MUZEUL HARTILOR, BUCURESTI

Cu denumirea intreaga “MUZEUL NATIONAL AL HARTILOR SI CARTII VECHI”,  este un muzeu infiintat relativ recent, intr-o frumoasa cladire interbelica din zona Dorobanti.  Gazduieste o bogata colectie de harti dar despre cartile din muzeu nu se poate spune prea multe, sunt cinci- sase, asa ca numele complet dupa mine, nu-si are rostul. Il aveam pe lista de ceva timp si cum s-a ivit ocazia, intr-un weekend, am zis sa trec o ora ca sa-l vad. Cum “socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ” si necitind inainte prea multe despre el, am ajuns sa stau o ora doar la parter, iar cand l-am terminat, crezand ca am vazut tot, mi s-a spus ca mai sunt inca doua etaje…

Este un muzeu unic. Intr-adevar nu am mai vazut in nici un alt muzeu din tara o colectie atat de vasta de harti, chiar daca sunt harti pe support de hartie si nu au marimea si frumusetea celor pictate mural la Vatican… Majoritatea lor sunt harti ce descriu teritoriul tarii noastre si al vecinilor, lucru foarte important pentru orice roman care vrea sa-si cunoasca mai bine istoria.

Chiar daca unele harti au fost facute dupa cronicile scrise de marii istorici, Herodot, Ptolemeu, s.a.m.d si sunt aproximative, ele dau o istorie vizuala mult mai usor de retinut. Am identificat astfel cetati-dave din Dacia, dinainte de ocuparea romana. Am vazut marcata pe o harta insula din zona Deltei, unde se spune ca a fost ingropat Achile, renumitul luptator grec din luptele cu tracii Troiei si care a dat numele orasului Chilia. Insula care in Romania Pitoreasca a lui Alexandru Vlahuta e identificata cu Insula Serpilor din Marea Neagra. Am analizat cu atentie mai apoi, evolutia oraselor si a castrelor din Dacia Romana, unde am gasit nume noi, pe care nu le stiam.

Am trecut la secolele 15-18, unde hartile erau mai exacte, aratandu-mi orasele din Principatele Romane. Privindu-le, mi-am format o parere despre nivelul de dezvoltare al Principatelor. Foarte bine dezvoltata in orase era Transilvania si mult mai putin, Tara Romaneasca si Moldova. In ultimele doua, am gasit denumiri de locuri despre care nici nu am auzit si care nu s-au mai pastrat pana astazi. In unele din aceste harti medievale am mai vazut inca in Transilvania sau in Tara Romaneasca denumirea de “Dacia”, iar pe langa Moldova denumirea de “Getae”.

Un alt lucru interesant care mi-a atras atentia a fost stema Basarabiei avand reprezentate 3 capete de oameni negri…Am citit dupa, ajuns acasa, ca reprezinta existenta tatarilor pe acel teritoriu si nu “simbol masonic”, cu mi-a raspuns la intrebarea mea doamna “ingrijitoare” a muzeului.

Despre cladire nu am aflat prea multe. Mi-a placut totusi arhitectura ei toscana, cu fatada austera dar eleganta, cu un ancadrament al usii de la intrare asemenea unei biserici gotice, cu balcoanele ornamentate ce imita o fortificatie, cu geamurile ogivale infrumusetate cu vitralii. La interior am gasit acelasi stil gotic la usi, plafoane pictate cu constelatii si semne zodiacale sau infrumusetate doar de barne groase de lemn.

In muzeu este interzis fotografiatul dar au multe fotografii pe site si atunci este oarecum in regula. Din acest motiv am postat o fotografie a unei harti pe care am cumparat-o de la alt muzeu si pe care am vazut-o si aici. Din pacate nu am gasit la vanzare aici nici o brosurica, nici o reproducere de harta. Consider ca e important sa raspandesti aceste harti si in caminele oamenilor. Asa se face educatia. Nu am putut sa inteleg niciodata sistemul nostru de a ne promova, de a face turism…

Program de vizitare: luni, marti inchis, miercuri-duminica10-18. Adresa: Str. Londra nr. 39. Sau apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google, iar acolo apasa butonul “navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=749

http://www.muzeulhartilor.ro/index.php?option=com_igallery&view=igcategory&id=4&Itemid=76&lang=en

 

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Te rog sa dai share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post

Un gând despre „MUZEUL HARTILOR, BUCURESTI

  1. Pingback: MUZEUL HARTILOR, BUCURESTI – TARA DACILOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eighty three + = 84