, Cetatuie si Piatra Rosie, in completare la vizitele facute la Sarmisegetuza Regia.

Aceasta vizita prin inima Tarii Dacilor se poate extinde in functie de timpul vostru si pe la Castelul Huniazilor, Cetatea Devei, Biserica Densus, Cetatea Colt, Pestera Bolii si Cheile Banitei. Iar la intoarcere spre Bucuresti, in functie de traseul ales, puteti sa vizitati culele Judetului Gorj, sau ale Judetului Valcea, Targu Jiu- orasul lui Brancusi, obiectivele din zona Horezu, Transalpina, obiectivele din jurul Sibiului sau de pe Valea Oltului, etc.

CETATEA BLIDARU, asemeni unui puternic bodyguard, a protejat pana la ultima suflare frumoasa Cetate Sarmisegetuza, unde, Decebal si vitejii lui daci s-au retras, dupa batalia de la Tapae cu romanii.

Cetatea Blidaru fost cea mai puternica fortificatie a dacilor, construita pentru apararea capitalei regatului dac, si ultima reduta de pe acest traseu. Bine fortificata, cu tipicele ziduri “murus dacicus”, Cetatea Blidaru avea mai multe turnuri de aparare, si era dotata si cu baliste. Accesul in cetate se facea doar prin unul dintre turnurile de aparare, iar inamicul era fortat sa treaca printr-un culoar pe langa zid, unde era expus altor lovituri.

Cetatea dacica Blidaru (39)

Nu am gasit temple in Cetatea Blidaru, intelegand ca a avut un rol exclusiv militar, in schimb, deosebit fata de celelalte cetati dacice, aici exista un bazin de apa, construit din piatra si mortar roman.

Merita sa ajungeti la Cetatea Blidaru si pentru frumoasa panorama oferita de dealul cetatii si pentru placuta plimbare prin padurea racoroasa, unde, la tot pasul, ne-au intampinat forme ciudate de copaci.

Cetatea dacica Blidaru (6)

Ca sa ajungem la Cetatea Blidaru nu ne-a oprit ploaia strajnica de vara, ce ne-a acompaniat tot drumul, si la urcus si la coboras. Asa am descoperit o alta Troie rapusa, pentru a caror viteji am inchinat un pahar de tuica, din sticla bine ascunsa de ghid, sub pietrele cetatii.

Cetatea dacica Blidaru (35)

Pana la Cetatea Blidaru drumul pe jos a durat cca. 45 de minute, urmand un traseu cu dunga albastra, sau unul cu dunga rosie, ambele intersectandu-se mai sus. Imediat ce am trecut de poarta de la sosea, unde un dac si un roman iti dadeau binete, am facut dreapta si am parcat masina. Am trecut apoi podul peste Raul Gradistea, si am facut stanga prin padure, urmand semnele mentionate mai sus. Este bine sa stiti ca este un traseu usor, care se poate face si cu copii de peste 3 ani. Nu exista o taxa de intrare in cetatea aflata si ea pe lista Unesco, dar in afara de o masa de lemn cu doua bancute, nici nu mai este altceva amenajat.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

CETATEA CETATUIE se afla aproape de Cetatea Blidaru, fiind situata pe un deal mai mic, in imediata apropiere. Chiar daca pana la aceasta ai acces cu masina pe un drum pietruit, noi am urcat pe jos, prin padure, asemenea dacilor, si trecand si prin curtile oamenilor, am descoperit la baza cetatii si talpile unui fost templu dac.

Spre Cetatea Dacica Cetatuia (2)
Cetatea dacica Cetatuie, infoturism (1)

Caracteristic Cetatii Cetatuie sunt ramasitele zidurilor masive a doua locuinte turn, construite din piatra calcaroasa, cu umplutura de caramida si pamant, precum si accesul catre acestea, reprezentat de scari largi de piatra, flancate de un sistem de scurgere a ploilor. Dupa dimensiunea acestor locuinte se presupune ca una era a conducatorului dac, iar cealalta a sacerdotului.

Cetatea dacica Cetatuie, infoturism (25)
Cetatea dacica Cetatuie, infoturism (9)

Am mai gasit la Cetatea Cetatuie si rezervoare de apa, dar si un val de pamant ce inconjura cetatea, si care inca mai este vizibil, presupunandu-se ca era fortificat cu palisade de lemn.

Cetatea dacica Cetatuie, infoturism (30)
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Un alt drum de 30-40 de minute prin padure ne-a condus pana la CETATEA DACICA PIATRA ROSIE, care, si-a primit numele dupa culoarea stancii pe care a fost construita.

Pana la Cetatea Piatra Rosie a fost o plimbare relativ usoara, pe care am facut-o impreuna cu copiii, pentru care, aventura prin padure a fost completata si cu o lectie despre cunoasterea tipurilor de copaci, dar si a iascai- ciuperca uriasa care creste pe acestia, si pe care dacii se spune ca i-au trimis Imparatului Roman Traian un mesaj de avertizare.

Drumul spe Cetatea Piatra Rosie a continuat pe sub un copac, daramat probabil de un vant puternic si a ajuns pana la drumul de piatra pastrat inca de pe vremea dacilor. Am analizat si aici ramasite din zidurile cetatii, acel “murus dacicus”-  masive de piatra legate intre ele cu barne de lemn si umplute cu pamant, si am admirat frumoasa priveliste asupra vaii, priveliste cu care se trezeau in fiecare dimineata darzii daci.

Drum dacic, Cetatea Piatra Rosie
Sarmisegetusa Regia, infoturism (27)

Iar dupa o zi intreaga de trasee facute prin in lumea culturala a dacilor, s-a cerut la intoarcere strangerea in jurul focului la o mancare la ceaun si la o bautura dacica, un vin sau mied dacic la alegere…

La Cetatile Dacice (4)
La Cetatile Dacice (7)
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee de pe harta taradacilor.ro: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *