PE URMELE DACILOR LA CETATILE BLIDARU, CETATUIE SI PIATRA ROSIE

O vizita la cetatile dacilor cred ca ar trebui sa faca fiecare roman si sa descopere astfel, calcand pe urmele lor, cadrul natural deosebit de frumos in care si-au etalat arhitectura, nivelul lor de dezvoltare si spiritualitatea acestora. O destinatie de concediu, traseul propus mai jos atinge Cetatile Dacice Blidaru, Cetatuie si Piatra Rosie, in completare probabil la vizitele facute la Sarmisegetuza Regia. Acesta mai poate atinge in functie de timpul vostru si Castelul Huniazilor, Cetatea Devei, Biserica Densus, Cetatea Colt, Pestera Bolii si Cheile Banitei. Iar la intoarcere spre Bucuresti, in functie de traseul ales, puteti sa vizitati culele judetului Gorj sau ale judetului Valcea, orasul lui Brancusi sau obiectivele din zona Horezu, Transalpina, obiectivele din jurul Sibiului sau de pe Valea Oltului, etc.

CETATEA BLIDARU asemeni unui puternic bodyguard, a protejat pana la ultima suflare frumoasa Cetate Sarmisegetuza, unde, Decebal si vitejii lui daci s-au retras dupa batalia de la Tapae cu romanii. A fost cea mai puternica fortificatie a dacilor pentru apararea capitalei regatului dac si ultima reduta de pe acest traseu. Bine fortificata cu tipicele ziduri “murus dacicus”, cetatea avea mai multe turnuri de aparare si era dotata si cu baliste. Accesul in ea se facea doar prin unul dintre turnurile de aparare iar inamicul era fortat sa treaca printr-un culoar pe langa zid unde era expus altor lovituri.

Cetatea dacica Blidaru (39)

Nu am gasit temple in aceasta cetate, intelegand ca a avut un rol exclusiv militar, in schimb, deosebit fata de celelalte cetati dacice aici exista un bazin de apa construit din piatra si mortar roman.

Merita sa ajungeti aici si pentru placuta plimbare prin padurea racoroasa, unde, la tot pasul ne-au intampinat forme ciudate de copaci, precum si pentru frumoasa panorama oferita de dealul cetatii.

 

Cetatea dacica Blidaru (6)

Ca sa ajungem la ea nu ne-a oprit ploaia strajnica de vara, ce ne-a acompaniat tot drumul si la urcus si la coboras, ca sa descoperim astfel o alta Troie rapusa, pentru a caror viteji am inchinat un pahar de tuica din sticla bine ascunsa de ghid sub pietrele cetatii.

Cetatea dacica Blidaru (35)

Pana la cetate drumul pe jos a durat cca. 45 de minute, urmand un traseu cu dunga albastra sau unul cu dunga rosie, ambele intersectandu-se mai sus. Imediat ce am trecut de poarta de la sosea, unde un dac si un roman iti dadeau binete, am facut dreapta si am parcat masina. Am trecut apoi podul peste raul Gradistea si am facut stanga prin padure urmand semnele mentionate mai sus. Este bine sa stiti ca este un traseu usor, care se poate face si cu copii de peste 3 ani. Nu exista o taxa de intrare in cetatea aflata si ea pe lista Unesco, dar in afara de o masa de lemn cu doua bancute nici nu mai este altceva amenajat.

 

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

CETATEA CETATUIE este foarte aproape de Cetatea Blidaru, fiind situata pe un deal mai mic in imediata apropiere. Chiar daca pana la aceasta ai acces cu masina pe un drum pietruit, noi am urcat pe jos prin padure asemenea dacilor si trecand si prin curtile oamenilor, am descoperit la baza cetatii si talpile unui fost templu dac.

Spre Cetatea Dacica Cetatuia (2)

Cetatea dacica Cetatuie, infoturism (1)

Caracteristic acestei cetati sunt ramasitele zidurilor masive a doua locuinte turn, construite din piatra calcaroasa cu umplutura de caramida si pamant, precum si accesul catre acestea, reprezentat de scari largi de piatra, flancate de un sistem de scurgere a ploilor. Dupa dimensiunea acestor locuinte se presupune ca una era a conducatorului dac iar cealalta a sacerdotului.

Cetatea dacica Cetatuie, infoturism (25)

Cetatea dacica Cetatuie, infoturism (9)

Am mai gasit aici si rezervoare de apa dar si un val de pamant ce inconjura cetatea, si care inca mai este vizibil, presupunandu-se ca era fortificat cu palisade de lemn.

Cetatea dacica Cetatuie, infoturism (30)

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

 

Un alt drum de 30-40 de minute prin padure te duce pana la CETATEA DACICA PIATRA ROSIE, care, si-a primit numele dupa culoarea stancii pe care a fost construita. O plimbare relativ usoara pe care am facut-o impreuna cu copiii, pentru care, aventura prin padure a fost completata si cu o lectie despre cunoasterea tipurilor de copaci dar si a iascai, ciuperca uriasa care creste pe acestia si pe care dacii i-au trimis Imparatului Roman Traian un mesaj de avertizare. Drumul nostru a continuat pe sub un copac, daramat probabil de un vant puternic si a ajuns pana la drumul de piatra pastrat inca de pe vremea dacilor. Am analizat si aici ramasite din zidurile cetatii, acel “murus dacicus”,  masive de piatra legate intre ele cu barne de lemn si umplute cu pamant si am admirat frumoasa priveliste asupra vaii cu care se trezeau in fiecare dimineata darzii daci.

Drum dacic, Cetatea Piatra Rosie

Sarmisegetusa Regia, infoturism (27)

Iar dupa o zi intreaga de trasee in lumea culturala a dacilor s-a cerut la intoarcere strangerea in jurul focului la o mancare la ceaun si o bautura dacica, un vin sau mied dacic la alegere…

La Cetatile Dacice (4)

La Cetatile Dacice (7)

 

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Sper ca te-am inspirat la calatorie iar daca ti-a placut articolul te rog sa ma sustii pe facebook cu un share, like, astfel incat sa ne promovam tara la cat mai multe persoane!

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar de acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post

Un gând despre „PE URMELE DACILOR LA CETATILE BLIDARU, CETATUIE SI PIATRA ROSIE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 + one =