MUZEUL NATIONAL AL HARTILOR SI CARTII VECHI este un muzeu infiintat relativ recent si este gazduit de o frumoasa cladire interbelica de inspiratie venetiana, cu blazoane pe fatada si vitralii interesante la interior.
Acest muzeu gazduieste o bogata colectie de harti, cateva sculpturi, tablouri, mobilier vechi si litografii. Il aveam pe lista de ceva timp, si cum s-a ivit ocazia, intr-un weekend, am zis sa trec o ora ca sa-l vad. Cum „socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ” si necitind inainte prea multe despre el, am ajuns sa stau o ora doar la parter, iar cand l-am terminat, crezand ca am vazut tot, mi s-a spus ca mai sunt inca doua etaje…Prima data am vizitat Muzeul Hartilor si Cartii Vechi in anul 2015, si cum atunci nu am rusit sa analizez fiecare harta, a trebuit sa mai revin o data la el cativa ani mai tarziu.
Muzeul Hartilor si Cartii Vechi este un muzeu unic in Romania. Nu am mai vazut in niciun alt muzeu din tara o colectie atat de vasta de harti, chiar daca sunt harti pe suport de hartie, si nu au marimea si frumusetea celor pictate mural la Vatican… Majoritatea lor sunt harti ce descriu teritoriul tarii noastre si al vecinilor, lucru foarte important pentru orice roman care vrea sa-si cunoasca mai bine istoria.
Chiar daca unele harti au fost facute dupa cronicile scrise de marii istorici- Herodot, Ptolemeu, s.a.m.d, si sunt aproximative, ele dau o istorie vizuala mult mai usor de retinut. Am identificat astfel cetati-dave din Dacia, dinainte de ocuparea romana. Am vazut marcata pe o harta o insula din zona Deltei, unde se spune ca a fost ingropat Achile- renumitul luptator grec din luptele cu tracii Troiei si cel care a dat numele orasului Chilia. Aceasta insula este identificata in Romania Pitoreasca a lui Alexandru Vlahuta cu Insula Serpilor din Marea Neagra.
Am analizat cu atentie mai apoi evolutia oraselor si a castrelor din Dacia Romana, unde am gasit nume noi, pe care nu le stiam. Am trecut la secolele 15-18, unde hartile erau mai exacte, aratandu-mi orasele din Principatele Romane. Privindu-le, mi-am format o parere despre nivelul de dezvoltare al Principatelor. Foarte bine dezvoltata in orase era Transilvania, si mult mai putin Tara Romaneasca si Moldova. In ultimele doua, am gasit denumiri de locuri despre care nici nu am auzit si care nu s-au mai pastrat pana astazi. Pe unele harti medievale am mai vazut inca in Transilvania sau in Tara Romaneasca denumirea de “Dacia”, iar pe langa Moldova denumirea de “Getae”. Pe hărțile cu Imperiul Otoman Tara Românească și Moldova erau incluse in acesta.
Un alt lucru interesant care mi-a atras atentia a fost stema Basarabiei avand reprezentate 3 capete de oameni negri…Am citit dupa, ajuns acasa, ca reprezinta existenta tatarilor pe acel teritoriu.
Frumoase si litografiile expuse pe peretii muzeului. Am remarcat litografii cu Tabula Traiana din Cazanele Dunarii, cu Manastirea Curtea de Arges, cu o casa turceasca din Bucuresti, cu Biserica Stavropoleus, Hanul lui Manuc, Castelul Huniazilor, Marea Neagra, Chilia, Timisoara si Satu Mare.
Pentru program de vizitare si bilete de acces va rog sa consultati site-ul oficial al muzeului: http://www.muzeulhartilor.ro
Pentru alte obiective turistice si istorice din Bucuresti va recomand sa rasfoiti articolele din meniul: https://www.taradacilor.ro/category/obiective-turistice-in-bucuresti/
One Comment